Årsaker bak og typer fordøyelsproblemer hos katter

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hva er gastrointestinale sykdommer og fordøyelsesproblemer?

Enhver forstyrrelse som reduserer fordøyelsen eller opptak av mat, eller som endrer matens passasje gjennom fordøyelsessystemet, kan kalles et fordøyelsesproblem. Gastrointestinale (GI)-sykdommer påvirker kattens mage og tarmer, og kan føre til smerte og andre problemer. En effektiv fordøyelse er avgjørende for at katten skal kunne bygge og reparere kroppsvev samt tilegne seg energi.

Fordøyelsproblemer hos katter er ganske vanlig, og de fleste løser seg innen et par dager. Men noen katter har tilbakevendende eller kroniske fordøyelsesproblemer, og trenger tilsyn på lang sikt. GI-sykdommer kan føre til dehydrering, syre-base- / elektrolytt-ubalanser og underernæring, så det er viktig å gjenkjenne symptomene og rådføre deg med veterinæren.

Hastigheten mat beveger seg gjennom kroppen med

Hva er de ulike typene og årsakene til fordøyelsesproblemer?

Det finnes mange ulike fordøyelsesproblemer. Årsakene kan være alt fra inntak av noe annet enn kattemat til matintoleranse eller -ømfintlighet, infeksjoner eller en mangel på fordøyelsesenzymer. Visse katteraser, som sphynx, rex og ragdoll er særlig utsatt for fordøyelsesproblemer. Dyrlegen kan ta prøver for å finne den nøyaktige årsaken til kattens GI-problem.

Noen vanlige diagnoser omfatter:

Akutt gastroenteritt: En betent fordøyelseskanal, vanligvis kortvarig. Årsaker omfatter inntak av dårlig eller råtten mat, svelging av fremmedlegemer, inntak av giftige planter, parasitter, stress, matallergier og visse sykdommer.

Kolitt: Kolitt er mest vanlig hos katter under 5 år, og forårsaker en betennelse i tykktarmen som fører til hyppig og smertefull avføring. Dersom katten din har kolitt, kan avføringen inneholde slim og blod. Som oftest er kolitt forårsaket av svulster eller polypper, endring i kostholdet, allergi (inkludert matallergi), svelging av fremmedlegemer og visse andre sykdommer.

Diaré: Forårsakes av infeksjoner, parasitter, stress, endring i kostholdet, matrester eller godbiter, inntak av dårlig mat fra avfall, og funksjonsvikt i indre organer.

Forstoppelse: Forekommer vanligvis som følge av dehydrering, for lavt fiberinntak, inntak av pels eller andre fremmedlegemer, aldring, svulster, skader, ryggmargssykdom, nerveproblemer i tykktarmen, metabolske eller endokrine forstyrrelser og plager samt mangel på fysisk aktivitet.

Pankreatitt: En betennelse eller infeksjon i bukspyttkjertelen (en avlang, konisk kjertel som ligger bak magesekken). Hvordan betennelsen oppstår, er ofte ukjent. Mulige årsaker er redusert blodgjennomstrømning (fra dehydrering eller andre sykdomsprosesser), infeksjoner, sykdommer eller skade.

Irritabel tarmsyndrom: Vanligvis forbundet med kronisk betennelse og ubehag i kattens tarmsystem, men vanligvis ikke direkte knyttet til gastrointestial sykdom. Noen mistenkte årsaker kan være matintoleranse og problemer knyttet til fôrets evne til å bevege seg effektivt gjennom mage-tarmkanalen. Psykisk stress kan også bidra til denne tilstanden.

Eksokrin bukspyttkjertelinsuffisiens: Denne lidelsen gjenkjennes på vektnedgang, økt appetitt og store mengder myk avføring. Kronisk pankreatitt er den vanligste årsaken.

Malabsorpsjon i tynntarmen: En betennelse i tynntarmen hemmer opptak av næringsstoffer og fører til kronisk diaré, vektnedgang og nedsatt appetitt hos katten.

Har katten min en gastrointestial sykdom eller et fordøyelsesproblem?

De vanligste symptomene på fordøyelsesproblemer hos katten er løs avføring eller diaré. Du kan i tillegg legge merke til noen eller alle følgende tegn hos katten din.

Vanlige tegn

 • Oppkast
 • Gulping
 • Flatulens
 • Kraftløshet
 • Diaré/forstoppelse

Kronisk GI-sykdom kan være en utmattende tilstand for mange katter, og krever at dyrlegen utfører tester for å stille en nøyaktig diagnose.

VIKTIG: Dersom katten din har diaré eller kaster opp, kan den bli ekstremt dehydrert. Kontakt dyrlegen din hvis du oppdager noen av disse symptomene.

Behandling: Hvorfor enæring er avgjørende

Kattens fôr kan ha en avgjørende innvirkning på mage-tarmhelsen. Flere ernæringsmessige tilnærminger kan bli anbefalt for katten din, avhengig av dens spesifikke diagnose og symptomer. Hovedmålet er å lindre kattens syptomer som oppkast og/eller diaré. Veterinærer anbefaler å gi katter med slike plager lettfordøyelig fôr for å forhindre irritasjon av kattens ømfintlige mage og tarm. I tillegg kan høyoppløselig og uløselig fibermat i kombinasjon med moderate fettmengder bidra til å støtte god tarmfunksjon. Det er også viktig å holde et øye med kattens hydrering når den er på bedringens vei for å sikre at den har nok vann og for å korrigere væsketap.

Siden flere av disse gastrointestiale sykdommene kan være vedvarende, kan langsiktig ernæringsstøtte for sykdommen være nødvendig. For nøyaktig diagnose og behandlingsalternativer, ta alltid kontakt med veterinæren og be dem anbefale det fôret som best passer din katts fordøyelse.

Spørsmål du kan stille veterinæren om kattens fordøyelse:

 1. Finnes det mat jeg bør unngå å gi katten min for å sikre en sunn fordøyelse?
  • Spør hvordan menneskemat (som sjokolade eller sukkertøy) kan påvirke kattens helse.
 2. Anbefaler du Hill’s® Prescription Diet® or Science Diet® -fôret for min katts fordøyelse?
  • Still spesifikke ernæringsmessige spørsmål du har om katten din
  • Hvor ofte/mye du bør mate katten med det anbefalte fôret
  • Diskuter godbiter du kan gi katten i tillegg til det anbefalte fôret
 3. Anbefaler du Hill’s® Prescription Diet® eller Science Diet® -fôret for min katts fordøyelse?
 4. Hvor raskt kan jeg forvente å se tegn på bedring i kattens tilstand?
 5. Kan du gi meg skriftlige instruksjoner eller en brosjyre om fordøyelse?
 6. Hva er den beste måten (e-post/telefon) jeg kan nå deg eller veterinærkontoret på hvis jeg har spørsmål?
  • Spør om du trenger en oppfølgingstime.
 7. Spør om de sender en påminnelse per e-post eller melding.
 8. Anbefaler du Hill’s® Prescription Diet® eller Science Diet® -fôret for min katts fordøyelse?

Relaterte artikler

Relaterte produkter