Hva bør jeg gjøre med min overvektige hund?

$authorText
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Akkurat som oss mennesker, er det lett for en hund å legge på seg. Dessverre har overvektige hunder en kortere levetid og mer ulykkelige liv. De er også mer utsatte for en rekke medisinske tilstander som diabetes, hudsykdommer og leddgikt. Å holde hunden din i god form er derfor en viktig del av å opprettholde dens generelle fysiske helse, i tillegg til å gi den lek, gåturer og morsomme stunder med deg.

Ikke vær flau over å spørre veterinæren om hundens vekt. Dette er et vanlig problem nå til dags, og veterinæren din vil heller hjelpe deg med å få den overvektige hunden din sunn igjen enn å ignorere den ekstra vekten.

Overvektige hunder - hva du bør se etter

Siden hunder varierer mye i størrelse og form, kan det være vanskelig å avgjøre om hunden din er overvektig. Når du klapper den, skal det være ganske lett å kjenne hundens ribbein, skulderblader og hoftebein. Når de strekker kroppen sin, f.eks. når de hopper, bør ribbeina være synlige. Når du ser på hunden din ovenfra, bør den ha en markert midje foran hoftene.

Noen bredere, mer muskuløse raser kan ganske enkelt skjule overflødig vekt. Veterinæren din vil kunne foreta en nøyaktig vurdering av vekt og fysisk form for å avgjøre om hunden din er overvektig og av hvilken grunn.

De fleste hunder er overvektige på grunn av overfôring, og det er lett å forstå hvorfor. Vi lærer raskt hvor glade en spesiell godbit gjør dem, og de trenes ofte med mat som belønning.

Snakk med veterinæren din om ernæring for vektkontroll

Å simpelthen redusere fôrmengden kan være farlig for hunden din siden du kan ende opp med å gi for lite av noen viktige næringsstoffer som vitaminer eller protein. Hunden din kan også føle seg mer sulten, noe som betyr at det er mer sannsynlig at den tigger. Veterinæren din kan anbefale et mer solid, kalorifattig fôr for hunden din som er perfekt balansert for trygt og effektivt vekttap. Noen vekttapskosthold har til og med spesifikke ingredienser som kan endre hundens metabolisme fra fettlagring til fettforbrenning.

Noen råd for å håndtere hundens vekt

Veterinæren din er den beste personen til å hjelpe deg med å finne et sunt fôringsprogram for en overvektig hund. Disse tipsene kan også hjelpe:

 • Husk at fôringsveiledninger på fôremballasje er beregnet for hundens idealvekt, men dette er kanskje ikke hundens nåværende vekt! Spør veterinæren din hvis du ikke er sikker på om hunden din har en ideell vekt.
 • Å dele opp hundens fôrrasjon i tre til fire måltider kan hjelpe hunden til å føle seg mettere gjennom dagen. Husk at valper trenger fire måltider om dagen til å begynne med, både om de har en ideell vekt eller ei.
 • Hunden din elsker utvilsomt mat fra middagsbordet ditt, men dette kan raskt føre til overflødige kalorier og vektøkning. Å gi menneskemat ved bordet kan også føre til overdreven tigging.
 • Vær sparsom med godbitene. De fleste av dem er formulert for å være ekstra velsmakende, men de inneholder også ekstra kalorier. Husk at kalorier fra godbiter også teller mot hundens daglige kaloriinntak, og at disse ikke bør utgjøre mer enn 10 % av de totale kaloriene som inntas hver dag.
 • Hunder har en tendens til å ha en sjette sans når det kommer til å snuse opp sjenerøse godbitgivere! Be eventuelt naboer og familie om å ikke gi godbiter.
 • Sørg for at hunden din har minst to gode turer hver dag. Dette vil bidra til å holde stoffskiftet oppe og matlysten nede.
 • Hunden din kan trenge et spesielt fôr for vektkontroll. Selv om hunden foretrekker den gamle maten sin — hold ut, og hunden din vil venne seg til det nye fôret. Sørg alltid for å ha rikelig med ferskt vann tilgjengelig.

Veterinæren din er ekspert på ernæring og bør konsulteres før du gjør endringer i hundens fôringsplan. Ved ditt neste besøk, be om en gratis vektkontroll for å bekrefte om hunden din er overvektig. I så fall kan veterinæren din anbefale den beste fremgangsmåten for å sikre at hunden din forblir frisk og glad.

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

 

Relaterte artikler

 • Hvordan matallergi kan påvirke hunden din

  Dogs running Lær om varseltegn, symptomer og behandlinger av matintoleranse og matallergier hos hunder og hvordan dette påvirker hunden din.
 • Hudproblemer hos hunder

  Dogs running Lær om varseltegnene, symptomene og behandlingene av allergisk dermatittsykdom og andre hudsykdommer hos hunder.
 • Er hunden din i god form?

  Dogs running Hvordan kan du vite om hunden din er overvektig? Først vil veterinæren din veie hunden din ved dens vanlige helsekontroller. Mellom kontrollene, legg hendene på hundens ribbein; er de vanskelige, eller til og med umulige, å føle? I så fall er hunden din sannsynligvis overvektig.
 • Følg med på hundens vekt

  Visste du at en hund som veier 15 % eller mer over sin ideelle vekt regnes som overvektig? Det tilsvarer bare 330 gram for en liten hund som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler.

Relaterte produkter