Er hunden din i god form?

$authorText
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vi ønsker alle å prøve å holde hundene våre sunne og i så best mulig form som mulig. Å holde seg i form er viktig for både mennesker og dyr og kan bidra til å forlenge livet, og vi ønsker alle så mye tid som mulig med våre kjære følgesvenner. Men hva er de enkle måtene å vite om hunden din er i god form? La oss ta en en titt fra nese til hale.

Idealvekt

Før vi begynner, må vi diskutere vekt. Overvekt hos hunder er et stort problem nå for tiden. Det antas at rundt 40-50 % av hunder i Europa er overvektige eller sykelig overvektige, så det er noe vi må være obs på.

Veterinæren din har sannsynligvis allerede diskutert med deg hvor lett det er for selv den mest velpleide hunden å legge på seg. I tillegg til de åpenbare potensielle årsakene – for mye mat, overdreven småspising, for lite mosjon – kan det være andre medvirkende faktorer:

 • Når hunder blir eldre, har de en tendens til å bli mindre aktive og trenger derfor færre kalorier for å opprettholde vekten sin.
 • Noen raser er mer utsatt for vektøkning enn andre, inkludert labrador retrievere og cocker spanieler.
 • Kastrering endrer stoffskiftet til hunder, noe som gjør dem mer utsatt for vektøkning.
 • Noen ganger er vektøkning assosiert med spesifikke medisinske tilstander som krever behandling.

Andre tegn å se etter inkluderer:

 • Et stramt halsbånd.
 • Trege bevegelser.
 • Vansker med å gå eller løpe.
 • Kortpustethet.
 • Mer søvn enn vanlig.

Å veie hunden din regelmessig gjennom hele livet er en god vane å ta i bruk. Når den er valp, kan du sjekke at den vokser i riktig hastighet, og når den er voksen, kan du raskt oppdage om vekten går opp eller ned. Både vektøkning og vektnedgang kan være tegn på sykdom, og jo før du oppdager trendene, jo raskere kan du ta grep.

Hvis du ikke er sikker på om hunden din har en ideell vekt, spør veterinæren eller dyrepleieren om å hjelpe deg i gang. Å stikke innom dyreklinikken for en månedlig veiing er også en god måte for hunden din å bygge positive assosiasjoner til klinikken og veterinærteamet.

En helsesjekk fra nesetupp til halespiss

 • En ren, sunn nese. Selv om det er litt av en myte at neser alltid skal være våte, er de fortsatt nyttige helseindikatorer. Se opp for overflødig slim eller noen form for utflod eller nysing. Flassing eller tap av farge er også tegn på at et veterinærbesøk kan være nødvendig.
 • Glinsende tenner. Tannsykdom er veldig vanlig hos hunder, så det er viktig å holde øye med munnhygienen deres. Se opp for dårlig ånde, brunt eller gult plakk på tennene og rødt tannkjøtt. Det er best om du kan få en vane med å pusse tennene dens, men hvis det allerede er tannstein der, oppsøk veterinæren din først og få tennene sjekket profesjonelt og renset om nødvendig. Husk å alltid bruke tannkrem for hunder, ikke mennesker.
 • Klare, skinnende øyne. Hundens øyne bør være åpne, klare og fri for smuss. Alle dyr får litt materiale i øyekroken noen ganger; det er bare et resultat av den beskyttende mekanismen med å blinke ut støv. Men hvis du merker mysing, røde øyne, kloring på øynene eller overdreven renning fra øynene, dra til veterinæren så snart som mulig. Du vil ikke ta noen sjanser med hundens syn.
 • Rene ører. Litt voks er normalt i alle ører, men pass på om du har en hund med veldig lange eller hårete ører da de kan utgjøre et problem. Overdreven hoderisting, kløing i ørene eller stinkende, voksfylte, røde ører er alle grunn til bekymring.
 • Sunn pels og hud. Hundens pels skal være blank og i god stand. Se opp for kløe, hårtap og skorper, og sjekk pelsen dens noen ganger i uken for tegn på parasitter som lopper. Ernæring og generell helse kan utgjøre en stor forskjell for pelstilstanden, så hvis du føler at hundens pels er matt eller mangler, snakk med veterinæren din for å diskutere hundens ernæring og utelukke en underliggende helsetilstand.
 • Leddgikt og leddproblemer er vanlig hos hunder, spesielt visse raser og aldrende hunder. Se opp for stivhet eller halting. Du vil kanskje legge merke til at hunden din virker stiv når den først reiser seg, og at det forsvinner når den begynner å bevege seg rundt. Se også opp for ting som motvilje mot å sette seg i bilen eller gå opp trappen. Dette kan være tidlige tegn på hofte- eller ryggproblemer.
 • Toalettvaner. Det er veldig viktig å vite hva som er normalt for hunden din når det gjelder å gjøre fra seg. Hvis du merker en endring i farge, frekvens eller konsistens, vil du kunne ta hånd om det raskt.
 • En logrende hale! De fleste av oss kjenner hundene våre bedre enn noen andre, og du vil sannsynligvis vite på dens oppførsel om den føler seg dårlig eller trist. Men en fin logrende hale er vanligvis et godt tegn på en interessert og våken lodden venn!

Noen av punktene på denne listen kan virke åpenbare, men de kan virkelig bidra til å sikre at du er observant på hundens vaner, samt hva den liker og misliker. Bruk listen som en daglig mental sjekkliste, og du vil alltid være i forkant hvis noe går galt. Og ikke glem å følge med på den midjen – det er også viktig!

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

 • Hvordan matallergi kan påvirke hunden din

  Dogs running Lær om varseltegn, symptomer og behandlinger av matintoleranse og matallergier hos hunder og hvordan dette påvirker hunden din.
 • Hudproblemer hos hunder

  Dogs running Lær om varseltegnene, symptomene og behandlingene av allergisk dermatittsykdom og andre hudsykdommer hos hunder.
 • Følg med på hundens vekt

  Visste du at en hund som veier 15 % eller mer over sin ideelle vekt regnes som overvektig? Det tilsvarer bare 330 gram for en liten hund som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler.
 • Kreft hos hunder: Årsaker, diagnose og behandlinger

  Dogs running Lær om symptomene, diagnose og behandling av kreft og svulster hos hunder, så dyreiere får verdifull informasjon og ressurser når de håndterer hundekreft.

Relaterte produkter