Sjekkliste før ferien med katten

Published by
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Når ferien kommer, er det ikke alltid mulig å finne noen som kan passe katten. Da må du kanskje ta katten med deg på lasset.

I motsetning til mange hunder, som elsker en biltur, er ikke katter så interessert i den slags. De liker seg best hjemme, og å forlate hjemmet kan være stressende. For å redusere stresset (for dere begge) kan det være lurt å lage en sjekkliste før reisen med ting som kan holde katten komfortabel, fornøyd og frisk underveis.

Kattebur

Den tryggeste måten for katten å reise på, selv på korte turer, er i et kattebur. Et stødig bur beskytter ikke bare katten mot potensielle støt, men hindrer også at den havner mellom sjåførens føtter og gassen og bremsen. En hard plastmodell er et godt valg, og ved å feste den med setebeltet i baksetet blir det ekstra trygt. Pass på å plassere buret slik at katten kan se ut og studere omgivelsene sine. Hvis katten virker engstelig, kan du legge et håndkle eller teppe over inngangen for å hindre utsyn. Buret skal være stort nok til at den kan sitte, stå og snu seg uten problemer, men ikke så stort at den kan vandre omkring. Hvis buret er for stort, kan katten skade seg hvis kjøretøyet kommer ut for en ulykke eller må bråbremse.

Long-haired gray cat in an open vintage green suitcase on hardwood floor against retro wallpaper.

Fôr og vann

Pakk kattematen i lett tilgjengelige beholdere. I stedet for å drasse rundt på en enorm pose med tørrfôr, bør du helle fôrkulene over i en gjennomsiktig plastbeholder. Ta med vann på flaske, så katten har tilgang til ferskt vann til enhver tid. En rimelig reiseskål for katter er ideell til å ta med på tur. Du kan sette en liten skål med mat i buret i tilfelle den blir sulten, men det er best å starte med små mengder for å påse at den ikke blir bilsyk, før du gir den vanlige daglige mengden. Spar resten til dere er fremme ved destinasjonen. Ikke glem å ta med favorittgodbitene, så du kan belønne den for å være flink og trøste den når den føler seg innestengt.

Kattedo

De fleste katter er ikke opplært til å gjøre fra seg på en luftetur når du stopper bilen. Derfor må du (dessverre) ha med deg en kattedo, fersk kattesand og en spade. Under en reise bør du ikke introdusere den for en ny type kattesand, så bruk det vanlige merket i en reisevennlig kanne med tut som er lett å helle fra. Petfinder anbefaler at dere stopper hver annen eller tredje time for do- og drikkepauser.

Katteseng

Hvis det allerede er fullt i bilen og du ikke vil drasse på enda mer, kan du forvandle katteburet til en seng. Ta med kattens favorittputer og -pledd og legg i bunnen av buret, slik at den kan legge seg til å sove. Den kjente lukten av dens eget sengetøy hjelper den til å slappe av. En annen mulighet er å ta av toppen av buret, om mulig, for å gi den mer plass når kjøretøyet ikke er i bevegelse.

Leker

Du trenger ikke å ta med hele arsenalet av leker når du reiser med katten. Ta i stedet med noen få gamle favoritter, pluss noen nye for å vekke interessen dens. Siden dere hele tiden kommer til å være i nærheten av hverandre, bør du unngå leker med lyd. Det kan gå deg på nervene etter en stund. Husk at nøkkelen til en vellykket reise med katten er at du også er fornøyd og ikke stresser. Det er også lurt å ta seg tid til å leke med den når dere har stoppet, slik at den får litt mosjon. Hvis den må ligge stille hele dagen i buret, kan den bli nokså utagerende når dere kommer frem. La den bruke opp litt oppsamlet energi, slik at den holder seg sunn og frisk og du slipper å måtte takle en diva-pus.

Klorestolpe

Det virker kanskje i overkant å ta med noe katten kan klore på når dere er på ferie, men hvis den er vant til å få kvesse klørne, er det bedre at den gjør det på klorestolpen enn på dyre møbler på hotellet eller i huset der dere skal bo.

ID og bilder

Før dere drar hjemmefra, bør du forsikre deg om at alt er i orden med kattens halsbånd og ID-merking. Hvis katten skulle komme til å rømme, bør du ha nylige bilder med deg som du kan dele med lokalbefolkningen samt på sosiale medier. Hvis du stopper og slipper katten ut av buret så den kan gjøre fra seg, må du påse at bilrutene ikke er nede, i tilfelle den hopper ut.

Kontaktopplysninger til veterinær

I dagens verden med smarttelefoner er dette som regel noe du kan få tilgang til på farten. Men hvis du befinner deg på et sted med dårlig dekning, bør du ha kontaktopplysninger til en veterinær med deg i tilfelle noe skulle skje med katten. Det er lurt å ha med kontaktopplysningene til veterinæren din hjemme, så du kan ringe dem for å si ifra. Men du bør også sjekke på forhånd hvor det finnes veterinærer i nærheten av bestemmelsesstedet. Da blir det mye mindre stressende å prøve å finne en god veterinær etter at noe har skjedd med katten.

Flere katter

Hvis du har planer om å ta med deg flere katter, er det best å ha separate bur til dem, selv om de er vant til å tilbringe tid sammen. Dette er igjen for å gjøre dem tryggere i tilfelle ulykker. Det kan også forhindre at de blir lei av hverandre fordi de stadig må klatre over hverandre for å finne en behagelig stilling.

Med en sjekkliste for hva du trenger til katten på reisen, sørger du for at du ikke glemmer noe og holder katten glad og frisk underveis.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is a writer, mom, and long-time cat parent whose two Russian Blues rule the house. Her work also appears in Care.com, What to Expect, and Fit Pregnancy, where she writes about pets, pregnancy, and family life. Find and follow her on Instagram and Twitter @brovelliobrien.

Related Articles

Related products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.
  Buy Now »