Sjekkliste for nye kattunger: Slik gir du kattungen din en god start

minutters lesetid

En oransje kattunge sitter på eieren sin og ser årvåkent på den

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Gratulerer! Du er i ferd med å ønske en kattunge velkommen i familien og forhåpentligvis innlede et langt og vakkert vennskap. Det er viktig å være godt forberedt, men sjekklister for nye kattunger handler ikke bare om hva du må kjøpe inn før de kommer. Det begynner lenge før det...

Å være den rette for hverandre

Katter lever i dag ofte til de er nærmere 20 år, så det å skaffe seg en kattunge må tas på alvor som en langsiktig forpliktelse! Katter blir ofte sett på som selvstendige kjæledyr som krever mye mindre energi enn hunder, men de trenger likevel mye tid og oppmerksomhet, og de koster mer penger enn du kanskje tror. Det er anslått at en gjennomsnittlig katt kan koste over titusenvis av kroner i løpet av sitt liv, noe som er en betydelig sum. Forsikre deg om at du har tid, plass, energi og penger før du skaffer deg en kattunge.

Husk at katter har mange atferdsbehov, som kloring, klatring og jakt, som noen eiere sliter med å tolerere. Vær sikker på at en katt er den rette firbente vennen for deg og din familie.

Få et godt forsprang

De fleste av oss skaffer oss en kattunge fordi vi ønsker et kjærlig og morsomt tilskudd til familien. Kattunger må vokse opp i omsorgsfulle omgivelser og sosialiseres og tilvennes av oppdretteren fra de er helt små. Det betyr å gi dem positive opplevelser med voksne og barn, å bli håndtert og med lyder og lukter i et familiehjem. Undersøk alltid oppdretteren din og still mange spørsmål. Kjøp aldri en kattunge uten å ha sett moren. Hvis du tar med deg en kattunge fra et adopsjonssenter, vil et kyndig adopsjonssenter gi deg mye informasjon og stille deg mange spørsmål.

Ting du trenger før kattungen kommer hjem

Å forlate mamma og flytte til et nytt hjem er en stressende tid for alle kattunger. Hvis du kan gi oppdretteren et teppe noen uker i forveien, vil kattungen allerede være kjent med luktene i det nye hjemmet når den ankommer, og den vil føle seg bedre fra første stund. Du kan også spørre veterinæren om feromondiffusorer som du kan installere før kattungens ankomst. Disse kan bidra til at katter og kattunger føler seg mer avslappet i nye omgivelser.

Du må blant annet kjøpe følgende ting:

  • Kattebur. Transporter aldri en katt eller kattunge løs. Bruk et fast kattebur, helst med åpning på toppen.

  • Tepper og senger.

  • Kattungefôr. Begynn alltid med å få nok mat fra oppdretteren eller adopsjonssenteret i minst én uke for å unngå plutselige endringer og urolig mage. Spør veterinæren din om hva som er det beste kattungefôret, og hvordan du gradvis går over fra det ene til det andre.

     

  • Skåler til mat og vann. Det kan være lurt å inkludere et puslespill for å holde måltidene engasjerende.

  • Kattedo og -sand. Prøv å unngå støvete typer kattesand. Ideelt sett bør du ha én kattedo mer i forhold til antall katter, så du trenger minst to. Disse må plasseres på rolige, bortgjemte steder og langt unna mat og vann.

  • En kam eller børste som er skånsom og egnet for stell av kattunger.

  • Klorestativ eller klorebrett. Katter har et medfødt behov for å klore. Det holder klørne i god stand, styrker musklene og markerer territoriet deres. Hvis du ikke sørger for kloresteder, vil de skrape opp møblene dine i stedet. Valget er ditt!

     

  • Halsbånd. Mange veterinærer liker ikke halsbånd på katter fordi de kan forårsake skader. Mikrochip, som er obligatorisk i noen land, er en mye bedre måte å identifisere katten din på. Veterinæren din kan gi deg råd om når og hvordan du skal gjøre dette.

  • Leker. Lek er viktig for at kattungen skal bli sterkere og smidigere, og det er også bra for båndet mellom deg og kattungen. Kjøp flere leker og veksle mellom dem for å holde det interessant.

  • Kattedør. Kattungen kommer ikke til å gå ut på en stund, men hvis du skaffer en kattedør, eller i det minste sørger for å installere den, er du forberedt på at den er klar til å utforske verden utenfor. Holdningen til frittgående katter varierer fra land til land på grunn av risikoen for katten og det lokale dyremiljøet, så om og når du slipper katten ut, kan avhenge av hvor du bor. Husk imidlertid at innendørslivet også kan være en viktig årsak til stress hos mange katter. Snakk med veterinæren din hvis du er usikker på fordeler og ulemper.

En varm velkomst

Du og familien er kanskje veldig spente på kattungens ankomst, men husk at det kommer til å bli en stor påkjenning for kattungen. Sett den i ett rom til å begynne med, med mat, vann og en kattedo (i god avstand fra mat og vann), og prøv å ikke plage dem. Den vil naturlig nok gjemme seg bort til å begynne med. La den utforske i sitt eget tempo. Sitt stille i rommet og les en bok eller noe annet som distraherer deg, og la den komme til deg. Dette kan ta noen dager.

Husk at hvis du allerede har en katt, kan det hende at den er vant til å ha stedet og deg for seg selv. Mange katter, spesielt voksne, synes det er stressende å få en ny katt eller kattunge i huset. Snakk med veterinæren din eller en autorisert dyreatferdsekspert om hvordan du best introduserer dem for hverandre og hva du kan forvente.

Uansett omstendigheter bør du være tålmodig, rolig og forsiktig når kattungen kommer, så får dere en fantastisk start sammen. Kos dere!

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA