Vitenskapen bak hunden din og dens oppførsel

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundevitenskapen er på vei oppover ettersom flere og flere forskere bruker tid og ressurser på å forstå hvordan våre beste venner har blitt så sammenvevd med menneskeheten. Fra hundebiologi til -psykologi forstår vi mer enn noen gang om hunder og deres oppførsel. Nysgjerrig på å lese mer om hva vitenskapen sier om din hund? Fortsett å lese om noen av de mer fascinerende tingene vi har funnet ut av.

Hvorfor sover hunder så mye?

Valp sover på ryggen i en brun hundeseng med leker rundt.Alle hunder krever betydelig mer søvn enn mennesker, noe som har å gjøre med mengden REM-søvn som hunder får. Mens mennesker tilbringer omtrent 25 prosent av søvnen i REM-sykluser, som er det dypeste og mest avslappende søvnstadiet, tilbringes bare omtrent 10 prosent av en hundelur i REM-søvn. Det betyr at de må sove lenger for å gjøre opp for ubalansen.

Hva sier hunder når de bjeffer?

Selv om hunder bjeffer på grunn av en rekke med ulike årsaker, trodde biologer tidligere at bjeffingen deres ikke endret seg noe særlig avhengig av beskjeden. Imidlertid har nyere forskning på hundenes biologi avdekket at hunder har elastisitet i stemmebåndene, noe som gir dem muligheten til å endre lyden av bjeffingen litt for å formidle forskjellige beskjeder, sier Scientific American.

Spektrografiske bilder av hundebjeff har vist forskjeller i timing, tonehøyde og amplitude, som alle varierer etter kontekst. Det samme gjelder knurring. Selv om det ennå ikke er helt tydelig for forskerne hva disse forskjellige bjeffingene og knurringene betyr, har eksperimenter vist at hunder reagerer annerledes på andre hunders vokalisering avhengig av konteksten. For eksempel, forskere spilte inn knurringen til en hund som kurret over mat, og en hund som knurret mot en fremmed. Når de spilte tilbake "mat-knurringen" mens de tilbød en annen hund en godbit, var hundene mer nølende med å akseptere det enn når de hørte "fremmed knurring" Andre eksperimenter viste at hunder og mennesker har større sannsynlighet til å reagere på en hunds fremmede-bjeff enn på andre typer bjeffing. Mer hundevitenskapelig forskning er nødvendig for å forstå hvert eneste bjeff og knurr, men det blir mer og mer tydelig at det er et mer komplekst kommunikasjons element til bjeffing - de gjør det ikke bare for moro skyld.

Hvor fort kan hunder løpe?

Hvor fort en hund kan løpe avhenger av den enkelte hunden. Løpehastigheten er i stor grad avhengig av størrelse, kroppsform og benlengde, samt alder, helse og fysisk form. Greyhound har en gjennomsnittshastighet på rundt 70 kilometer per time som verdens raskeste hund, men den raskeste hunden noen sinne klarte hele 80 kilometer per time, sier Wag!. Mens strømlinjeformede greyhounds og andre raske raser, som whippets og afghanske mynder, ser ut til å ha blitt designet for fart, har alle hunder evnen til å gjøre kroppen mer aerodynamisk når de løper, enten ved å flate ut ørene for å redusere vindmotstanden eller dytte dem tilbake for å unngå å snuble.

Måten hunder beveger bena på endres også når de løper. En gående hund beveger høyre og venstre ben sammen, mens en løpende hund hopper med forbena og bakbena sammen, noe som gir større fart.

Hvor høyt kan hunder hoppe?

For noen hunder er det å hoppe opp på sofaen ingen fantastisk bragd; for andre kan det være nødvendig med trapper for å kose med deg i favorittstolen din; og for noen kan det være utfordrende å holde hunden inne i hundegården da de er fantastiske hoppere. I likhet med en hunds løpsevne, avhenger en hunds hoppevne i stor grad av størrelse, styrke, alder, helse og kroppstilstand. Det har blitt rapportert at de høyst hoppende hundene kan klare 183 cm, men det som kan være mer imponerende er de små rasene som kan hoppe flere ganger sin egen kroppshøyde. En annen del av hundens hopping er hvor langt de kan hoppe. I "Dock Diving"-konkurranser konkurrerer hopptrente hunder om hvem som kan hoppe lengst over vannet, og noen klarer hopp på nesten 9 meter rapporterer The Labrador Site.

