Sosialisering

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Nøkkelen til din hunds samvær og sosialisering med andre hunder, er fortrolighet og erfaring. Du bør utsette din hund for så mange positive opplevelser som mulig med så mange forskjellige mennesker, steder og dyr som du kan.

Er din hund rolig, selvsikker og behersket når han møter andre hunder eller mennesker? Noen hunder viser besynderlige luner. De er redd for mennesker som har på hansker eller menn med skjegg. Noen bjeffer voldsomt når de ser en annen hund eller er redd for å gå inn i en bil.

Sosialiseringen streber etter å rette opp denne formen for adferd hos hunder. Det er en prosess som bør begynne når hund er ung, men fortsetter gjennom voksenlivet. Selv en hund som er adoptert som voksen, kan ha utbytte av sosialiseringstrening.

Fortrolighet gir suksess

Nøkkelen til sosialisering er fortrolighet og erfaring. Du bør utsette din hund for så mange positive opplevelser og med så mange forskjellige mennesker, steder og dyr som du kan.

Enkel gjentagende fremvisning er ikke nok. Din hunds opplevelser i disse nye situasjonene må også være positive. Så det å invitere dine venners barn for å la hunden din bli vant til dem, vil ikke være en god idé hvis de klyper eller skubber den eller skremmer hunden.

Påvirk dem allerede som små

Når din hund enda er ung, er en valpeskole og møtet med andre valper i hjemmet ditt og hos dyrlegen en fantastisk mulighet for at din hund kan bli venner med andre hunder. Motstå fristelsen for å kjæle med nervøse hunder eller irettesette voldsomme hunder. Hunder er sosiale dyr og må lære seg å sosialisere seg med hverandre, og den beste måten å gjøre dette er gjennom samvær!

La dem møte alle slags mennesker i alle aldre og ha godbiter klar til å belønne en god adferd. Husk at du aldri må etterlate din hund alene med småbarn eller spedbarn. Svært små barn kan skade hunden eller skremme den uten at de gjør det med vilje, og hvis hunden din blir jaget eller føler ubehag, kan den vende seg mot barnet.

Bytt om på ruten du tar på de daglige turene og ta hunden med på steder den ikke er vant til. Jo mer den opplever, jo mer bekvem vil den føle seg i uvante situasjoner.

Du er lederen

Hunder har instinktivt en sterk følelse av hierarki, og du bør alltid være den øverste i hierarkiet. Den trenger å vite at du er selvsikker og at du ikke er redd for at den skal føle seg trygg.

Hvis du prøver på å få din hund til å slappe av blant større dyr, mens du selv er nervøs, så stopp. Du vil gjøre mer skade enn gagn inntil du kan vise at du selv finner situasjonen behagelig.

En enkel, men effektiv måte for å hjelpe den med å bli sosialisert, er at holde oppmerksomheten til hunden på deg mens den er i en situasjon som den er usikker på. Din hund ser deg som lederen av flokken fordi du er sterk og kompetent, og den vil finne trøst i at lederen vil ordne opp i tingene.

Profesjonell hjelp

Hvis din hund viser aggressiv adferd bør du ikke vente med å søke profesjonell hjelp. Aggressiv adferd er ikke nødvendigvis tegn på en dårlig oppdratt hund, men det bør håndteres raskt. Snakk med dyrlegen som vil kunne anbefale en adferdsspesialist.

Relaterte artikler