Forstoppelse hos katter: Tegn og årsaker

minutters lesetid

En grå katt med hvitt bryst blir klødd på hodet av en kjærlig eier

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

I likhet med mennesker kan katter bli forstoppet fra tid til annen, og det er ikke hyggelig for verken dem eller oss. Det kan være vanskelig å oppdage om katten din har vondt i magen eller tarmproblemer, spesielt hvis den går ut for å gå på do, men det finnes vanligvis noen tegn du kan se etter.

Hva er forstoppelse?

Forstoppelse er enkelt sagt det motsatte av diaré. Bæsjen blir tørr, hard og vanskelig å få ut. Dette kan være svært ubehagelig, og hvis det varer i flere dager, kan katten føle seg veldig uvel og elendig.

Vanlige årsaker til forstoppelse hos katter

Katter krever vanligvis lite vedlikehold, men det er flere ting som kan forårsake forstoppelse. La oss ta en titt på hva det kan være og hvordan du oppdager når det utgjør et problem.

Dehydrering. Katter har utviklet seg fra forfedre som lever på varme, ørkenaktige steder, så de er veldig flinke til å spare på vannet i kroppen. Det betyr at de har en tendens til å drikke lite, noe som kan føre til dehydrering og tørrere avføring.

Dette er enda mer sannsynlig i et hus med flere katter, der en katt kanskje ikke har like god tilgang til mat og vann på grunn av en bøllepus i huset. For å sikre at katten din holder seg hydrert, bør du plassere flere vannskåler rundt om i huset, slik at den alltid har vann tilgjengelig. Sørg for at det er minst én vannskål mer enn antall katter i hjemmet.

Mange katter får i dag tørrfôr av praktiske årsaker, noe som kan redusere det normale vanninntaket. Våtfôr, som poser og bokser, er en fin måte å sørge for at katten får i seg rikelig med væske.

Svelging av pels. Katter elsker å stelle seg og bruker omtrent 30-40 % av sin våkne tid på denne viktige oppgaven. Noen katter som får i seg mye hår, kaster kanskje opp en pelsball eller to, mens for andre kan pelsen gå helt gjennom og tette igjen den andre enden.

Skader og smerter. Skader som bekkenbrudd kan gjøre passasjen der tykktarmen sitter fysisk trang, noe som gjør det vanskelig for katten å få ut avføringen. Etter hvert som katten blir eldre og stivere i leddene, kan det å sitte på huk oppleves som smertefullt. De unngår kanskje å gå på toalettet så ofte, slik at bæsjen tørker ut for mye.

Svulster. Noen svulster i tarmområdet kan hindre avføringen i å passere, enten ved at de presser mot tarmen utenfra eller tar opp plass inne i tarmen.

Nerveproblemer. Innholdet i tarmen flyttes fra den ene enden til den andre ved hjelp av bølger av muskelsammentrekninger som kalles peristaltikk. Det skjer automatisk, uten at vi trenger å tenke på det. Noen katter får nerveproblemer som kan hindre dette. Noen katteraser, som siameser, er mer utsatt for dette. Det kan forårsake noe som kalles megakolon, der tykktarmen blir veldig slapp og utvidet.

Andre sykdommer. Noen andre sykdommer, for eksempel nyresykdom, kan forårsake dehydrering, som igjen kan føre til forstoppelse.

Fedme og mangel på mosjon. Overvekt og mangel på mosjon kan føre til forstoppelse fordi mosjon stimulerer tarmen til å bevege seg.

Hvordan vet du når katten din er forstoppet?

Det er ikke alltid like lett å se om kattens fordøyelsessystem ikke fungerer som det skal. Oppkast og diaré er åpenbart, men forstoppelse kan være mye vanskeligere å oppdage.

Ting du bør være oppmerksom på:

  1. Hvis katten bruker en kattedo, bør du følge med på endringer i hyppighet og konsistens. Hvis du merker at du plutselig ikke trenger å tømme kattedoen like ofte, eller hvis avføringen virker annerledes i størrelse eller utseende (hard eller smuldret), kan det være et tegn på at det er en opphopning på gang.

  2. Se etter anstrengelse eller vokalisering. Hvis katten din ser ut til å skrike eller tilbringe lang tid på kattedoen uten å lykkes, bør du oppsøke en veterinær så snart som mulig. Dette kan være et tegn på forstoppelse som må behandles, men det kan også være et tegn på blærekatarr eller en blokkert blære, som er medisinske nødstilfeller.

  3. Se opp for at katten din bæsjer på feil sted. Hvis katten din har smerter, synes det er vanskelig å bruke kattedoen eller kvier seg for å gå ut for å bæsje, kan den være forstoppet.

  4. Generelt ubehag. Forstoppelse får katter til å føle seg ganske elendige, akkurat som oss. Noen ganger er det eneste tegnet på at katten din er forstoppet, at den virker annerledes. Den kan virke sløv og uinteressert i lek og selskap.

Forhåpentligvis vil katten din gå gjennom livet med glade tarmer, men hvis du er bekymret for at det kan være et problem, bør du alltid snakke med veterinæren din. De vil heller være på den sikre siden og fange opp et problem før det blir for ille. Det kan være at det bare er nødvendig å bytte fôr for å gi katten mer fiber eller fuktighet, men hvis det er en underliggende sykdom, er det bedre å finne ut av det så fort som mulig.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA