Hunder som aker seg på baken, og hvordan man kjenner igjen analkjertelproblemer

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du tatt hunden din på fersken idet den gnir baken mot favoritteppet ditt? Da lurer du sikkert på hvorfor den gjør det, og hvordan du kan sette en stopper for det. Enten det er det, eller overdreven slikking av bakenden som gjør at du leser dette, er det sannsynlig at hundens analkjertler må undersøkes. Det er antakelig den siste delen av hundens anatomi du ønsker å ta nærmere i øyesyn, men faktum er at analkjertelproblemer hos hunder er nokså vanlig, og ofte årsaken til at hunden aker seg på baken.

Hundens analkjertler

Two dogs looking down over a dock at the water

Hunden har to små analsekker som ligger inni rektum – én på hver side av endetarmen rett innenfor analåpningen, ifølge The Spruce. Disse analsekkene fylles gradvis med sekret fra talgkjertler som ligger inne i hver sekk. De samme kjertlene finnes i enden av hårsekken og er ansvarlige for at uvasket hår blir oljete.

Den eneste kjente funksjonen disse analkjertlene har, er at de er viktige for kommunikasjonen hunder imellom: Det er disse hunder snuser på når de hilser på hverandre. De utsondrer også lukt når hunden bæsjer, og kan gjøre det lettere for hunden å gjøre fra seg. Når disse kjertlene fungerer som de skal, tømmes de når hunden bæsjer.

Problemer med analkjertlene hos hunder

Dessverre fungerer ikke alltid ting som de skal. Myk eller liten avføring skaper ikke nok trykk til å tømme analsekkene. Hvis kjertlene fyller seg opp til de skaper ubehag, begynner hunden å ake seg over gulvet for å få lindring. Når dette skjer, blir kjertlene sammenklemt, sier Preventive Vet.

Sammenklemte analsekker skaper ikke bare ubehag for hunden, men hvis de ignoreres kan de også bli betente og byller kan oppstå, noe som kan kreve behandling med antibiotika. Hvis byllen(e) brister, kan en operasjon være nødvendig for å reparere analsekkene, og hunden kan trenge smertelindring mens den kommer seg.

Tømme analkjertler

Når problemer med analkjertlene hos hunder begynner å utvikle seg, kan det være nødvendig for oss å gjøre noe for å gi lindring. Sammenklemte analkjertler må tømmes manuelt, en oppgave som kan utføres av en veterinær eller veterinærassistent. Noen hundesalonger har fått opplæring i dette, og kan gjøre det som del av rutinemessig pleie, men hvis du oppdager et problem, bør du alltid ta med hunden til veterinæren i stedet for hundesalongen.

Manuell tømming av hundens analkjertler innebærer vanligvis å stikke en hanskekledd finger inn i rektum for å finne kjertelen og forsiktig klemme på den for å tømme den for innhold. Hvis sammenklemte analkjertler blir et tilbakevendende problem, kan det være nødvendig å foreta manuell tømming med jevne mellomrom. Du kan gjøre dette for hunden din hjemme, men det er best å få en fagperson til å vise deg hvordan du gjør det før du prøver selv. En skremt eller ukomfortabel hund kan bite eller rømme. Kanskje synes du at det er såpass ekkelt at du foretrekker å overlate det til fagfolkene.

Hva forårsaker problemer med analkjertlene hos hunder?

Backside of a Jack Russell terrier overlooking river with people fuzzy in the background.
Dårlig fordøyelse kan bidra til at analkjertlene blir sammenklemt, sier Petfinder. Forstoppelse og diaré kan gi avføring som ikke er tilstrekkelig til å tømme analsekkene. Nedarvede misdannelser av analkjertlene kan også være en årsak. Preventive Vet legger til at kroniske hudtilstander, slik som soppinfeksjoner, hud- eller matallergier eller skabbangrep, kan øke hundens sjanser for å utvikle kroniske problemer med analkjertlene.

Andre medvirkende faktorer inkluderer lav skjoldbruskfunksjon og fedme. Og selv om det er mindre vanlig, kan en svulst også ha skylden. Det er også mulig at unødvendig tømming av analkjertlene, som noen ganger gjøres rutinemessig på hundesalongene, kan føre til arrvev som forhindrer kjertlene i å tømme seg. Hvis dette kan gjelde for hunden din, bør du snakke med hundesalongen for å forsikre deg om at hundens kjertler ikke tømmes unødig ved hvert besøk, da dette kan gjøre mer skade enn gagn

Symptomer på sammenklemte eller betente analkjertler

En hund som aker seg på baken, kan være ett mulig symptom på problemer med analkjertlene, men denne atferden kan også ha andre årsaker, som parasitter eller fordøyelsesproblemer. Eller at den rett og slett klør i baken. En hund med sammenklemte analkjertler aker seg som regel mer enn et par ganger, og slikker seg vanligvis også bak. En rød eller opphovnet lukkemuskel er et tegn på at kjertlene er i ferd med å bli betente, og det samme gjelder blod eller puss i hundens avføring eller på teppet etter at den har akt seg.

Når du bør oppsøke veterinær

Hvis du mistenker at hunden kan ha sammenklemte analkjertler, bør du snakke med veterinæren for å høre om den bør tas med til kontroll. Hvis du merker rødhet eller opphovning, eller hvis huden rundt hundens bakende begynner å se ut som en moden kvise, er kjertelen sannsynligvis betent eller en byll har oppstått. En veterinær bør da se på den snarest mulig. En sprukket byll er et nødstilfelle og må behandles omgående for å minimere hundens skader og lindre smerten.

Du bør også kontakte veterinæren omgående hvis sammenklemte analkjertler er et tilbakevendende problem for hunden din, for å finne ut om det finnes en underliggende tilstand som må behandles, som en svulst eller et problem med skjoldbruskkjertelen

Slik kan du hjelpe hunden din

Her er noen tiltak du kan iverksette for å forhindre eller redusere tilbakefall av sammenklemte analkjertler hos hunden:

  • Påse at hunden får nok fiber i kostholdet, slik at den produserer sunn avføring. Snakk med veterinæren om å sette hunden på et kosthold som er sammensatt for sunn fordøyelse og dannelse av ordentlig avføring.
  • Hvis hunden er overvektig, kan du spørre veterinæren om hvordan du kan hjelpe den med å oppnå og opprettholde en sunn vekt.
  • Samarbeid med veterinæren for å identifisere og behandle eventuelle potensielle underliggende årsaker, slik som fôrallergi eller -intoleranse.
  • Hvis veterinæren er enig, kan du supplere hundens kosthold med fiskeolje. Preventive Vet bemerker at den har antiinnflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere irritasjonen rundt sammenklemte kjertler. Veterinæren kan også anbefale et fôr som er beriket med fiskeolje.
  • Husk også å sjekke med hundesalongen for å forsikre deg om at hundens analkjertler ikke tømmes unødig.

Problemer med analkjertlene er ikke så hyggelig å snakke om, men det er såpass vanlig at det lønner seg å være obs på det. Neste gang du ser at hunden aker seg eller slikker seg bak, bør du holde et ekstra godt øye med den. Hunden din kan ikke takke deg med ord, men den er garantert takknemlig for lindringen du kan gi den.

Forfatter

Chrissie Klinger

Relaterte artikler

Relaterte produkter