Å hjelpe katten din å gå ned i vekt: Tips om fôr og trening

Published by
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvis kattens veterinær har fortalt deg at katten din er tyngre enn den burde være, er du ikke alene. International Cat Care sier at 39 til 52 prosent av britiske katter er overvektige. Og det er ikke bare et problem for britiske katter: omtrent 60 prosent av kattene i USA ble klassifisert som overvektige i 2018, ifølge Association for Pet Obesity Prevention.

Men hvordan hjelper du en katt å gå ned i vekt? Nøkkelen er en kombinasjon av riktig ernæring og trening. Følg disse trinnene for å hjelpe katten din å gå ned i vekt.

Er katten min overvektig?

Overvektig langhåret oransje og svart katt ser ut av vindu.

Hvis du ikke er sikker på om katten din er overvektig, er det en enkel måte å vurdere størrelsen på hjemme - ingen vekt nødvendig! World Small Animal Veterinary Association anbefaler å bruke kroppstilstandsscoresystemet for å hjelpe med å vurdere katten din. Det er tre enkle trinn for å finne ut hvor katten din er på denne skalaen 1-9 (5 er ideelt).

  • Kjør begge hendene, håndflatene ned, langs begge sidene av kattens brystkasse og ned til hoftene.
  • Se på katten din fra siden for å få en god oversikt over profilen deres.
  • Se på katten din ovenfra for å se midjen deres.

Hvis du ikke kan føle kattens ribbein eller se midjen, er katten sannsynligvis overvektig. For å bekrefte om katten din er overvektig og for å finne idealvekten, ta den med til veterinæren for en generell helsesjekk og for å utelukke eventuelle underliggende årsaker til vektøkningen.

Hvordan hjelpe en katt med å gå ned i vekt

Når du vet at katten din er overvektig, er det opp til deg, sammen med kattens veterinær, å lage en ernærings- og treningsplan. Et godt motto for å veilede kattens vekttapsplan er: " Spis godt, lek mer."

Velge riktig fôr for vekttap

Stripet grå katt sover.

Ernæring spiller en viktig rolle i vekttap, men før du endrer kattens måltidsplan - og spesielt før du kutter ned mengden fôr du gir dem - bør du konsultere en veterinær for å unngå å skape potensielle helseproblemer. Cats Protection advarer om at du aldri bør sulte katten din eller sette den på en "krasjdiett". Disse er ikke bra for noen, men de kan forårsake alvorlige leverproblemer hos katter. Selv om dette er i verste tilfelle, vil enhver endring i kattens måltidsplan påvirke helsen deres, så sørg for å samarbeide tett med veterinæren din hvis du vil justere fôret.

Mens du kan finne "lett"- eller "vektkontroll"-fôr i din lokale dyrebutikk, er det alltid viktig å sjekke med veterinæren din for å se om disse fôrtypene passer for katten din. Hvis katten din har mye å gå ned i vekt, kan veterinæren anbefale et diettfôr som er spesielt utviklet for å hjelpe katten din til en sunn vekt. Disse fôrtypene har en tendens til å ha mye fiber og færre kalorier per kopp enn andre matvarer. De er også formulert for å gi nok proteiner, vitaminer og mineraler for å sikre at katten din kan gå ned i vekt trygt, selv om den spiser færre kalorier hver dag.

Til slutt, hvis du er interessert i å skjemme bort katten din med godbiter eller bordrester, er den beste måten å forbedre helsen på å redusere eller unnlate å fôre dem med disse unødvendige kaloriene. Selv om du kanskje tror at katten din vil hate deg, vil den være like fornøyd med å få ekstra kos og leketid med deg.

Hvordan trening kan hjelpe

Næringsrik fôr er bare en del av vekttap. Katter er vanligvis stillesittende skapninger, så få de i bevegelse de timene de er våken! Tenk på deg selv som kattens personlige trener. Kast rundt en liten leke som de kan jage, eller bygg en DIY-kløstolpe. Selv en papirball vil underholde den lille jegeren din. Bland aktiviteter for å holde dem interessert.

Vil du kombinere trening med kattens mattid? Vurder å skaffe en puslespill-matboks. Disse spesielle fôrskålene krever at katten din jobber for å få ut fôret, og hjelper dem å forbrenne de ekstra kaloriene.

Forhindre at katten din hoper på seg kilo

I gjennomsnitt er et sunt vekttap for katten din en halv til to prosent av kroppsvekten per uke. PDSA sier at selv om matemballasje vil gi en veiledning for hvor mye fôr som skal serveres katten din, kan deres faktiske daglige kaloribehov variere i henhold til størrelse, alder og helse. Og for vekttap legger de til at du bør fôre katten din basert på målvekten, i stedet for den nåværende vekten. Hvis du i det hele tatt er usikker på hvor mye fôr katten din trenger for å gå ned i vekt på en sunn måte, er det best å spørre veterinæren om deres faglige råd.

Å etablere en regelmessig fôringsplan er også nøkkelen til å hjelpe katten din med å holde vekten. Noen katter er fornøyd med ett eller to måltider om dagen, mens andre foretrekker mindre, hyppigere måltider. Observer matvanene deres for å finne den beste måltidspraksisen for katten din for å hjelpe dem til optimal vekt. Katten din er kanskje ikke fornøyd med disse endringene med det første, men de vil sette pris på det i det lange løp. Tross alt, ved å holde seg på en sunn vekt kan de bevege seg og leke mer, og nyte en generelt bedre livskvalitet.

Relaterte artikler

Relaterte produkter