Valpetidslinje: Hvordan valper vokser og utvikler seg til å bli hunder

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Valpeutvikling involverer mange stadier og milepæler når valper vokser inn i voksenlivet. Enten du lurer på når valpen din vil roe seg ned og slutte å tygge på alt, eller du bare er nysgjerrig på hva valper går gjennom for å bli voksne hunder, har denne valpetidslinjen svarene du leter etter.

1. Når valper åpner øynene og ørene

Valper blir født med lukkede øyne og ører, og opplever verden gjennom berøring og lukt de første to ukene. PDSA sier at valpens øyne åpnes ved rundt 10-12 dager, etterfulgt av øregangene ved 14-16 dager, noe som gir små valper en helt ny måte å oppleve livet på.

2. Når valper lærer å bjeffe

Når valper er i stand til å høre, begynner de å etterligne lydene de hører fra moren. Etter at ørene har åpnet seg tar det ikke lang tid før valpene går fra myke grynt til fullverdig sutring og bjeffing.Golden retriever-valp med smil på ansiktet løper ute.

3. Når valper lærer å gå

Valper begynner å stå omtrent samtidig som sansene utvikler seg. Innen den tredje uken begynner de å ta sine første klønete skritt, og det gir dem en ny følelse av uavhengighet.

4. Når valper lærer å leke

Når valper blir bevegelige så tar det ikke lang tid før de løper rundt og leker med kullkameratene sine. Tre ukers alderen markerer begynnelsen på det avgjørende sosialiseringsstadiet, der valper lærer av sin mor og søsken hva det vil si å være en hund.

5. Når valpetennene vokser ut

Den tredje uken er en stor uke i valpens tidslinje. I tillegg til de andre milepælene for valpeutvikling som er nevnt ovenfor, begynner også de skarpe små valpetennene å vokse ut. Etter åtte uker så har de vanligvis et helt sett med melketenner (valpetenner).

6. Når valper begynner å spise fast føde

Selv om valper kan begynne å prøve å smake mammas faste føde så snart tennene begynner å vokse ut, er det ikke før den fjerde uken at mors melkeproduksjon begynner å avta og valper begynner den permanente overgangen til fast valpemat. Denne avvenningsprosessen tar vanligvis omtrent fire uker til, og valpene er fullstendig avvent i uke åtte.

7. Når valper begynner å like mennesker

Den fjerde uken i valpens tidslinje er også når valper begynner å danne emosjonelle tilknytninger og bånd med menneskene rundt dem. Selv om det fortsatt er for tidlig å skille en valp fra moren og kullkameratene, er dette et flott tidspunkt å begynne å bli kjent med valpen du har tenkt å adoptere.

8. Når valper må sosialiseres

Selv om valper begynner å lære om verden og den sosiale orden i kullet deres innen uke tre, utgjør uke fire til tolv et avgjørende vindu for sosialisering. Det de lærer i denne perioden vil avgjøre om en valp vokser til en veltilpasset hund eller en med følelsesmessige og atferdsmessige problemer.

Jo tidligere i dette utviklingsstadiet valper kan begynne å møte nye mennesker, samhandle med andre kjæledyr, utforske verden og få nye og positive opplevelser, jo bedre. (Du må forsikre deg om at eventuelle valpvenner også er vaksinert og har gått gjennom veterinærkontrollene for ikke å utsette valpen for noe.)

9. Når valper må vaksineres

I følge RSPCA får valper vanligvis vaksinasjoner mellom åtte og ti uker. Når en valp er klar til å bli adoptert, bør den allerede være vaksinert for kennelhoste, valpesyke, parvovirus, leptospirose og parainfluensa. En valp vil være klar for sin neste runde med vaksinasjoner mellom to til fire uker senere, med noen boostervaksiner som kreves etter seks til tolv måneder. Veterinæren din kan gi deg råd om den beste vaksinasjonsplanen for valpen din.

10. Når valper kan begynne å bli stueren

Ved uke tre til fire begynner valpene å utvikle kontroll over blæren og avføringen og lærer å forlate soveområdet før de gjør fra seg. Ved uke syv, sier Dogtime, har en valp utviklet den fysiske koordinasjonen og muskelkontrollen som er nødvendig for å å bli stueren.

