Kan katter spise ris?

Publisert av Christine O'Brien
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ris er en viktig grunnstein i mange menneskers kosthold, men kan katter spise det?

Det er trygt for katter å spise ris. Man kan også finne ris på ingredienslisten til mange typer kattefôr siden rist kan bidra til et ernæringsmessig balansert kattefôr. Her er mer om ris i kattens måltidsplan.

Hva er de ernæringsmessige fordelene med ris for katter?

Ris, et av de mest populære kornene rundt om i verden, er et frø som produseres i mange forskjellige varianter og som nytes på mange forskjellige måter. En sunn måltidsplan for katten din inkluderer næringsrike ingredienser, hvorav noen ris kan gi. Tenk på ris som en god basis å ha i et balansert kattematprodukt, men andre ingredienser som gir de gjenværende næringsstoffene katten din trenger for å være glad og sunn, anbefales også.

Hauger med hvit og brun ris ved siden av hverandre, toppet med treskjeer fylt med ris. La oss ta en titt på forskjellene mellom brun ris (fullkorn) og hvit ris (bearbeidet).

Brun ris vs. Hvit ris

Brun ris har et rykte for å være sunt for både mennesker og dyr fordi det er et "helt" korn som beholder alle de tre spiselige delene (spesifikt kli, kimen og endospermen). Den inneholder også en rekke ernæringsmessige fordeler som er viktige for kattens helse, inkludert:

  • Fiber
  • Protein
  • Vitamin B1 (tiamin)
  • Vitamin B6 (pyridoksin)
  • Jern
  • Magnesium

Den største forskjellen mellom brun og hvit ris er måten de blir behandlet for inntak og mengden næringsstoffer de inneholder. Som Harvard University School of Public Health forklarer; brun ris forblir intakt i sin sanne form, og inneholder derfor høyere mengder av disse naturlig forekommende vitaminene og andre næringsrike ingredienser. Hvit ris, derimot, har blitt strippet for sine essensielle næringsstoffer under maleprosessen. Vitaminer og jern tilsettes ofte til det polerte kornet, som da omtales som "beriket" hvit ris.

Stripete katt spiser ris fra hvit tallerken.
Før du inkluderer noe nytt fôr i kattens måltidsplan, er det en god idé å snakke med veterinæren din for å sikre at det er det riktige valget for katten din.

Andre rishensyn

Selv om kokt ris kan være uskadelig, må du være oppmerksom på at dette bare betyr kokt ris. Alle de andre tilsetningene som mennesker kan nyte, for eksempel salt eller soyasaus (som også inneholder mye natrium), er kanskje ikke bra for katten din. Selv om tilsetning av grønnsaker, som gulrøtter eller erter, har næringsverdi, er det fortsatt viktig å snakke med veterinæren din før du introduserer noe nytt til kattens kosthold.

Kan katter spise ris for å lindre en urolig mage?

Du har kanskje hørt at ris kan brukes mot fordøyelsesproblemer, og dette kan ha sammenheng med at det er svært fordøyelig. Men husk at ris i seg selv ikke vil gi komplett og balansert ernæring for katten din. Hvis kattungen din opplever fordøyelsesproblemer, ta kontakt med veterinæren din om å legge om kattens kosthold til et godt balansert, lett fordøyelig kattefôr som er skånsomt for magen. På denne måten kan katten din fortsatt få sin kjærlighet til smaken av ris (som brukes i mange lettfordøyelige kommersielle dyrefôr) samtidig som en holder den trygg og sørger for at den får den rette balansen av næringsstoffer.

Bidragsyters biografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., er en prisvinnende forfatter, forsker og mangeårig dyremor. Hun er et offisielt medlem av Cat Writers' Association (CWA) og har skrevet for bransjeledende selskaper og organisasjoner, inkludert What to Expect When You're Expecting og NIU STEM Read. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

Relaterte artikler

Relaterte produkter