Helse og velvære

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Våt- eller tørrfôr til katt? Hva er best?

Når du tar hjem en kattunge kan det være vanskelig å velge mellom våt eller tørr kattemat. Begge er i bunn og grunn gode kilder til ernæring hvis du serverer rett mengde, og noen velger å blande de to typene. Selvfølgelig vil hver type ha sine egne fordeler og ulemper. Her er hva du trenger å vite for å avgjøre hva som er best for katten din.

 

Få fart på beina

Våren er en perfekt tid å få katten ut av dvalen og få de trøtte beina i gang igjen. Våren er også en tid for fornyelse. 

LÆR MER

Livsfaseernæring for katter

Lurer du på hvordan du best kan ta vare på kattens helse? Her er et tips: Start med magen. Ernæring er den viktigste faktoren for kattens helse, så start tidlig og start riktig. 

Trenger katten virkelig mosjon?

Det kan være krevende å imøtekomme kattens behov for mosjon, spesielt med tanke på at mange katter synes å foretrekke et slaraffenliv. Altfor lite mosjon derimot kan føre til vektøkning, kjedsomhet og innestengt energi. Hvor mye mosjon er akkurat passe? 

 

Tannpleie for katten - uten tannbørste!

Rene og hvite tenner er ikke bare for skjønnhetens skyld. Frisk pust og rene tenner er et tegn på en sunn katt. Det motsatte kan være et tegn på en syk katt. Her er noen tips om hvordan katten kan få den tannpleien den behøver.

Tips for lek

Lek handler ikke kun om et klorestativ. Det finnes et vell av morsomme aktiviteter som du kan gjøre sammen med katten. De vil alle styrke båndet mellom dere og skape glede og god kondisjon. 

Hudpleie for katten

Alle kattedyr er ekstra nøye med å vaske og stelle seg. Imidlertid er det slik at selv den flittigste pelspleier trenger litt assistanse fra deg nå og da. 

Hold katten slank

En av de vanligste årsakene til bekymring hos katteeiere er overvekt. Katter har ofte fôret stående fremme hele tiden og kan spise når og så mye de vil. Om katten spiser for mye kan den bli overvektig hvis den ikke får nok mosjon eller får feil type fôr. 

 

Slik kan du ønske katten god jul uten at det betyr at den legger på seg

Katten fortjener også litt ekstra i julen. Dessverre har ekstra godbiter den leie ulempen at de medfører vektøkning. Her er noen tips om hvordan du kan bidra til at pusen holder seg slank og sprek gjennom julen.

 

4 måter å bli en bedre katteeier

Katter er meget selvstendige, og det vet de fleste katteeiere. Det er lett å gi etter for kattens luner, men litt vanskeligere å være sikker på at du gjør det som er absolutt best for katten. Les mer om fire enkle måter å bli en mer ansvarlig katteeier på.

 

Slik håndterer du fordøyelsesproblemer hos

Mange hunder/katter har mageproblemer fra tid til annen. Selv om detaljene ofte ikke er hyggelig lesing, er det viktig at du vet hva du skal se etter.

 

Er kattemynte trygt for katten min?

Katter elsker kattemynte. Og dette er helt trygt - det inneholder ikke noe som kan skade katten din.

 

Katter som sørger

Det er viet lite oppmerksomhet til emnet katter og sorg. Dette er nok i stor grad fordi katter ofte blir sett på som uavhengige dyr som har beholdt mye av sin "ville" natur.

 

Har katten din en sensitiv mage?

Katter kan ha en sensitiv mage, og være utsatt for å utvikle fordøyelsesproblemer. Det er en rekke tegn å se etter som kan indikere at katten din har en sensitiv mage. Disse inkluderer mer eller mindre hyppig oppkast, luft i magen, lukter eller periodisk løs avføring.

 

Fordelene med kastrering

Kastrering er et kirurgisk inngrep som gjør det umulig for din katt å reprodusere seg. Kastrering for hunnkatten vil si fjerning av eggstokker (og ev. også livmor), mens kastrering av hannkatten foregår ved fjerning av testiklene.

 

Tannhygiene for katter

Tro det eller ei, men å ta vare på din katts tenner er like viktig som å ta vare på dine egne. Skikkelig tannhelse for katter er derfor helt nødvendig for deres helhetlige helse. Plakk og tannsten Kombinasjonen av spytt, bakterier og matpartikler fører til dannelse av plakk hver dag.

 

Fordøyelsesproblemer er en av de vanligste årsaker til veterinærbesøk.

Det er viktig å være klar over kattens mave og tarm funksjon, å ta katten til veterinær hvis du har mistanke om at den har et fordøyelsesbesvær eller symptomer som for eksempel diaré eller oppkast. For et hvert dyr - katter, hunder som mennesker - det å fordøye mat og ta opp næringstoffer er viktig for god helse og velvære. Begrepet "fordøyelsesbesvær" refererer til en hver tilstand som forhindrer fordøyelsen fra å fungere riktig eller tilstander der maten passerer tarmen for fort eller for sakte.

 

Drektighet hos katter

Dersom du ikke planlegger avl for katten din, er det alltid best å få henne sterilisert. Graviditet hos katter er en stor hendelse, og dersom du har tatt den store avgjørelsen om å la katten din få kattunger, har du litt av et eventyr i vente.

 

Å ta med katten din til dyrlegen

På et eller annet punkt i kattens liv vil den måtte ta en tur til dyrlegen. Selv om dette vanligvis er en stressende opplevelse, er det flere ting du kan gjøre for å forenkle situasjonen for dere begge.

 

hva bør du være oppmerksom på

Katten din kan ikke fortelle deg om den føler seg dårlig, så du er nødt til å være på utkikk etter eventuelle helseproblemer som kan oppstå. Et av disse problemene kan være en sykdom i de nedre urinveiene, FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease). Vær på utkikk etter følgende symptomer: Smerte ved vannlatning.

 

Sunn hud og en sunn pels

En viktig del av å holde din katt i god form er å sørge for at den har en sunn hud og pels. Mengden av pelspleie din katt behøver er avhengig av rase, men generelt jo mer hår en katt har, desto mer skal den vaske og stelle seg.

 

Hvorfor legger katten din på seg?

Mange eiere blir bekymret når de legger merke til at katten deres legger på seg. Kastrerte katter trenger en tredjedel mindre mat enn tidligere, og vil raskt bli overvektige dersom du ikke holder et øye med dem.

 

Risikoene ved et for høyt inntak av salt

Salt er en viktig komponent i fôret til katten din og det spiller en svært viktig rolle for hennes velvære. Salt (eller natriumklorid) opprettholder kroppsvæsker og trengs til organfunksjoner og nervesystemet. Salt kan bli tilsatt i produkter for å forbedre smaken.

 

Betyr en tørr nese at katten er syk?

Bekymrede eiere spør stadig vekk om en tørr nese betyr at katten er syk, og det korte svaret er nei. Det kan være mange årsaker for at katten din har en tørr og varm nese som ikke har noe å gjøre med dens helse.

 

Katter i løpetid

Katter i løpetid trenger spesiell omsorg og oppmerksomhet, Hvis katten din allerede har vært igjennom en løpetid husker du sikkert hvordan hun mjauet og skrek, og hele tiden krevde din oppmerksomhet. Hvis hun ikke har mulighet for å pare seg kan dette bli en frustrerende og ukomfortabel tid for dere begge. Men dersom hun har muligheten til å pare seg, må du være forberedt på gjennomsnittlig 2 kull med kattunger årlig.

Relaterte artikler

Relaterte produkter