Ulykker er fortsatt sannsynlige, men ettersom musklene deres fortsetter å utvikle seg og de får nye nervebaner, vil de bedre forstå hvordan og hvor de skal gjøre fra seg.

11. Når valper er klare til å bli adoptert

Når valpene er helt avvent ved uke åtte, er de klare til å forlate sin hundefamilie og dra til sine nye hjem. Dette kan være en delikat tid. Mens en valp i denne alderen fortsatt er innenfor tidsrammen for lett å akseptere nye familiemedlemmer og nye opplevelser, skifter de også inn i et fryktstadium som kan vare til omtrent uke tolv. Valper i denne alderen trenger mye trygghet og positivitet for å unngå å bli engstelige voksne.

Søt brunhvit valp i bånd ser opp.12. Når valper er klare for lydighetstrening

I uke ni, etter at de har hatt en sjanse til å bosette seg inn i sitt nye hjem og dannet et bånd med sin nye familie, er en valp klar til å begynne grunnleggende lydighetstrening. Noen kjæledyreiere er motvillige til å melde valpen inn i klasser før de er ferdig vaksinert, men det er viktig å ikke la valpen gå glipp av dette viktige sosialiseringsvinduet. Blå Kors anbefaler å minimere risikoen for valpen din ved å velge en treningstime med en liten gruppestørrelse, der samspillet mellom valpene er nøye kontrollert. Sørg for å sjekke med valpens veterinær for å få deres mening først.

13. Når valper lærer å kjenne sin plass i husholdningen

Ved uke tolv begynner valpens dominans- og underkastelsesinstinkter å komme til syne, og de begynner å finne ut hvor de passer inn i den sosiale ordenen i husholdningen. Ved uke tolv gir fryktstadiet plass til nysgjerrighet ettersom de blir mer selvstendige og selvsikre. Nå trenger de mye trygghet fra sine kjære. Vanligvis er valper trygge på sin plass i familien når de er omtrent seks måneder gamle.

14. Når tenner og tygging begynner

Voksne tenner begynner å komme når de er mellom tre og seks måneder gamle, og det er da den fryktede tyggingen begynner. Det er viktig å valpesikre huset på dette stadiet. Gjem bort eller plasser alt du ikke vil skal bli tygget på utenfor rekkevidde , samt alt som kan utgjøre en kvelningsfare eller på annen måte skade valpen, for eksempel strømledninger eller giftige planter. Å tilby tyggeleker i løpet av denne tiden kan bidra til å forhindre at valpen tilfredsstiller trangen til å tygge på stueteppet eller favorittskoene dine.

15. Når valper begynner å teste grenser

Etter hvert som ungdomsvalper blir mer selvstendige, kan de prøve å hevde seg selv, etablere dominans og stake ut territoriet sitt. Det er vanlig for valper mellom seks og atten måneder å presse grensene og utfordre autoriteten til mennesket deres, så vel som alle andre kjæledyr som utgjør "flokken" deres

16. Når valper modnes og slår seg ned

Valper utvikler vanligvis den emosjonelle modenheten og temperamentet til en voksen hund mellom tolv og atten måneder, selv om de kan fortsette å av og til vise valpeatferd som tygging og napping til de er omtrent to år gamle.

Vanligvis, når en valp fyller atten måneder, har de slått seg til ro i sin voksne personlighet og akklimatisert seg til sin plass i familien. Nå betyr ikke dette at de ikke fortsatt vil være en bunt med energi! Dette kan fortsette i noen år avhengig av hunden, og derfor er regelmessig mosjon og trening viktig for at de skal lære passende atferd.

Normal valpeutvikling kommer absolutt med utfordringer, og oftere enn aldri vil disse utfordringene sette tålmodigheten på prøve til nye valpeforeldre. Men å se en valp vokse fra valp til voksen alder kommer også med en rekke belønninger.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

Relaterte artikler

Relaterte produkter