Kattematsmak og -typer: Liker katten min maten sin?

Publisert av Dr. Laci Schaible
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter er kjent for sitt nattsyn, sine overlegne hoppeevner og til og med ni liv, men hvordan kattemat smaker for katter er ikke like godt dokumentert.

Forskere vet at kattesmaksløker er langt mindre komplekse enn våre egne, og det er sannsynligvis forankret i evolusjon. Ifølge stiftelsen Cats Protection er katter noen av de eneste dyrene som ikke er i stand til å smake sukker. De ser ut til å ha smaksreseptorer for surt, bittert, salt, umami og muligens fett sammen med en smak for noe vi ikke har: adenosintrifosfat (ATP). Selv om forskerne ikke helt forstår denne smaksprofilen, ser ATP ut til å være et signal for kjøtt ettersom det er forbindelsen som leverer energien i hver levende celle.

Men hvordan vet vi nøyaktig hvordan kattemat smaker for katter og om de til og med liker det? Med våt kontra tørr kattemat, tunfisk kontra kylling, diverse typer saus og alle de andre alternativene der ute, la oss se nærmere på de forskjellige typene kattematalternativer og noen av kattens potensielle matpreferanser.

Typer kattemat

Det er tre hovedkategorier av kommersielt tilgjengelig kattemat, hver i en rekke smaker:

Tørrfôr

I følge Merck Veterinary Manual er tørrfôr den mest populære typen kommersielt produsert kattemat. Denne maten inneholder vanligvis omtrent 90 % tørrstoff og 10 % vann. De er tilgjengelige i en rekke smaker og spesialitetsformuleringer, for eksempel formler for innekatter og hårballer. Noen tørre matvarer er formulert for å forhindre akkumulering av tannstein.

Hermetisert

Hermetisert kattemat inneholder nærmere 70 %–80 % vann og 20 %–30 % tørrstoff. Våt kattemat er trygt å oppbevare i kjøleskap i opptil tre dager, men er ikke stabilt lenge når det står i romtemperatur. Fordi katter vanligvis spiser mange ganger om dagen, i stedet for i ett eller to store måltider, er uspist våtfôr tilbøyelig til å danne en skorpe på de ytterste delene når den tørker opp, noe som reduserer både smak og bekvemmelighet, ettersom oppvasken må tas gjentatte ganger. renset.

Myk-fuktig eller halvfuktig

Disse typer kattemat er hva de høres ut som: mykne kålbiter som ikke er tørre og smuldrende, men som heller ikke er våte og bløte som hermetikk. De kommer ofte i poser, og forholdet mellom vann og tørrstoff er henholdsvis 25%–40% til 60%–75%. Fordelen disse har fremfor våtfôr er først og fremst bekvemmelighetsfaktoren siden de vanligvis ikke krever kjøling og konserveringsmidlene deres sikrer holdbarhet.

Matpreferanser for katter

  • Smaker: Mens kattematsmaker er tilgjengelige for å passe selv de mest kresne katteganer, fra havfisk og tunfisk til kanin eller kylling og mer, kan den faktiske smaken ha mindre betydning for katter enn matens ernæring. Som sitert i Animals journal, oppsøker katter ofte etter mat som hjelper til med å regulere deres generelle helse, i stedet for å velge mat utelukkende etter smak.Likevel, før du kjøper noe mat i store mengder, kan du vurdere å spørre veterinæren din om prøver eller ganske enkelt kjøpe den minste størrelsen som er tilgjengelig for å se hvordan det går med din egen kresne spiser.
  • Konsistens/formulering: Når det kommer til våt kontra tørr kattemat, ser det ut til at noen katter foretrekker mykere og våte alternativer for mat (eller halvfuktig fôr), selv om dette vil være påvirket av hva de har blitt fôret siden de var små. Det er veldig vanlig at katter ikke spiser våtfôr som har vært ute hele dagen og har begynt å tørke ut. Samlet sett er alle katter (og hunder) hver enkelt, og vil ha sine egne individuelle preferanser.
  • Temperatur: I følge Cook's Illustrated har forskere oppdaget at proteiner i menneskers smaksløker er ganske temperaturfølsomme, og yter langt bedre ved varme (men ikke for varme) temperaturer. Dette betyr at maten virker langt mer velsmakende når den er oppvarmet. Selv om denne studien kun fokuserer på mennesker, kan den også gjelde katteverdenen. Når høyere temperaturer påføres mat — uavhengig av hvem som spiser den — frigjøres og spres duftmolekyler, noe som øker appellen ytterligere. Hvis du bestemmer deg for å varme opp kattens måltid, må du bare varme opp maten litt og alltid kontrollere at temperaturen ikke er for varm før du serverer den.
  • Kosttilskudd og "pålegg": Mens flytende kosttilskudd eller pulverpålegg har sin plass, spesielt når en katt lider av en kronisk sykdom og motvillige til å spise mat, er det generelt sett best å unngå disse mattilsetningene. Kommersielt tilgjengelig mat er allerede ernæringsmessig balansert. Overskudd av næringsstoffer er et vanlig problem og kan være like skadelig som underskudd. Hvis du ønsker å bruke et tilsetningsstoff, er det lurt å sjekke med veterinæren din først.

Spørsmål å stille veterinæren din om kattematpreferanser

Det er flere spørsmål å stille veterinæren din for å hjelpe deg med å velge det mest passende fôret for katten din. Å vurdere måltidsvalg med veterinæren din er en god vane å innlemme ved hver avtale, uansett om det er for velvære eller sykdom. Her er noen spørsmål du bør vurdere å stille veterinæren din:

  • Liker katten min smaken av maten sin?
  • Har du noen spesifikke matanbefalinger basert på kattens livsstil eller fremtidige helserisikoer?
  • Ser du noen indikasjon på en endring i hva slags mat katten min spiser basert på undersøkelsen eller laboratoriefunnene? (Årlige p prøver og laboratoriearbeid er gode verktøy for å spore endringer i kattens helse, noe som lar veterinærer oppdage sykdommer tidligere.)
  • Er katten min over- eller undervektig?
  • Har katten min noen hudsykdommer? Tannproblemer? Gastrointestinale eller urinproblemer? Matallergier?

Alt i alt finnes det ingen ensartet mat, konsistens eller smak for noen av våre katter og ingen enkel måte å vite nøyaktig hva kattemat smaker for katter. I tillegg til å prøve prøver for å identifisere kattens individuelle matpreferanser, kontakt veterinæren din for veiledning om valg av det beste kattematet. Ordtaket "du er hva du spiser" gjelder også for våre pelskledde venner, da valg av riktig fôr kan hjelpe katten din til å leve et lengre og sunnere liv.

Bidragsyters biografi

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible er en smådyrveterinær, gründer og veterinærjournalist. Hun bor i solfylte Sarasota, Florida, med sønnen sin, verdens største standardpuddel og to toaletttrente katter.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterte artikler

Relaterte produkter