Viktig informasjon om FLUTD & urinveisinfeksjoner hos katt

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Angst og stress kan påvirke katten like mye som det påvirker oss. Mye kan gi din katt stress. Kanskje har dere nettopp flyttet. Eller et nytt dyr har kommet inn i familien. Uansett hva som er grunnen så ligget det alltid noe bak stress hos katt. Noe av det første man ser hos katter som er stresset er at de slutter å bruke kattetoaletten sin. Katten kan begynne å gjøre fra seg på en annen plass, urinere på vegger eller ha problemer med å urinere.

Small kitten sitting in a litter box.

Dessverre er urineringsproblemer som dette den vanligste årsaken til at katter plasseres på kattehjem eller må være ute. Om din katt begynner å markere ved siden av kattetoaletten er det som oftest et tegn på at noe er galt. Det er ikke «hevn» eller «med vilje». Så om din katt har sluttet å bruke kattetoaletten kan det være et atferdsproblem. Men først må dyrlegen finne ut om det ligger sykdom bak problemet. En av de vanligste medisinske årsakene til urineringsproblemer er feline lower urinary tract disease, FLUTD.

Hva er FLUTD?

Feline lower urinary tract disease, forkortet FLUTD brukes som begrep for en gruppe problemer eller sykdommer som betreffer kattens nedre urinveis-system (urinblære og urinrør). FLUTD stilles som diagnose etter at andre problem som urinveisinfeksjon eller nyrestein er utesluttet. Årsaken kan være krystaller eller steiner i urinblæren, blæreinfeksjon, trangt urinrør, betennelse i urinblæren (noen gang kalt interstinal eller idiopatisk cystit, FIC) og andre unormale forhold i nedre urinveier. FLUTD er en av de vanligste årsakene til å ta katt til dyrlegen.

Tegn som tyder på problemer i urinveien hos katt

  • Urin-trengninger: Kattens idiopatisk cystit, FIC, kan føre til urin-trengninger og kan også føre til mer alvorlige problem som dannelse av urinstein i urinblæren eller plugg i urinrøret. Hankatter utvikler oftere plugg i urinrøret. Dette er en livstruende tilstand da katten ikke klarer å urinere.
  • Gjentatte forsøk på å urinere: Katter med FLUTD vil ofte prøve å urinere men får bare ut små mengder hver gang.

     

  • Smertefull urinering: Om din katt mjauer høylytt eller skriker når den urinerer er det et klart tegn på at den har vondt.
  • Blod i urinen.
  • Overdreven slikking av genitalene eller nedre buk: Dette kan være katten sitt forsøk på å lindre smerte i nedre urinveier.
  • Irritabel.
  • Urinering ved siden av kattetoaletten: Følg med om katten urinerer ved siden av kattetoaletten, spesielt på kjølige overflater som gulv med fliser eller badekar.

Hva gjør du ved mistanke om FLUTD

Om din katt har problemer med å urinere eller viser andre tegn på FLUTD bør du oppsøke dyrlegen så fort som mulig. Dyrlegen vil da undersøke katten og ta en urinprøve. Også blodprøve, røntgen eller ultralyd av buken og annet videregående diagnostisk arbeid kan være aktuelt får å stille en diagnose.

Oftest blir katter med FLUTD bedre uten medisinsk behandling, men symptomene kan komme tilbake. Selv om tilstanden oftest ikke er livstruende er det en ubehagelig tilstand som kan behandles så din katt får en bedre livskvalitet. Behandlingen av FLUTD er avhengig av underliggende årsak men det er alltid bra å øke vanninntaket til din katt. Opprettholdelse av en sunn kroppsvekt og å gi katten våtfôr er også en god hjelp. Oppmuntre også katten til å bruke kattetoaletten. Men noen tilstander kan ikke behandles hjemme, som for eksempel urinsteiner. De må fjernes kirurgisk.

Det er alltid best å gardere seg. Ser du noen av symptomene nevnt ovenfor kan en enkel telefon til din dyrlege være første steget i å diagnostisere et problem tidlig så din katt ikke har ubehag over en lengre tid. Det er også viktig å følge med på din katt om den behandles for FLUTD for å være sikker på at symptomene ikke kommer tilbake. Husk at katter også er gode på å ikke vise smerte.

Forhindre framtidige urinveisproblemer hos din katt

Etter besøkene hos dyrlegen kan du gjøre andre endringer i kattens liv for å redusere sannsynligheten for tilbakefall av FLUTD. Så lite endringer som mulig i kattens nærmiljø kan redusere tilbakefall med opptil 80% og reduserer også muligheten for at katten urinerer ved siden av kattetoaletten. Vær også mer sammen med katten, gi katten tilgang til vindu og flere leker. Hold kattetoaletten ren og sett gjerne ut flere kattetoaletter.

Relaterte artikler

Relaterte produkter