Er agurker og squash trygge (og sunne) for hunden min?

Publisert av Jean Marie Bauhaus
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvis du har sett de ivrige valpe-øyne som ser opp på deg mens du hakker grønnsaker til salat, kan du lure på om det er greit å gi hunden din litt agurk. Hvis du lurer på om det er trygt å mate dem litt, les videre for å lære alt om hunder og agurker, samt agurkens nære fetter: squashen.

Kan hunden min spise agurk?

Beagle står ved siden av et menneske og tigger mens mennesket kutter agurk på kjøkkenbenken.
Agurker kan være et trygt og næringsrikt mellommåltid for hunder. Agurker, rike på fiber og antioksidanter, er en kilde til vitamin C og K, samt mineraler og elektrolytter som magnesium og kalium. I følge Vital Pet Club er agurk lav på kalorier, noe som gjør den til en utmerket godbit for hunder som trenger å passe på vekten. Som medlemmer av kalebassfamilien består agurker av 96 % vann, og mange hunder synes at agurker er en forfriskende sommergodbit.

Likevel, som med alt annet enn hundens normale hundefôr, bør godbiter som agurker aldri utgjøre mer enn ti prosent av deres daglige kaloriinntak. Og selv om de kanskje ikke er kaloriholdige, vil du sikre at hunden din får den riktige balansen av næringsstoffer. Selv for mat med nyttige vitaminer og mineraler, hvis de forårsaker en feil balanse i hundens daglige næringsinntak, kan det hende at hunden din ikke har nytte av det.

Mens agurker er næringsrike og ikke-giftige for hunder, er de ikke helt uten risiko. Å fôre valpen for mye agurk på en gang kan forstyrre mage-tarmkanalen og forårsake mageproblemer. Kvelning er også en mulighet, spesielt hvis hunden din spiser raskt og pleier å sluke maten. Det er aldri en god idé å gi hunden en hel agurk. Skjær den i stedet i små biter før du gir den til hunden din. Men før du noen gang gir noe til hunden din, agurk eller ei, sørg for å sjekke med veterinæren din for å forsikre deg om at de ikke har noen problemer med å mate det til hunden din.

Kan hunden min spise squash?

Som den nære fetteren til agurken, kan squash være like trygg og næringsrik, og den er en av de sunneste grønnsakene for hunder. I tillegg til det samme kaloriinnholdet og næringsstoffene som finnes i agurk, er squash også en kilde til vitamin A og B6. Den har høyere innhold av mineraler sammenlignet med agurk, men på den andre siden har squash litt lavere fiberinnhold og inneholder omtrent ett gram sukker per kopp.

Squash har den samme minimale risikoen for gastrointestinale plager og kvelning som agurk, så den bør håndteres på samme måte når du mater den til hunden din. Imidlertid har squash en ekstra risiko som er mer alvorlig. Dogs Naturally Magazine advarer mot å mate hunder bitter squash. Dette er et tegn på at cucurbitacin, også kjent som "bitterprinsippet," kommer inn i frukten. Vanligvis er cucurbitacin begrenset til plantens stilker og blader, men i sjeldne tilfeller siver det inn i frukten. På grunn av potensiell toksisitet, er det best å smaksteste squashen før du serverer den til hunden din. Selv om det er enda mindre vanlig at cucurbitacin siver inn i agurker, er det fortsatt mulig med denne populære veggisen også. Unngå å gi til den hvis du smaker noe bitterhet. Og, som med agurker, sørg for å snakke med veterinæren din før du mater squash til hunden din.

Hva er best for hunden min?

Beagle med hode nær skjærebrettet ser på at mennesket kutter agurk på skjærebrettet.

Agurker og squash er veldig like i kaloriinnhold og næringsverdi, selv om squash inneholder litt flere vitaminer og mineraler enn agurker. Men hvis du fôrer hunden din med hundefôr av høy kvalitet hver dag, bør ernæringsbehovene deres ivaretas godt, og de trenger egentlig ikke noen ekstra frukt eller grønnsaker lagt til kostholdet av hensyn til næringsstoffene. Når det gjelder hvilke av disse medlemmene av kalebassfamilien som er best for hunden din, kan det simpelthen bare handle om hvilken hunden din foretrekker.

Slik mater du hunden din med agurker og squash på en trygg måte

Mens hunder og agurker kan være en vinnende kombinasjon, kan ikke det samme sies om sylteagurk, som ofte inneholder hvitløk og løk, som begge er giftig mat for hunder. Det samme kan sies om squash som er tilberedt for konsum, som inkluderer squashbrød og sukkerfritt squashbrød; de kan inneholde kunstige søtningsmidler, som xylitol, som kan være svært giftig for hunder.

Det er greit å mate squash eller agurk til hunden din, enten rå eller kokt, men sørg for at de er ukrydrede. Hvis du mater en av dem til hunden din for første gang, start med bare en liten bit eller to, og se deretter for å se hvor godt vofsen din tåler det. Hvis de viser tegn til magesyke, ikke gi dem mer. Og, som med enhver godbit, sørg for å følge med på kaloriinntaket.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreelsker, frilansskribent og romanforfatter. Hun bor for tiden i Ozark sammen med mannen sin og deres firbeinte gjeng, hvor hun liker å se flere ville dyr i bakhagen mens hun drikker morgenkaffen.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter