Hundematsmak og typer: Liker hunden min maten sin?

Publisert av Dr. Laci Schaible
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

På samme måte som mennesker kan hunder smake – og nyte – en rekke forskjellige smaker, ifølge The Dogs Trust, men likhetene kan stoppe der. Hunder ser ut til å være i stand til å skjelne spesifikke smaker i vann, noe som kanskje forklarer hvorfor de ikke ser ut til å bli lei av væsken som mennesker noen ganger beskriver som "smakløs".

Men smaker hunder de samme smakene på samme måte som mennesker gjør? Siden de er kjent for å spise gjenstander som ikke er mat og roter gjennom harskt søppel og andre unevnelige ting, ser det ut til at de kanskje ikke gjør det. Men dette kan skyldes det faktum at mens hundenes smaksløker kan oppdage de samme typene smaker som vår gjør, har de betydelig færre smaksløker på tungen. Som PetMD forklarer at mennesker har rundt 9 000 smaksløker mens hunder bare har rundt 1 700. Så, nysgjerrig på hva hunden din kanskje foretrekker å spise, enten det er kylling eller biff, varm eller kald, eller våt eller tørr hundemat? Og hvordan vet vi i det hele tatt om hundemat smaker godt for hunder? La oss se på noen av mattypene og faktorene hundens gane kanskje foretrekker.

Faktorer som påvirker hvordan hundens mat smaker

  • Smaker: Ifølge en undersøkelse presentert av Pet Food Industry, er kylling den mest populære hundematsmaken over hele verden. Selvfølgelig kan dette ikke være fordi det er hundens preferanse, men det kan også være fordi kylling er allment tilgjengelig når det gjelder proteinkilder for hundemat. Før du kjøper en stor pose hundemat, kan det være lurt å hente prøver fra din veterinær eller dyrematbutikk. For hermetikk og våtfôr kan du få noen enkelte porsjoner for å sikre at hunden din nyter den spesielle hundematsmaken før du investerer.
  • Konsistens/formulering: Når det kommer til konsistens, foretrekker hunder mykere og seigere mat, selv om de fleste hunder ikke vil snubbe nesen på en enkel konsistens. Mens noen hundeforeldre rapporterer at de har den mest kresne av spisere, antas dette å være fordi hunden subversivt har trent eieren til å tilby den smakfulle — og ikke alltid den sunneste — av delikatesser i stedet for en ekte mataversjon. Å blande våtfôr med tørrfôr er en vinnende kombinasjon for noen kresne spisere.
  • Temperatur: Cook's Illustrated forklarer at forskere har lært at menneskelige smaksløker er ganske temperaturfølsomme og fungerer langt mer effektivt når maten inntas ved varme temperaturer. Dette forklarer folks generelle preferanse for oppvarmet mat (selv om kald pizza til frokost fortsatt er en favoritt). Mens denne studien fokuserer på mennesker, burde logikken holde mål for våre hundefamiliemedlemmer, som også ofte foretrekker maten litt oppvarmet. Det kan ikke skade at duftmolekyler frigjøres fra mat ved høyere temperaturer, noe som øker fristelsen ytterligere. Og selv om vi har langt flere smaksløker enn hunder, kan de lukte alt fra 1 000 til 10 000 ganger bedre enn mennesker, i følge VCA Animal Hospitals.
  • Kosttilskudd og "pålegg": Mens flytende kosttilskudd, sauser eller pulverpålegg har sin plass i butikkhyllene, støtter ikke alle veterinærer disse produktene på grunn av deres sparsomme tilsyn og regulering. I noen tilfeller, for eksempel når en hund er kjent for å ha en kronisk sykdom som for eksempel nyresvikt, kan det å toppe maten med en velsmakende saus være den eneste måten å få dem til å spise. Det er viktig å merke seg at overskudd av næringsstoffer kan være like skadelig som underskudd, så hvis du føler at det begynner å bli viktig å bruke tilsetningsstoffer for å sikre at hunden din spiser, er det på tide å få en veterinærs veiledning for å sikre at det ikke er andre medisinske årsaker.

Andre spørsmål du bør stille veterinæren om maten til hunden din

Det er flere spørsmål å stille veterinæren din for å hjelpe deg med å velge det sunneste og mest smakfulle fôret til hunden din. Mens de fleste hundeforeldre vil stille disse spørsmålene ved en ny avtale hos dyrlegen, er det viktig å holde denne samtalen gående gjennom årene, gjennom helse og sykdom. Her er noen veiledende spørsmål:

  • Liker hunden min hvordan maten smaker?
  • Har du noen spesifikke matanbefalinger basert på hundens livsstil eller fremtidige helserisikoer?
  • Er det noen indikasjon for en kostholdsendring basert på laboratoriefunn eller en fysisk undersøkelse, for eksempel over- eller undervekt?
  • Har hunden min noen hudsykdommer? Tannproblemer? Gastrointestinale eller urinproblemer?
  • Har hunden min matallergi?

Så liker hunden min virkelig hvordan maten deres smaker?

Det er ingen grunn til å stresse over smaker eller vått kontra tørr hundemat. Vanligvis vil hunden din like hvordan maten smaker. Ikke glem å samråde deg med eksperten og ta kontakt med veterinæren din for veiledning om valg av det beste hundefôret siden smak ikke er den eneste veien til hundens hjerte. Høykvalitets og balanserte måltidsalternativer er avgjørende for hundens lange og sunne liv, men tid sammen og felles minner er de virkelige nøklene til hundens lykke.

Bidragsyters biografi

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible er en smådyrveterinær og gründer. Hun har skrevet tusenvis av publikasjoner og fungerer som rådgiver for flere oppstartsprosjekter innen veterinærområdet.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterte artikler

Relaterte produkter