Metthetsfølelsens sentrale rolle i kattens generelle vekt og helse

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Er du bekymret for den overvektige katten din? Noen mennesker synes de ser søte ut, men en fet katt er kanskje ikke så glad (eller frisk) som du tror. En mulig årsak bak vektproblemer er spising av kattefôr som ikke gir den en metthetsfølelse. Ordet "metthet" betyr å føle seg mett eller fornøyd, og det er en viktig følelse for både mennesker og dyr. Hvis kattens fôr ikke tilfredsstiller sulten, kan det hende at katten din tigger om godbiter mellom måltidene. Men med balansert ernæring med fokus på kattens metthetsfølelse, kan du bistå i å holde kattens vekt i sjakk og fortsatt få din firbente venn til å føle seg fornøyd mellom måltidene.

Hvorfor vekt er viktig

Akkurat som mennesker, veier flere og flere katter mer enn idealvekten sin, noe som kan føre til helseproblemer. Ifølge International Cat Care er overvektige katter spesielt mer utsatt for langvarige problemer som diabetes, blæresykdom og leddgikt. Så selv om den bløte magen kan se søt ut, er det virkelig det beste for katten å opprettholde en sunn vekt.

Det er normalt å bli bekymret hvis katten din er "litt rund i kantene". Det første du bør gjøre er å snakke med en veterinær for å finne ut om det er en underliggende årsak til vektøkningen. Det er mest sannsynlig at katten din rett og slett spiser for mye mat og forbrenner for få kalorier. Hvis en undersøkelse ikke viser noen underliggende årsak, kan det være på tide å vurdere å endre kostholdet for å fokusere på metthet.

Gjør mer enn å bare redusere

Når katten din føler seg mett og fornøyd etter måltider, er det mindre sannsynlig at den ber deg om mat utenom fôringstiden. Dette gjør det mye enklere å kontrollere fôrinntaket, og deres tid sammen blir mye triveligere.

Noen eiere bekymrer seg for å endre kattens fôr i tilfelle den ikke liker det nye, og blir fristet til å bare redusere fôringsmengden. Dette er langt fra ideelt. Ikke bare vil katten din føle seg sulten, men du kan ende opp med å gi for lite av andre viktige næringsstoffer som protein eller vitaminer og mineraler.

Fôr som er formulert for trygt, sunt vekttap tar hensyn til alt dette. Det kan ha høyere fiberinnhold for å hjelpe katten din til å føle seg mett, men vil være balansert for å sikre at proporsjonene av alle de essensielle næringsstoffene stemmer. Noen vekttapsfôr kan til og med endre kattens metabolisme for å prioritere fettforbrenning fremfor fettlagring.

Hva du bør fôre med

Det er et overveldende utvalg når det kommer til kattefôr. Å holde seg til anerkjente, veletablerte merker vil bidra til å gjøre deg trygg på valget ditt, men det er fortsatt viktig å sørge for at du har riktig fôr spesielt formulert for vekttap.

Ha alltid veterinæren din med i en vekttapsplan for katten din. Hen kan hjelpe deg med å velge riktig fôr, gi deg råd om fôringsmengder og følge kattens fremgang for å være sikker på at den går ned i vekt på en trygg og sunn måte.

Dagligvarebutikker, og til og med dyrebutikker, har kanskje ikke det spesifikke vekttapsfôret du trenger. Når vekten har gått ned, kan du kanskje bytte tilbake til et butikkmerke, men sjekk alltid med veterinæren din før du gjør endringer i kattens fôringsrutine.

Sett av tid til trening

Nærbilde av brun tabbykatt med grønne øyne.
Selvfølgelig er det ikke bare matvalg som kan være et problem når det kommer til kattens vekt. Akkurat som oss tobeinte, trenger katter mosjon. Dagens typiske huskatt bruker rett og slett ikke nok tid på jakt til å forbrenne kaloriene de spiser. I tillegg til å fôre katten din med riktig fôr som gjør at de føler seg fornøyde, sørg for å sette av litt tid hver dag til å leke sammen.

Katten din trenger deg for å hjelpe den å opprettholde vekten, så du må være konsekvent når du legger en plan og holde deg til den. Ved å fôre den riktig mat og finne tid hver dag til å få dem i bevegelse, kan din overvektige katt snart bli selve definisjonen av helse og vitalitet. Katten din vil både føle seg og se bedre ut, takket være deg.

Bidragsyterens bio

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy er en frilansskribent i Erie, Pa., og har en katt kalt Olive.

 

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.
  Buy Now »