Hvordan veie katten din hjemme

minutters lesetid

En grå katt med mørkt ansikt ligger på en sofarygg med frampotene dinglende ned. Katten ser rett inn i kameraet

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å overvåke kattens vekt gjennom hele livet er en veldig nyttig vane, og kan bokstavelig talt være livreddende i noen tilfeller. Katter er kjent for ikke å like reiser eller veterinærbesøk, så hvis du kan veie dem hjemme, kan du holde både ditt og kattens stressnivå nede! I denne artikkelen skal vi se på hvorfor det er så viktig å overvåke vekten og hvordan du kan veie katten din hjemme.

Hvordan veie katten din hjemme

Hvis du får katten din som kattunge, er dette et godt tidspunkt å venne den til å bli lagt på badevekten. Sørg for at du har en digitalvekt, spesielt for kattunger siden de er så lette. Det kan til og med være best å veie veldig små kattunger på kjøkkenvekten til å begynne med.

Det er ideelt å begynne med å veie kattungen annenhver uke. På denne måten kan du og veterinæren forsikre dere om at kattungen vokser i et sunt tempo. De fleste katter er nesten på voksenstørrelse når de er rundt seks måneder gamle, og fra da av kan du veie dem én gang i måneden. Så hvordan gjør du det?

     

  • De fleste digitale vekter gir en avlesning etter noen sekunder, så hvis du klarer å få katten til å sitte stille, kan du bare plassere den på vekten og vente. Du kan gi den en godbit for å oppmuntre den til å sitte stille. De fleste katter kan trenes med matbelønning, og å få dem til å sette seg på vekten er den enkleste måten å gjøre det på hvis du klarer det.

  • Å bruke katteburet er et godt alternativ hvis den er litt flyktig eller urolig. Å gjøre katteburet til en positiv ting er en annen god vane for alle katteeiere. Altfor ofte ser kattene våre bare buret når de skal til veterinæren eller på kattehotell, og buret kan derfor gi dem negative assosiasjoner. La buret stå som en seng for katten din på et rolig sted med en favorittpute. Du kan også gi godbiter i buret for å oppmuntre katten til å gå inn.

    Når det er tid for å veie katten, legger du den i buret, lukker døren og veier alt sammen. Sørg for at buret står jevnt på vekten og ikke berører gulvet. Merk deg vekten og slipp deretter katten ut. Vei buret, inkludert alt annet som også lå i den, som for eksempel sengetøyet, og trekk deretter vekten av buret fra vekten av buret med katten.

  • Et tredje alternativ er å holde katten og veie seg selv. Mange katter liker ikke å bli løftet opp, så bruk bare denne metoden hvis du er sikker på at katten ikke vil kjempe for å komme seg unna og dermed skade deg eller katten. Akkurat som med burtrikset, veier du deg med katten og deretter uten, og forskjellen mellom de to vektene er kattens vekt!

Vektkontroll - hvorfor er det viktig?

Det er viktig å kjenne kattens vekt. Når du og veterinæren din er enige om at katten din har en ideell voksenvekt, er det bra for helsen å holde den der. Med alderen og etter kastrering kan katten din trenge færre kalorier, og det er lettere å holde vekten enn å gå ned i vekt. Hvis du legger merke til en oppadgående trend, ligger du i forkant. På samme måte kan vekttap være et av de tidligste tegnene på sykdom, så det er viktig å legge merke til vektendringer i begge retninger. Hvis du er i tvil, snakk med veterinæren din – det er det vi er her for!

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA