Vanlige fordøyelsesproblemer hos katter: Hva du kan gjøre

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Fordøyelsesproblemer hos katter, som oppkast og diaré, er relativt vanlige og mange eiere tenker at det er normalt. Men hvis katten din fortsetter å være dårlig eller har myk eller vannaktig avføring, er det noe mer på gang. Det kan være på tide å endre fôret eller miljøet, og det er definitivt på tide å snakke med veterinæren din. Her er noen tips for å løse de vanligste fordøyelsesproblemene hos katter.

  • Akutt gastroenteritt. Dette er den vanligste årsaken bak "urolig mage" hos katter. Det består vanligvis av oppkast og diaré som begynner plutselig. Det kan oppstå grunnet en hel del ulike årsaker, som å spise noe uheldig (eller som mange katter elsker å gjøre, spise en halv mus og overlate resten til oss!), parasitter, virus og hårballer, bare for å nevne noe.
  • Kronisk enteropati eller inflammatorisk tarmsykdom. I motsetning til den plutselige endringen vi nettopp nevnte, oppstår kroniske enteropatier tregere og har en tendens til å vare lenge. Diaré og vekttap er vanlige tegn. Igjen, det kan være forårsaket av mange forskjellige ting som uønskede matreaksjoner, immunreaksjoner og genetikk.
  • Kolitt. Tykktarmen er en del av tarmsystemet, og når denne blir betent kalles det kolitt. Det er vanligvis veldig karakteristisk, og de fleste katter viser de samme tegnene - ser ut som om de brått trenger å gjøre fra seg, de kan anstrenge seg for å få bæsjet, men det kommer ikke mye ut, og et av de klassiske tegnene på kolitt er friskt blod og/eller slim i avføringen.
  • Oransje katt sitter i en kattesandboks og ser i kameraet.

  • Forstoppelse. Som mennesker, når katter er forstoppede, opplever de at det er vanskelig å gjøre fra seg, og de kan gå på toalettet mye sjeldnere. Forstoppelse kan være forårsaket av mange ting. Inntak av bein, fjær og pels kan gjøre avføringen hard og vanskelig å få ut, tilstedeværelsen av mye pels, spesielt hos langhårede katter eller en treg tarm vil også gjøre at avføringen er tørr og vanskelig å forskyve. Noen raser, som for eksempel siameserne, er mer utsatt for treg tarm. Dette kan resultere i en tilstand som kalles megacolon.
  • Matallergier. Katter kan ha en dårlig reaksjon på visse matvarer av en rekke årsaker, og samlet kaller vi disse uønskede matreaksjoner. Ekte matallergier er sjeldnere enn folk tror, og de har en tendens til å være forårsaket av proteiner i matvarer som kylling, fisk og melk. Matallergier kan forårsake oppkast og diaré samt hudproblemer som kløe og overdreven stell.

Hvit katt med blått halsbånd gjesper.

Ikke få panikk hvis katten din utvikler et plutselig fordøyelsesproblem.Veterinæren din kan hjelpe deg med å identifisere årsaken til problemet og komme opp med en plan for å hjelpe katten din til å føle seg bedre.

Bidragsyterens biografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten ble uteksaminert fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Et medlem av American Society of Veterinary Journalists, Dr. Wooten fordeler arbeidstiden sin mellom praksis for smådyr i Greeley, Colorado, som foredragsholder om tilknyttede spørsmål, ledelse og kundekommunikasjon og skriving. Hun liker å campe med familien, stå på ski, SCUBA og delta i triatlon.

Relaterte artikler

Relaterte produkter