Små hunderaser: Verdt å vite

Published by
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Små hunder er unektelig søte. Men hvis du tror det er alt de har å tilby, må du tenke om igjen! Små- og toy-hunderaser kan være små, men de er alle hunder, med alle de forskjellige egenskapene du kan finne hos større raser, alt presset inn i en liten pakke. Det betyr ikke at små hunderaser ikke har sine egne spesielle egenskaper i tillegg. Fortsett å lese for å lære noen viktige ting om små hunder, hvis du lurer på om en liten hund kan passe for deg å adoptere.

Mangfold av små hunderaser

En søt yorkshire terrier som titter rundt en kvinnes skulder

Ofte når folk tenker på små hunder, tenker folk automatisk på de minste hundene som tilhører UK Kennel Club sin toygruppe av raser, som yorkshire terrier eller bichon frise.

Imidlertid kan små hunder finnes i nesten alle rasegrupper. For eksempel er den lille dachshunden faktisk medlem av kennelklubbens jakthundgruppe, mens rat terriers og jack russell terrier tilhører terriergruppen.

Når du velger en liten hunderase, er det viktig å huske på at de definerende egenskapene til gruppen en hund tilhører vil ha mer å gjøre med sitt temperament og personlighet enn selve størrelsen. Selv om mange små hunder, spesielt toy-hunderaser, er godt egnet for byliv og urbane boliger, ville dachshunder og visse terrier som ble avlet for å fange skadedyr og andre småvilt, også føle seg ganske hjemme på en gård eller i landet, hvor de kan engasjere sine jaktinstinkter.

Det viktigste å huske på er at akkurat som med større raser, varierer små hunderaser i temperament og fysiske krav. Det er viktig å grundig undersøke alle raser du måtte vurdere å skaffe deg, og sørge for at de passer godt for din familie og livsstil.

Hva er flott med små hunder

Små hunder har mange fordeler. Som nevnt trenger de vanligvis mindre plass for å være komfortable og glade, noe som gjør dem til et godt valg hvis du bor i en leilighet eller en liten bolig. Men bare fordi de er mindre, betyr det ikke at de ikke trenger plass til å trene de små beina. De har ofte oppdemmet energi, så hvis du ikke har en hage de kan leke i, er det ideelt å ha en hundevennlig park eller tursti i nærheten. Små hunder har en tendens til å spise mindre og grunnleggende omsorg koster mindre enn for en stor rase. De røyter mindre (i total mengde pels) og har en tendens til å lage færre (eller i det minste mindre) rot enn store hunder. De er også lettere å holde styr på de på en kobbel eller ved å bære de. Se for deg dette - vil du heller beherske en 10 kg valp eller en 40 kg gigant som prøver å løpe etter et ekorn? Ifølge PDSA, har små hunder også generelt en tendens til å leve lenger enn sine større motparter i gjennomsnitt.

Utfordringer med å ha en liten hund

Til tross for fordelene, kommer små hunder med en rekke utfordringer. Selv om de har en tendens til å være hardfør når det gjelder deres helse, er deres små kropper mer delikate og utsatt for skader, spesielt hvis de blir mistet, lekt med for grovt, eller hvis de faller eller hopper fra for høye møbler. Av denne grunn er spesielt toy-hunder ikke en god match for husholdninger med veldig små barn, og eldre barn bør overvåkes og læres hvordan de skal håndtere små hunder riktig. Mange små raser er også utsatt for forskjellige helsemessige forhold, for eksempel kollapsende luftrør, eller patellaluksasjon, når kneskålen befinner seg i feil posisjon når kneet er bøyd. Det er alltid viktig å snakke med veterinæren din dersom kjæledyret ditt har disse forholdene (eller andre), ettersom de kan anbefale spesielle håndteringsinstruksjoner. For eksempel, hvis kjæledyret ditt har et luftrør som faller sammen, kan det hende at de trenger en sele som passer over brystet i stedet for en standard kobbel og halsbånd.

Små hunder antas ofte å være stillesittende fanghunder som elsker å kose, men sannheten er at små raser ofte er en bunt med energi, og noen trenger mer trening enn andre. Hvis du ikke liker å gå turer og du ikke har en stor hage hvor en hund kan løpe og leke, bør du se etter en rase som får all treningen de trenger med innendørs lek. Små raser er ofte en bunt med energi. Selv om de kanskje ikke leker og trener så lenge som andre hunder, vil korte og hyppige leketider hjelpe dem med å gi den treningen de trenger.Det er også verdt å merke seg at, ifølge en studie fra 2021 ved University of Helsinki, ble to av de tre mest aggressive hunderaser funnet å være små raser (dvergschnauzeren og ,iniatyr puddel). Forskerne kommenterte at aggressivitet var sterkest knyttet til frykt, med sin lille størrelse som fikk små hunder til å føle seg engstelige, sårbare og utsatt for å utagere. De bemerket også at aggressiv oppførsel kan forverres av mangel på trening og overdreven overbærenhet fra hundeiere, som tillater atferden fordi den virker ikke-truende og til og med søt. Leksjonen her er at når det gjelder å oppdra en vennlig, veloppdragen hund, er riktig sosialisering og lydighetstrening like viktig for små hunder som for store hunder. Søt som den kan være så må du motstå trangen til å behandle din lille hundekammerat som en baby; den er kanskje liten, men den er en hund, og den stoler på at du skal trene og veilede den som alle de andre hundene.

Næringsbehov for små hunder

Kanelfarget chihuahua-valp med svart og rød argyle genser som spiser fra en skål.Selv om små hunder generelt spiser mindre enn store hunder, kilo for kilo, krever små raser faktisk flere kalorier. UK Kennel Club sier at små hunder har en tendens til å brenne energi raskere enn større hunder, men de har selvfølgelig mye mindre mage. Dette betyr at din små- eller toyrase hund må spise små, mer kaloritette måltider, og må spise oftere enn en større hund. Voksende unger må mates enda oftere for å unngå å utvikle hypoglykemi, også kalt for lavt blodsukker, noe som kan føre til svakhet og slapphet, muskelskjelving, anfall og til og med død.

Du kan sørge for at den lille hunden din får riktig mengde kalorier ved å fôre dem en spesialformulert hundefôr som er mer kaloririk enn fôr designet for større raser. På grunn av deres lengre levetid, har små hunder også fordeler av fôr med høye nivåer av antioksidanter, noe som kan bidra til å hindre skade fra langvarig eksponering for frie radikaler i løpet av deres lange liv.

Små hunder har ofte store personligheter. Dette gjør dem ikke til bare mye moro, men kan også gjøre dem meget godt egnet for selskap under de rette omstendighetene. Nå som du vet hva du kan forvente av en liten hund, kan du trygt velge riktig hund blant de små rasene for din husstand.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter