Hvorfor går hunden min ned i vekt?

minutters lesetid

En vizsla fanges i luften idet den hopper for å fange en gul tennisball. Hunden er tydelig aktiv og har en sunn vekt

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

De fleste bekymrer seg i dag mer for vektøkning enn for vekttap, men hvis hunden din plutselig går ned i vekt uten noen åpenbar grunn, kan det være grunn til bekymring. Det kan hende du ikke merker vekttapet før det er ganske betydelig, spesielt hvis hunden din har lang eller tykk pels. Det er en god vane å veie hunden hver måned livet ut, slik at du raskt kan oppdage endringer i begge retninger.

Kroppsvekten er en enkel balanse mellom kalorier inn og kalorier ut, så hvis hunden din går ned i vekt, er det noe som har gått galt med denne balansen. Det kan skyldes at de får i seg færre kalorier, at kroppen plutselig forbrenner flere kalorier, eller at næringsstoffene fra maten ikke kommer dit de skal. Årsakene til dette kan variere. La oss se på noen av de vanligste årsakene til plutselig vekttap hos hunder som er uforklarlig eller uventet.

Årsaker til redusert kaloriinntak

  • Mangel på matlyst, også kalt anoreksi, kan skyldes mange ting. Hunden din kan miste interessen i mat fordi den føler seg dårlig eller kvalm på grunn av sykdom, for eksempel lever- eller nyresykdom, eller på grunn av stress og angst, for eksempel fra en ny baby eller store forandringer i hjemmet.
  • Smerte. Hvis hunden din har smerter, kan den være deprimert eller rett og slett ikke ha lyst til å bevege seg for å spise. Dette gjelder særlig hvis den har smerter i munnen, i tennene eller i nakken.

Årsaker til økt kaloriforbruk

  • Økt fysisk aktivitet. Dette høres kanskje dumt ut, men hvis du plutselig har mer tid til å lufte hunden, den har fått en ny lekekamerat eller noen andre går mer tur med den, kan det hende at den rett og slett trener mer og trenger mer mat. Snakk med veterinæren din om hvorvidt fôret de får er tilstrekkelig.

  •  

  • Drektighet og amming krever mye energi. Hvis hunden din er drektig eller har valper, trenger den valpefôr for å holde energibalansen i sjakk.

  • Visse sykdommer, som kreft og diabetes, kan føre til at hunden din spiser normalt eller til og med mer enn vanlig, men likevel går ned i vekt.

Næringsstoffene kommer ikke dit de trengs

  • Nesten alle mage-tarmsykdommer kan forårsake vekttap. Maten hunden spiser kan passere for raskt gjennom tarmen til å bli absorbert skikkelig, som for eksempel ved diaré. Mangel på visse enzymer kan føre til at de ikke kan fordøye fett eller en bestemt komponent i maten, noe som kan føre til underernæring og vekttap.
  • Parasitter, for eksempel ormer som lever i tarmen, kan "stjele" en betydelig mengde av hundens mat. Sørg alltid for at den forebyggende helsepleien er oppdatert og tilpasset hundens livsstil.

Er det grunn til bekymring?

Med mindre du har gjort en bevisst innsats for å få hunden ned i vekt, bør ethvert uforklarlig vekttap undersøkes. Prøv å være en observant eier. Har hundens appetitt økt eller gått ned? Drikker den mer enn vanlig? Har du lagt merke til diaré eller endringer i avføringens farge eller hyppighet? Kan hunden være drektig? Har det skjedd noe drastisk hjemme, for eksempel at det har kommet et nytt familiemedlem?

Jo mer informasjon du kan gi veterinæren, desto bedre. Hen vil nesten garantert ta blod- og urinprøver i tillegg til den vanlige kliniske undersøkelsen. Hvis du kan ta en avføringsprøve, vil det også hjelpe.

Som vi sa innledningsvis, kan vekttap være et svært tidlig tegn på sykdom, så regelmessige vektkontroller er avgjørende for å oppdage ting så tidlig som mulig, slik at dere kan få hjelp. Som alltid bør du snakke med veterinæren din hvis du er i tvil. Det er alltid best å være på den sikre siden.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA