Katter og søtsaker: Sikker halloween for din katt

Publisert av
min. lesing

Snart er det halloween og vi alle ser fram mot knask eller knep. Alle fargerike søtsakene rundt halloween kan også friste katten i familien, men katt og søtsaker kan være en farlig kombinasjon. Så hold katten unna søtsakene!

Farlig mat for katter

long-haired-cat-sleeps-next-to-candy-dishNoen av søtsakene it halloween kan gi din katt fordøyelsesbesvær. Mens andre kan være giftige og direkte farlige å spise. Dyrlegen advarer spesielt mot å la katten få disse søtsakene:

Sjokolade

Søtsaken som topper listen på halloween, som barnene elsker og som er virkelig giftig for katten. Sjokolade inneholder theobromin som kan forårsake alvorlige symptomer hos katt, inkludert hjertearytmi, muskelskjelvinger og kramper. Katter skal også holdes unna koffein, som også finnes i sjokolade, og som også kan forårsake muskelskjelvinger og hjertearytmi og økt rastløshet.

Melkebaserte produkter

Katter er laktoseintolerante. Får de melkeprodukter er det ikke livsfarlig, men de kan få fordøyelsesproblemer som oppkast og diarre.

Xylitol

Dette søtningsstoffet brukes mye i søtsaker og tyggegummi istedenfor sukker. Det er kjent at xylitol kan øke insulinnivået hos hunder med påfølgende fall i blodsukker. Leversvikt er også beskrevet. Dette er ennå ikke beskrevet hos katt, men det er bedre å være føre var og holde katten unna xylitol-produkter.

Rosiner

Det er alltid en eller annen familie som leverer it rosiner som et sunnere alternativ enn søtsaker på halloween. Men det som kan være sunnere for våre barn kan være dødelig for være hunder og katter. Rosiner, og druer, er kjent for å kunne gi nyresvikt hos hunder. Også dette er ennå ikke beskrevet hos katt, kanskje fordi de er mer kresne enn hunder. Men også her er det bedre å være føre var og holde katten unna alt som har med druer og rosiner å gjøre.

Kvelningsfare

Veterinarian examining cute white cat with stethoscope, isolated on whiteGrad av giftighet er ikke det eneste problemet katter kan ha med søtsaker. Din katt er kanskje mindre fristet av søtsaken i seg selv men mer av den glitrende innpakningen. Får katten i seg innpakningen kan den kveles eller det kan føre til totalforstoppelse i tarmene. Så hold alle søtsaker unna katten og kast innpakningsmaterialet på en ordentlig måte.

Om din katt får i seg søtsaker

Om katten har fått i seg søtsaker anbefaler dyrlegen følgende:

 1. Finn ut hva og hvor mye katten har fått i seg.
 2. Kontakt din dyrlege som kan gi deg råd om det rekker å overvåke katten eller komme til klinikk for å få den til å kaste opp eller for å ta inn katten for videre behandling.
 3. Får du ikke tak i din dyrlege kontakter du vakthavende dyrlege eller giftinformasjonen.

Har du små barn i huset finnes det mange grunner til å kontrollere hvor mye søtsaker de får og at de ikke deler det med katten. Rydd også unna innpakningsmaterial så katten ikke får leke med dette. Ha litt godbiter for katt til hånds om du tror katten vil føle seg utenfor på halloween eller kan bli fristet av halloween-søtsaker. Så gi din katt halloween-godbiter for katt og la familien nyte søtsakene som er laget for mennesker.

Forfatter

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus er hunde – og katteeier, blogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma. Hun skriver normalt på sin laptop med pelskledde venner i fanget.

 

Relaterte artikler

 • Måltidsfôring kontra frifôring: Hva er best?

  striped cat looking up from bowl Hvordan mater du katten din nå? Har du for øyeblikket katter som frifôres? Holder du deg strengt til måltidene, eller bruker du en kombinasjon av begge deler? Les videre om de tre forskjellige måtene katteeiere mater sine firbeinte venner på, samt fordelene og ulempene med hver metode.
 • Introduksjon av nytt fôr

  Nå som kattungen din er nesten voksen vil du måtte begynne å tenke på å få henne over fra kattungemat til voksen mat som passer behovene hennes bedre.
 • Hvordan kattungers ernæringsbehov skiller seg fra vårt?

  I en studie av hjemmelaget kjæledyrmat, ble mer enn 90 prosent av matvarer ansett å være ernæringsmessig ubalanserte og utilstrekkelige for kjæledyr.
 • Hvordan og når skal du fôre din godt voksne katt  

  Cat eating stew Det er viktig å fôre den voksne katten din med riktig mengde fôr og til riktige tider. Men det kan være vanskelig - behovet for fôring kan variere mye fra en katt til en annen.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)