Kan hunder spise ost?

Published by
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvis du noen gang har stappet i deg pizza mens hunden din satt og så på deg med bedende øyne, har du kanskje lurt på om hunder kan spise ost eller ikke. Eller kanskje du lurer på om ost er skadelig for hunder? Ost kan ha ernæringsmessige fordeler for mennesker, og det er derfor logisk å spørre om det også gjelder for hunden eller katten din. Her er en oversikt over fordeler og ulemper med å dele denne godbiten med vofsen din.

Fordelene ved ost

Ost har haugevis av næringsstoffer, deriblant kalsium, protein, fosfor, sink og A- og B2-vitaminer. Disse har ernæringsmessige fordeler for mennesker, men det som er bra for deg, er ikke nødvendigvis fordelaktig for hundens ernæringsmessige behov.

Men det betyr ikke at ost ikke har sine fordeler. Én fordel ved ost for hunder er at det er et nyttig verktøy i dressur. En velsmakende ostebit kan også hjelpe til med å skjule medisin dersom du har vansker med å få hunden din til å spise slikt.

Scruffy looking dog with head on table stares at plate with cheese.

Er ost skadelig for hunder?

Så, kan hunder spise ost? Eller er det best å la være? Det finnes noen potensielle fordeler ved å gi hunden ost, men det kan også forårsake helseproblemer, deriblant overvekt og pankreatitt.

ASPCA uttaler: "Fordi hunder og katter ikke har merkbart store mengder laktase (enzymet som bryter ned laktose i melk), kan melk og andre melkebaserte produkter gi dem diaré og andre fordøyelseslidelser." Hovedbudskap: Ikke gi hunden din ost som en del av den daglige kosten eller som en regelmessig godbit. Selv om maten kan virke uskyldig, kan den bidra til alvorlig magetrøbbel.

Et annet problem med osten, i tillegg til laktose, er at den har et høyt fettinnhold. Ved å gi hunden din fettholdig mat regelmessig kan du medvirke til usunn vektøkning og muligens fedme, som videre kan resultere i helseproblemer. Ifølge American Kennel Club kan inntak av ost utløse pankreatitt, spesielt for raser som er tilbøyelige til pankreatitt, som schnauzer og cocker spaniel. Pankreatitt er en alvorlig tilstand som ofte resulterer i magetrøbbel, diaré og magesmerter, men i enkelte alvorlige tilfeller kan den resultere i dødsfall.

Hva med cottage cheese og andre typer ost?

Ikke alle oster er laget på samme måte. Oster med et lavt fettinnhold, som mozzarella, cottage cheese og myk geitost, kan være sunnere alternativer for hunden din enn de som har et høyt fettinnhold. Hvis du skal kjøpe en ost som egner seg for hunden din, så se nærmere på ingrediensene. Enkelte ostetyper inneholder urter og grønnsaker, for eksempel gressløk eller hvitløk, som begge er giftige for hunder.

Før du bestemmer deg for om du skal gi hunden din en ostebit i ny og ne, bør du snakke med veterinæren. Veterinæren kan hjelpe deg med å vurdere om det er en egnet godbit eller ikke, og hvilken type ost som er best for hunden. Husk at all mat som du gir til hunden din utenom hundens vanlige mat – inkludert hundens godbiter – ikke skal utgjøre mer en ti prosent (10 %) av hundens daglige kaloriinntak. Som for mennesker kan altfor mange kalorier medvirke til vektøkning, som kan resultere i en rekke helseproblemer.

Erin Ollila

RELATERTE ARTIKLER

RELATERTE PRODUKTER