Hvor godt kan hunder se?

En hunds øyne er utrolige og kan se ting du og jeg ikke kan se. Men hunders syn er ikke nødvendigvis bedre enn et menneskes. I følge Veterinary Vision er en hunds øyne plassert på siden av hodet, noe som resulterer i større perifert syn, men deres synsstyrke (eller deres evne til å fokusere på objekter) er bare rundt 20 til 40 prosent av et menneskes. Dette betyr at det en hund kan kjenne igjen som en gjenstand på 6 meter, kan et menneske med 20/20 syn kjenne igjen på 27 meter. Av denne grunn stoler hunder mye på sine andre sanser for å hjelpe dem med å navigere i verden.

Hvor god er egentlig en hunds hørsel?

En hunds hørsel er ingen myte, faktisk er det en imponerende biologisk fordel som har hjulpet dem i tusenvis av år. Ifølge Petful kan en hund høre en lyd opptil fire ganger lenger unna enn mennesker. Hunder har evnen til å bruke ørene selvstendig og endre retningen de lytter til, noe som hjelper dem med å finne lyden de lytter etter. Dette gjøres fordi de har 18 muskler i ørene (tre ganger så mange som i det menneskelige øret). Hunder har også evnen til å høre forskjellige frekvenser, og det er grunnen til at ting som hundefløyter kan påvirke dem så mye, selv når du ikke hører noe. Til slutt, hunder har også evnen til å øve selektiv hørsel på samme måte som mennesker, så når du kaller hunden din inn fra hagen og det virker som om de ignorerer deg, er det en god sjanse for at de er det.

Hvorfor blir hunder så glade for å se oss?

To pomeranian-hunder smiler i bilHver! Eneste! Gang! Hunders overdrevne respons på å bli gjenforent med menneskene sine er en av tingene vi elsker så mye med dem. Men hvorfor blir de så begeistret?

Det er tre nøkkelfaktorer involvert, sier io9. Når de studerte hjerneskanninger av hunder utsatt for visse lukter, fant hundeatferdsforskere at duften av et kjent menneske utløste belønningssentrene i hjernen på en måte som ingen annen duft oppnådde, noe som tyder ikke bare på at hunder vet forskjellen mellom mennesker og andre hunder, men at hunder virkelig elsker å tilbringe tid med menneskene sine.

En annen studie brukte et kognitivt eksperiment designet for barn som ser mødrene sine etter et fravær for å måle responsen til hunder som gjenforenes med eierne sine, og fant ut at responsen er veldig lik. Det er viktig å huske at hunder er sosiale dyr som ikke liker å være alene. For dem signaliserer vår retur lindring fra ensomhet. Legg alt dette sammen, og det er ikke rart at hunder ikke klarer å beherske begeistringen for å se favorittmenneskene sine.

Hvorfor er det så mange forskjellige typer hunder?

Hunder er en av de mest forskjellige artene på planeten. Storbritannias The Kennel Club anerkjenner hele 218 forskjellige hunderaser, og det teller ikke engang alle regionale variasjoner, designer-kryssblandinger, blandingsraser og glade mystiske hunder der ute.

Med deres mangfold i farger, form, størrelse og temperament, tror forskere at hunder begynte å avvike genetisk fra ulver for rundt 27 000 år siden. Du kan takke de eldgamle kjæledyrdominerende genene fra jeger-samlere og manipulere uttrykket deres i påfølgende hundegenerasjoner.

Selv om denne praksisen har pågått nesten like lenge som hunder har blitt domestisert, eksploderte selektiv hundeavl i løpet av 19-tallet da folk begynte å lage forskjellige raser av estetiske grunner og av nyhetens skyld snarere enn fordi visse egenskaper var mer nyttige for jakt eller gjeting. Ettersom denne praksisen fortsetter i dag, fortsetter antallet hunderaser og mangfoldet blant artene å øke.

Det er ingen tvil om at hunder er spesielle, og det samme er båndet vi deler med dem. Ettersom feltet for hundevitenskap fortsetter å vokse, fortsetter vi å oppdage mer og mer om våre favoritt lodne følgesvenner. Men det er én ting vi ikke trenger å stole på at vitenskapen forteller oss, og det er hvor fantastiske hundene våre er - hver og en.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

Relaterte artikler

Relaterte produkter