Vanlige fordøyelsesproblemer hos katter: Hva du skal gjøre

Publisert av
minutters lesing

Fordøyelsesproblemer hos katter er relativt vanlige og mange eiere tror de er normale. Men hvis katten din regelmessig kaster opp eller har løs avføring, så er det noe som skjer under overflaten. Det kan være på tide å endre fôret eller miljøet, og det er definitivt på tide å snakke med veterinæren din. Her er noen tips for å løse de vanligste fordøyelsesproblemene hos katter.

Oransje katt sitter i en kattesandboks og ser i kameraet.

1. Innvollsormer

Innvendige parasitter er et vanlig problem hos katter - selv innekatter. Det mest utfordrende aspektet ved å diagnostisere og behandle dem er at en katt kan bli infisert og aldri vise noen tegn. De vanligste tarmparasittene hos katter inkluderer krokorm, rundorm og bendelorm.

Tegnene på en tarmparasitt som invaderer kattens fordøyelsessystem kan omfatte:

  • Oppkast
  • Diaré
  • Ormer i avføring eller oppkast
  • Vekttap
  • Oppblåst mage

Innvollsorm hos katter er ikke bare ekkelt, men noen kan være smittsomt for mennesker. Innvollsorm er spesielt vanlig hos kattunger, så de bør få ormekur veldig ofte. Men selv voksne katter bør få ormekur regelmessig for å holde katten og familien din trygge. Snakk med veterinæren din om den beste ormekuren og medisiner, og besøk International Cat Care for nyttig informasjon om ormekur.

2. Forstoppelse

Forstoppelse er et annet vanlig problem for kattens fordøyelsessystem, ofte forårsaket av dehydrering, smerte eller diett. I sjeldne tilfeller kan forstoppelse være forårsaket av en tilstand som kalles idiopatisk megakolon, som kan skyldes et nevrologisk problem eller redusert muskelbevegelse i tykktarmen.

Tilbakevendende forstoppelse er ingen morsom sak. Veterinæren din sine løsninger kan inkludere å øke kattens vanninntak ved å supplere et tørrfôr med hermetikk, anbefale mer trening eller hjelpe dem med å gå ned i vekt på en sikker måte. Veterinæren din kan også anbefale å bytte til kattefôr som er formulert for å hjelpe katter med fordøyelsesproblemer. Få katten din vurdert av en veterinær så snart som mulig hvis den noen ganger på miserabelt vis setter seg på huk i katteboksen, uten at det skjer noe.

3. Hårballer

Hårballer er ekstremt vanlige, men det betyr ikke at katten din må leve med dem. Hårballer dannes når en katt svelger løst hår mens den steller seg. Dette håret passerer normalt gjennom kattens fordøyelseskanal og skilles ut når katten din sitter i kattesandboksen. Hvis det håret forblir i magen, kan det slå seg sammen og danne en hårball.

Å se en hårball passere en gang i måneden anses som normalt, men er det mer enn det bør du ringe veterinæren din.

For katter som trenger en fôrforandring for å kontrollere hårballer, tilbyr Hill's et bredt utvalg av kattefôr for hårballkontroll som kan hjelpe. Fôrene er formulert med en bestemt mengde fiber for å redusere dannelsen av hårballer i magen. De er også kalorikontrollerte, noe som er utmerket siden klinisk erfaring viser at de fleste innekatter sliter med overvekt. Hvis hårballproblemet fortsetter, bør du vurdere å få katten din profesjonelt stelt (be om en løveklipp) eller se veterinæren din.

Hvit katt med blått halsbånd gjesper.

4. Inflammatorisk tarmsykdom og kronisk enteropati

Når en katt har problemer som oppkast, diaré og tap av matlyst i tre eller flere uker, kan den ha kronisk enteropati.

Kronisk enteropati er bare en vanskelig betegnelse på kronisk sykdom i tarmen. I mange tilfeller av kronisk enteropati er det en viss grad av betennelse i tarmen (som veterinæren din kun kan se på biopsier tatt under en såkalt endoskopi). Det er derfor de også kaller det inflammatorisk tarmsykdom.

Heldigvis kan mange tilfeller av kronisk enteropati i dag løses med en spesiell diett eller med steroider. Så endoskopi gjøres kun i alvorlige eller spesielle tilfeller. Å behandle katten din med kronisk enteropati krever en nøye diagnose av veterinæren din og er ofte litt "prøving og feiling" før du og veterinæren din finner den beste behandlingen for katten din. Så vær tålmodig!

5. Matsensitivitet

Ekte matsensitiviteter er relativt sjeldne hos katter, med BMC Veterinary Research-tidsskrift som viser de vanligste sensitivitetene som biff, fisk og kylling. Når slike matsensitiviteter oppstår, kan katten din oppleve gastrointestinale tegn (oppkast, diaré eller gass), hudtegn (kløende hud, røde flekker og hårtap), eller begge deler.

Hvis veterinæren din mistenker at katten din har sensitiviteter, vil de vanligvis foreskrive en 10- til 12-ukers matprøve med diettfôr. I løpet av denne perioden må du KUN mate katten din med den anbefalte maten for å utelukke ingredienser som den kan være følsom for. Hvis katten din spiser noe annet i løpet av denne tiden, må du starte matprøven på nytt. Hos en virkelig sensitiv pasient bør gastrointestinale tegn normalt forsvinne i løpet av 2-3 uker, og hudtegn bør forsvinne i løpet av 8-12 uker.

Ikke få panikk hvis katten din utvikler et plutselig fordøyelsesproblem. Veterinæren din kan hjelpe deg med å identifisere årsaken til problemet og komme opp med en plan for å hjelpe katten din til å føle seg bedre.

Bidragsyters biografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten ble uteksaminert fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Et medlem av American Society of Veterinary Journalists, Dr. Wooten fordeler arbeidstiden sin mellom praksis for smådyr i Greeley, Colorado, foredragsholder om tilknyttede spørsmål, ledelse og klientkommunikasjon og skriving. Hun liker å campe med familien, stå på ski, SCUBA og delta i triatlon.

Relaterte artikler

Relaterte produkter