Hvordan matallergi kan påvirke hunden din

$authorText
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Allergier er ikke gøy for noen, men spesielt ikke for hunden din som ikke kan fortelle deg hva som er galt. Matallergier og matintoleranse kan være en stor plage for deg og hunden din, og det kan være vanskelig å komme til bunns i. En allergi er en unormal reaksjon på en bestemt ingrediens i et næringsmiddel og kalles vanligvis en "overfølsomhet for mat". Det finnes to hovedtyper av overfølsomheter for mat: allergier, der immunsystemet er involvert, og matintoleranse, som oppstår uten en immunkomponent. Allergier oppstår gjerne som en reaksjon på proteinkomponenter i maten, for eksempel biff eller kylling, mens intoleranser oppstår som en reaksjon på andre komponenter, som for eksempel tilsetningsstoffer.

Hva forårsaker uønskede matreaksjoner som allergi?

De vanligste årsakene til fôrallergi/intoleranse hos hunder er proteinkilder som storfekjøtt og kylling, melkeprodukter og hvete. Det kan ta måneder eller år før hunden din utvikler en allergisk reaksjon på en bestemt mattype. Men når dette først har skjedd, vil det nesten alltid oppstå en negativ reaksjon på den maten.

Matallergi/intoleranse kan oppstå i alle aldre og kan vare livet ut. Noen hunderaser ser ut til å være mer utsatt for å utvikle fôrallergi/intoleranse, blant annet west highland white terrier, cocker spaniel og irsk setter.

Er hunden min følsom for et bestemt fôr?

Det kan være vanskelig å diagnostisere spesifikke matallergier hos hunden din. De vanligste symptomene på matallergi og -intoleranse er fordøyelsesproblemer, hudirritasjon eller en kombinasjon av begge. Hudlesjoner hos hunder er ofte lokalisert på ansiktet, føttene og ørene.

Matallergi etterligner ofte andre hudsykdommer, og mange hunder har samtidig andre allergier som loppebittfølsomhet og atopi. Hunder med kroniske eller gjentatte utvendige ørebetennelser bør også undersøkes for matallergi.

Hvis hunden din har en ugunstig matreaksjon, kan du legge merke til noen av de følgende tegnene:

 • Oppkast eller diaré
 • Dårlig pels
 • Flatulens
 • Hyppig kløe eller pelstap
 • Rød, betent hud
 • Kroniske øreproblemer
 • Dårlig vekst hos unge hunder

VIKTIG: Noen symptomer på matallergi eller matintoleranse ligner på andre alvorlige tilstander, så ta kontakt med veterinæren din hvis du legger merke til noen av disse tegnene.

Behandling: Hvorfor ernæring er avgjørende

Hovedmålet med å håndtere matallergier eller -intoleranse er å finne og unngå den ansvarlige ingrediensen. Den mest praktiske og nøyaktige metoden er et eliminasjonsforsøk, som innebærer å fjerne en mistenkt ingrediens fra maten hunden spiser for å se om symptomene blir bedre. Husk å fjerne tilgangen til all annen hundemat, bordrester, godbiter, snacks og tyggeleker mens du isolerer problemingrediensen.

Hvis hunden din lider av matallergier, er det enda viktigere å fôre med riktig hundefôr. Fôret bør være komplett og balansert og inneholde så få proteinbaserte ingredienser og tilsetningsstoffer som mulig.

Hvis hunden din har en allergisk reaksjon på en bestemt proteinkilde, kan veterinæren anbefale et fôr med spesielt nedbrutte proteiner. Disse hydrolyserte proteinene, som de kalles, er for små til å bli gjenkjent av kroppens immunforsvar, og flyr så å si under radaren! En annen tilnærming som veterinæren kan anbefale, er å gi et fôr med en proteinkilde som er ny for hunden, som for eksempel egg, and, laks, lam, viltkjøtt eller hvit fisk, avhengig av hundens fôringshistorikk.

For nøyaktig diagnose og behandlingsalternativer, ta alltid kontakt med veterinæren og be hen anbefale det fôret som passer best for hundens tilstand. Forsøk aldri å simpelthen fjerne ingredienser fra hundens kosthold, da du lett kan ende opp med å underernære den.

Spørsmål å stille veterinæren din:

 1. Er det noen matvarer jeg bør unngå å gi hunden min på grunn av allergi?
  • Spør hvordan menneskemat kan påvirke hundens helse.
 2. Vil du anbefale et bestemt fôr for hundens allergier?
  • Still spesielle ernæringsmessige spørsmål om hunden din.
  • Hvor mye og hvor ofte du bør gi det anbefalte fôret til hunden din.
  • Diskuter hvilke godbiter du kan gi hunden din med det anbefalte fôret.
 3. Hvor raskt kan jeg forvente å se tegn på bedring i hundens tilstand?
 4. Kan du gi meg skriftlige instruksjoner eller en brosjyre om matallergi/matintoleranse hos hunden min?
 5. Hva er den beste måten (e-post/telefon) jeg kan nå deg eller klinikken på hvis jeg har spørsmål?
  • Spør om du trenger en oppfølgingstime.
  • Spør om de sender en påminnelse per e-post eller melding.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS