Kan katter bli smittet med influensa, eller forkjølelse?

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hva med Koronaviruset?

Som en bekymret hunde- eller katteejer, kan læsning om coronavirus, COVID-19, måske få dig til at tænke på risikoen for smitte mellem dig og din hund eller kat. Foreløbigt er der intet der tyder på, at hunde, katte, eller foderpakninger har været smittekilde til andre dyr eller mennesker. Ettersom situasjonen med koronaviruset (COVID-19) fortsetter å utvikle seg, er det viktig å følge med på oppdateringer fra verdens helseorganisasjon når det oppstår ny informasjon. 

Det er ingen nåværende bevis på at hunder, katter eller andre kjæledyr kan spre den humane versjonen av viruset. World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) har publisert et veldig nyttig rådgivningsdokument, tilgjengelig på WSAVA Advisory Document, som oppdateres regelmessig og kan være en hjelp til å svare på spørsmål, inkludert en spesifikk del med spørsmål og svar. For mer informasjon,se følgende artikkel: Coronavirus, COVID 19 og din hund eller katt: Hva du trenger å vite

Burde jeg være bekymret hvis hunden eller katten min hoster?

Dersom hunden eller katten din hoster, har feber eller er slapp, som er lignende symptomer som det vi ser hos mennesker smittet med COVID-19, vennligst bestill time hos veterinæren din. Hunder og katter kan få andre sykdommer som kan påvirke helsen deres, inkludert influensa, kennelhoste, feline infeksjoner i øvre luftveier , hjertesvikt, bronkitt, lungebetennelse og hjerteorm - for å nevne noen. Noen av disse sykdommene kan forårsakes av andre virus, men det er viktig å vite at disse virusene eller sykdommene ikke er forbundet med COVID-19, og det er ifølge CDC ingenting som tyder på at hunders influensavirus kan smitte til mennesker.

Kan vi smitte hverandre?

Dersom du har influensa, eller er forkjølet, er det ingen grunn til å være redd for at du skal overføre sykdommen din til hunden eller katten din. Det er dokumenterte tilfeller av eiere som overfører H1N1 viruset til katter i sin husstand, publisert i Smithsonian magazine, og katter kan også overføre dette viruset til mennesker ; dette er likevel veldig sjeldent! I 2009, når H1N1 viruset (også kjent som svineinfluensa) ble ansett som en epedemi i USA, var det grunn til bekymring fordi H1N1 ble overført fra dyr (griser i dette tilfellet) og infiserte mennesker.

Virusets natur

Katter kan få influensa, i tillegg til øvre luftveisinfeksjoner forårsaket av ett av to virus: felint herpesvirus eller felint calicivirus. Katter i alle aldre er mottakelige, men unge eller eldre katter er spesielt sårbare, siden immunforsvaret deres ikke er like sterkt som katter i sin beste alder.

Katter smittes av virus når de kommer i direkte kontakt med en infisert katt eller viruspartikler, foklarer VCA dyre-hospital. Organisasjonen legger til "viruset skilles ut i spytt og sekret fra øyne og nese i en infisert katt." Derfor er det viktig at du holder katten din borte fra andre katter som er syke.

Dersom katten din får influensa eller en infeksjon i øvre luftveier, kan viruset bli værende lenge, sier Love That Pet. "Dessverre kan også katter i bedring etter katteinfluensa bli midlertidige eller permanente bærere av virus. Dette betyr at de kan spre viruset til miljøet, selv om de ikke lenger fremstår som syke." Når katten din først får influensa, bør du følge godt med på tilbakevendende symptomer.

Dersom du mistenker at katten din har influensa, er dette symptomene du bør se etter:

 • Slapphet
 • Hosting
 • Nysing
 • Rennende nese
 • Feber
 • Nedsatt/ingen appetitt eller drikkelyst
 • Rennende øyne og/eller nese
 • Problemer med å puste

Ring veterinæren din med en gang, og forbered deg på å ta med katten din inn til en sjekk.

Behandling og forebygging

Vaksinering av katten din, og å passe på å følge vaksinasjonsplanen vil opprettholde kattens helse og forebygge sykdom. Andre nøkkelfaktorer er å holde mikrobene unna: vask hendene dine nøye og ofte (og be andre gjøre det samme); desinfiser alle infiserte områder, slik som soveplasser, klær og håndklær; unngå kontakt med alle mennesker (og dyr) som kan være syke.

Dyr kan smittes med sykdommer av andre dyr, så det er viktig å holde den friske katten din adskilt fra syke dyr. Sekret fra øyne og ører og spytt er vanlige måter dyr sprer bakterier, så du må holde fôr og vannstasjoner adskilt.

Dersom du mistenker influensa eller en forkjølelse må du ta kontakt med vererinæren din med det samme. Ifølge PetMD, "finnes det ingen kur mot influensa, og behandlingen er symptomatisk. Pleie kan være nødvendig for å holde øynene og nesen ren og fri for sekret." Mulig behandling inkluderer væskebehandling for å hindre dehydrering. Veterinæren din vil gi deg en detaljert behandlingsplan

I rekreasjonsperioden vil katten din trenge mye kjærlighet og oppmerksomhet, og den ville gjort det samme for deg om det var du som følte deg dårlig. Dette kan være et problem dersom du også er syk, men trøst deg med det faktum at når dere begge er friske igjen kan dere overøse hverandre med kjærlighet.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O´Brien er forfatter, mor og har i lang tid hatt to Russian Blue katter som styrer huset. Arbeidet hennes er også publisert på Care.com, What to Expect, og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om familie, kjæledyr og graviditet. Finn og følg henne på instagram og Twitter @brovelliobrien

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »