Holde kattungen ren og pen

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Din nye pleieguide for kattungen

Kattunger er kresne når det gjelder pleie og stell. De har lært av sine mødre hvordan de skal stelle seg, men av og til kan de trenge litt ekstra hjelp. Og det å stelle kattungen er også en fin mulighet for å gi den litt ekstra oppmerksomhet. Og den vil nyte hvert øyeblikk. Hvis din kattunge for eksempel er langhåret, må den gres hver dag. Dette bør følges av skånsom børsting for å forebygge at pelsen blir flokete. Dyrlegen gir deg gjerne råd om riktige børster og kammer for kattungens pels.

Korthårete kattunger trenger av og til også pleie av pelsen. Bruk en myk børste for å fjerne løse hår og børst sakte over hele kroppen fra hode til hale.

Katter har en tendens til å røyte om våren og også i mindre grad om sommeren og vinteren. Derfor er det lurt å venne kattungen til regelmessig pelspleie helt fra starten av slik at du kan forebygge at det dannes hårballer i magen på den, noe som virkelig kan være en plage.

Av natur er katter omhyggelig renslige, så din katt trenger ikke å bades. Men hvis den av en eller annen grunn blir svært skitten, kan du bade den og bruke en mild kattesjampo.

Det er lurt å stelle og håndtere kattungen ofte når den vokser opp slik at den vet at det ikke er noe å være redd for. Når du steller kattungen, får du en god anledning til å undersøke den. Vær spesielt oppmerksom på dens tenner og poter. Du bør også undersøke øynene og ørene regelmessig og se etter uvanlige forekomster av voks eller puss. På den måten vil den venne seg til å bli undersøkt og den vil sannsynligvis ikke lage noe oppstyr når den skal undersøkes av dyrlegen.

En sunn kattemunn

Når din kattunge er blitt fire måneder gammel, vil den felle sine melketenner og nye, permanente tenner vil vokse ut. De fleste av dem vil være utvokst til den er åtte måneder gammel. Effektiv munnhygiene er like viktig for katter som for mennesker. Det er lurt å venne kattungen til regelmessig rengjøring av tennene helt fra den er liten for å forebygge problemer senere i livet. Du bør pusse tennene hennes minst 3 ganger i uken for å holde tenner og tannkjøtt sunt og friskt.

Tannkrem og tannbørster laget spesielt for katter kan fås på dyreklinikken. Dyrlegen vil vise deg hvordan du bruker dem.

Enten du tror det eller ikke kan tannpussingen gjøres morsom for kattungen. For å venne den til dette kan du starte med å gni fingrene dine forsiktig over kattungens tenner hver dag. Hvis den vrir seg unna, bør du håndtere den forsiktig, men bestemt. Og når den roer seg ned, bør du rose den. Etter hvert kan du ta litt tannkrem på fingrene, og deretter venne den til at du pusser med den spesielle kattetannbørsten.

Du kan også kjøpe kattegodterier som potene og klørne spesiell pleie. Men hvis du daglig tar på potene til katten din, vil den venne seg til det og det vil bli enklere for deg å undersøke dem når katten blir eldre. Klørne trenger heller ikke å klippes i denne perioden - et klorebrett/kloretre vil holde dem i trim. Det er også en del av prosessen med å markere territorium, for ikke å snakke om god trening for kattens poter og klør.

Relaterte artikler

Relaterte produkter