Hva er kattens tarmmikrobiom og hvorfor er det viktig?

minutters lesetid

En grå katt med hvitt bryst ligger med øynene lukket mens den blir klødd på haken av en kjærlig eier

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du har kanskje lagt merke til at begrepet "tarmmikrobiom" ser ut til å være i vinden. Faktum er at det fortjener all oppmerksomheten det får siden tarmmikrobiomet er utrolig viktig for både mennesker og katter. Kraften i dette enorme økosystemet har vært kjent en stund, men det er først nå vi begynner å forstå den virkelige sammensetningen, og det er sannsynligvis mye mer i vente. Foreløpig vet vi at tarmmikrobiomet kan ha stor innvirkning på helsen. Hvis noe går galt, vil vi selvsagt forvente å se fordøyelsesproblemer som myk kattebæsj eller diaré, men sannheten er at tarmmikrobiomet er mye kraftigere enn som så.

Hva er tarmens mikrobiom?

Mikrobiomet er definert som "det samlede genetiske materialet til mikroorganismene i et bestemt miljø." Når det gjelder mikrobiomet i tarmen, er dette de millioner av små organismer som lever i kattens tarm. De består hovedsakelig av bakterier, men det finnes også protozoer og andre rare og vidunderlige ting. Også andre deler av kroppen har mikrobiomer, for eksempel huden og munnen, som også er dekket av bakterier og andre organismer. Men tarmmikrobiomet stjeler virkelig showet.

Ulike matvarer nærer ulike typer organismer, så kostholdet spiller en stor rolle for sammensetningen av kattens mikrobiom. Og fordi katter er nødt til å spise kjøtt, har mikrobiomet deres en tendens til å være annerledes enn hos hunder og mennesker.

Hvorfor er kattens tarmmikrobiom så viktig?

Mange av bakteriene og andre organismer i mikrobiomet, og spesielt kombinasjonen av de mange ulike typene, er veldig bra for katten din. Her er noen av de viktige oppgavene de utfører:

  • De bryter ned enkelte matvarer som kattens kropp ikke klarer selv.

  • De nærer tarmcellene og holder tarmslimhinnen frisk og sterk.

  • De holder de "dårlige" bakteriene i sjakk.

  • De støtter immunforsvaret og holder det sunt.

  • De bidrar til produksjonen av visse vitaminer.

Et balansert mikrobiom kan til og med bidra til å holde katten i form. Og det er en sterk sammenheng mellom tarmen og hjernen, så et sunt tarmmikrobiom bidrar til å holde katten din glad og frisk i topplokket også!

Som med så mye annet er det først når det går galt at vi legger merke til hvor genialt noe er! Når det gjelder tarmmikrobiomet, kalles dette dysbiose, eller en ubalanse mellom alle de ulike bakterietypene. Organismer som er ufarlige i mindre antall, holdes normalt i sjakk av "sunne" bakterier, men hvis de begynner å vinne kampen om kontrollen, begynner ting å gå galt i det perfekt balanserte økosystemet. Dette kan for eksempel skyldes endringer i kostholdet, bruk av antibiotika eller kronisk stress.

Som du kan forestille deg, vil katten din miste alle fordelene ved et sunt mikrobiom når dysbiose oppstår. Dette kan resultere i vitaminmangel, skader og betennelser i tarmen, infeksjoner, matreaksjoner og et svekket immunforsvar. Det kan hende at katten din ikke fordøyer maten ordentlig, og dermed kan den også gå ned i vekt.

Hva kan du gjøre for å holde kattens mikrobiom i balanse?

Nå som du forstår fordelene med kattens tarmmikrobiom og den viktige rollen kostholdet spiller, kan du snakke med veterinæren din om mikrobiomvennlig kattefôr. Dette vil støtte mikrobiomet og gi det alle næringsstoffene det trenger for å få fullt utnytte av fordelene.

Prøv å ikke bruke antibiotika med mindre det er helt nødvendig. Vi lever i en verden der antibiotikaresistens er en reell fare. Vi vet at de kan ødelegge de gode bakteriene, så prøv å lytte til veterinæren din og unngå antibiotika hvis du kan.

Snakk med veterinæren din om kattens hjemmeliv. Katter er diskrete vesener som er utsatt for stress, spesielt i nærheten av andre katter. Det kan være at du kan gjøre noen enkle endringer hjemme for å legge forholdene bedre til rette for et lykkelig liv og en sunn tarm.

Hvis katten din av en eller annen grunn har dysbiose, er ikke alt håp ute. Veterinæren kan tilby et spesifikt fôr for å gi næring til de gode bakteriene. Hen kan også anbefale probiotika, som er kosttilskudd som inneholder et stort antall bestemte stammer av gunstige bakterier for å fremme et sunt mikrobiom.

Som alltid er det bare å spørre veterinæren hvis du er bekymret. Vi er alltid glade for å kunne hjelpe, og vi vil heller se deg og katten din før enn senere.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA