Er sjokolade dårlig for katter?

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Selv om det er vanlig å høre historier om hunder som blir syke av sjokoladeinntak, kan sjokolade også utgjøre en alvorlig helserisiko for katter, til og med være dødelig hvis for mye spises.

Er sjokolade dårlig for katter?

Sukker, fett og xylitol (en sukkererstatning) er ikke bra for katter. Sjokolade inneholder imidlertid to ingredienser som utgjør en større trussel mot kattens helse: koffein og teobromin, et plantealkaloid som forekommer naturlig i kakao. Spesielt teobromin er et toksin for de fleste dyr, inkludert katter, som nevnt i Merck MSD Veterinary Manual.

Det latinske navnet på kakaoplanten er Theobroma cacao, som betyr "mat for gudene". Det er sant at de brente bønnene er en godbit, men det som gjør sjokolade så herlig for mennesker er nettopp det som gjør den så farlig for katter.

Hvorfor er disse ingrediensene så farlige for katter?

Sjokoladeplate med deler brekt av.

De to hovedskyldige, koffein og teobromin, er sentralstimulerende midler. Koffein, som finnes i mange mat- og drikkevarer i tillegg til sjokolade, blir giftig når det absorberes i kattens kropp. Cats Protection forklarer at teobromin virker som et stimulerende middel ved å øke kattens hjertefrekvens, og som et vanndrivende middel ved å øke tapet av kroppsvæsker, som begge kan vise seg å være dødelige for din pelskledde venn.

Hvor mye sjokolade er for mye?

Enhver mengde sjokolade er for mye for katten din. Cats Protection forklarer at katter ikke kan ta hånd om teobromin like raskt som vi kan, så det forblir i kroppen lenger. Det betyr at selv et par gram sjokolade kan forårsake alvorlig skade.

Alle former for sjokolade er farlige for din pelskledde venn. Bakesjokolade er mest giftig på grunn av det høye nivået av teobromin, men tørt kakaopulver og mørk, halvsøt og melkesjokolade er også farlig. Selv hvit sjokolade, med sin lave prosentandel kakao, bør unngås.

Hjelp - Katten min spiste sjokolade! Hvilke symptomer bør jeg se etter?

Sjokoladetoksisitet hos katter kan variere fra mild til alvorlig. Her er noen av de viktigste tegnene og symptomene du bør se etter:

 • Oppkast
 • Diaré
 • Kvalme
 • Økt hjertefrekvens
 • Overdreven tørste
 • Overdreven vannlating
 • Hyperaktivitet
 • Rastløshet
 • Økt kroppstemperatur
 • Rask pust eller pesing
 • Muskelskjelvinger eller rykninger
 • Lavt blodtrykk
 • Anfall
 • Koma

Som du ville gjort med enhver medisinsk nødsituasjon, ta katten din umiddelbart til veterinæren for å fastslå omfanget av forgiftningen og for å motta behandling. Etter behandlingen, fortsett å overvåke katten din for andre bivirkninger.

Hva skjer etterpå?

Katten din er veldig i harmoni med følelsene dine, så vær så rolig som mulig. Ta dem med til et rolig sted og hold dem kjølige og rolige for å forhindre at symptomene på sjokoladeforgiftning eskalerer.

Når du kommer til veterinærklinikken, vil veterinæren undersøke katten din og vurdere mengden og typen sjokolade katten din har spist. Veterinæren vil kanskje fremkalle oppkast for å forhindre at katten din absorberer giftstoffene, og vil gi væsker og ekstra pleie avhengig av mengden sjokolade som konsumeres og bivirkningene katten din opplever.

Hvordan forhindrer jeg at dette skjer?

Sjokoladeinntak kan 100 % forebygges ved å holde sjokolade utenfor rekkevidde. Katter er nysgjerrige, uforutsigbare skapninger og elsker å snoke rundt på kjøkkenet, så hold all sjokolade i en tett forseglet beholder. Det er ikke bare sjokoladeplater som kan gjøre dem syke, så tenk på alle tingene som kan inneholde sjokolade, inkludert brownies, smultringer, kjeks og søtsaker. Dette gjelder spesielt rundt høytider som påske, jul og halloween. Hvis du er underholdende, plasser søte retter, desserter og godbiter på steder det er vanskelig for katten din å nå og oppbevar dem trygt umiddelbart etter festen. Hvis en gjest spør "kan katten din spise sjokolade", er du nå forberedt på å svare med et rungende "nei".

Katteeiere liker å skjemme kattevennene sine, og du kan gjøre det trygt ved å holde deg til trygge kattegodbiter, laget for å holde katten din glad og sunn. Da får du beholde sjokoladen helt for deg selv!

Bidragsyters biografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er en forfatter, mamma og mangeårig katteforelder hvis to russiske blues styrer huset. Arbeidet hennes vises også i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om hunder og katter, graviditet og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.
  Buy Now »