Hva er det beste kostholdet for en katt med hypertyreose?

minutters lesetid

En balinesisk katt ligger på gulvet og ser oppmerksomt inn i kameraet med øyne og ører pekende fremover

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En av de vanligste lidelsene hos middelaldrende og eldre katter er hypertyreose, eller en overaktiv skjoldbruskkjertel. Skjoldbruskkjertelen er en kjertel som sitter i halsen foran luftrøret. Det kontrollerer kattens stoffskifte, eller hvor raskt kroppen produserer energi. Forestill deg at den er kroppens termostat, som skrur opp varmen ved behov.

Ved hypertyreose øker skjoldbruskkjertelen stoffskiftet selv om kattens kropp ikke trenger ekstra energi. For å bruke termostatmetaforen, er det som å skru opp varmen på en solrik dag i juli!

Når dette skjer, går kattens kropp i høygir. De vanligste tegnene på dette er rastløshet, overdreven sult, vekttap til tross for at katten spiser hele tiden, og i noen tilfeller aggresjon. Katter med hypertyreose ser ofte også ustelte ut, og pelsen er i dårlig stand.

God ernæring er viktig for en god helse livet ut, men det er enda viktigere når det gjelder katter med hypertyreose. Dette er fordi:

 

  • Katten kan slite med å holde en sunn vekt og opprettholde muskelmassen. For å få mest mulig næring ut av hver bit, må maten være lettfordøyelig og laget av ingredienser av den beste kvaliteten.

  • De er vanligvis eldre katter. Middelaldrende og eldre katter har en tendens til å ha andre helseproblemer, som for eksempel nyresykdom, og det kan derfor være nødvendig å kontrollere innholdet av protein, mineraler og andre næringsstoffer i fôret for å ta hensyn til dette. Proteinet i maten bør også komme fra kilder av høy kvalitet.

Forsikre deg om at du gir et fullverdig og balansert fôr av høy kvalitet som er tilpasset kattens livsfase. Hvis katten din også har andre helseproblemer, kan veterinæren anbefale et kostholdsfôr som hjelper mot de andre medisinske problemene. Husk at en katt med hypertyreose må spise en større mengde enn normalt, og nesten helt sikkert mer enn det som er angitt i fôringsveiledningen i forhold til kattens vekt. Hvis katten er sulten hele tiden, men går ned i vekt, kan du kanskje fôre den konstant. Alternativt kan du gi dem 4-6 måltider daglig for å sikre at de får i seg nok mat. Fôrautomater er svært nyttige hvis du er på farten i lange perioder.

Mat som et behandlingsalternativ for hypertyreose hos katter

Katter med en overaktiv skjoldbruskkjertel risikerer underernæring, høyt blodtrykk, netthinneskader og organskader som for eksempel hjertesykdom, så du bør alltid forsøke å kontrollere problemet. Det finnes flere behandlingsalternativer, blant annet medisiner, kirurgi, radioaktivt jod og spesialkost - alle med sine egne fordeler og ulemper.

Du blir kanskje overrasket over å se at mat er et behandlingsalternativ, men det finnes spesifikt kostholdsfôr for å kontrollere hypertyreose. I tillegg til å være lettfordøyelig, komplett og balansert, inneholder det reduserte nivåer av jod. Skjoldbruskkjertelen trenger jod for å fungere, og ved å senke nivåene kan overproduksjonen av hormonene til skjoldbruskkjertelen reduseres, slik at kattens symptomer forsvinner etter et par uker. Fôret løser imidlertid ikke det underliggende problemet med skjoldbruskkjertelen, så katten må fortsette med fôret resten av livet. Veterinæren din kan diskutere alternativene og hjelpe deg med å velge det som passer best for kattens livsstil, andre medisinske tilstander og din økonomi.

Kort oppsummert

Hvis katten din har fått diagnosen hypertyreose, bør du spørre veterinæren om behandlingsalternativer og om det fôret katten får for øyeblikket er ideelt. Husk å øke rasjonene til vekten er stabilisert og skjoldbruskkjertelen er under kontroll. Tenk på mat som et behandlingsalternativ, og spør veterinæren din om kostholdsfôr hvis du føler at det passer for katten din. Husk imidlertid at du aldri bør endre kattens kosthold uten å diskutere det med veterinæren først.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA