Hva du kan forvente etter en hund eller katt har fått en kreftdiagnose

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En kreftdiagnose kan føles skummelt, overveldende og intenst. Veterinærteamet ditt forstår disse følelsene, så vel som dine bekymringer om fremtiden og angsten du kan føle angående behandlingsalternativer. Den gode nyheten er at fremskritt innen veterinær onkologi resulterer i kreftremisjon for mange hunder og katter og forbedrer deres livskvalitet og forventede levetid. Hvis ditt lodne familiemedlem har blitt diagnostisert med kreft, kan denne artikkelen hjelpe deg gjennom dette.

Kreftdiagnose hos hunder og katter

For å diagnostisere kreft hos hunden eller katten din, vil veterinæren din begynne med å spørre om eventuelle tegn eller symptomer du kanskje har lagt merke til. Som med mennesker, er det mange forskjellige kreftformer som kan påvirke hunder og katter, med et bredt spekter av potensielle tegn og symptomer. Som en generell tommelfingerregel bør du besøke veterinæren din hver gang du ser en endring i hunden eller kattens utseende, oppførsel eller generelle tilstand.

Veterinæren din vil bekrefte eller utelukke kreft ved å evaluere hunden eller kattens generelle helse og foreta noen tester. Tidlige tester inkluderer ofte blod- og urinprøver, mikroskopisk evaluering av celler eller prøver fra eventuelle svulster, og bildeundersøkelser som røntgenbilder og ultralyd. Disse testene gir grunnleggende informasjon om hunden eller kattens helse og hjelper til med å avgjøre om kreft er tilstede, typen kreft og om den har spredt seg til andre organer. Denne informasjonen lar veterinæren din, eller en veterinær sertifisert i veterinæronkologi, gi deg en prognose og anbefale et behandlingsforløp.

Lege utfører ultralyd på en hund

Kreftbehandling for hunder og katter

De tilgjengelige behandlingsalternativene for kreft hos hunder og katter er mye det samme som kreftbehandlinger for mennesker. Hovedforskjellen er at hunder og katter har en tendens til å ha færre negative bivirkninger med cellegift; de opplever sjelden kvalme eller hårtap. Din pelskledde venn vil sannsynligvis ha en bedre sjanse for å overleve hvis du følger behandlingsplanen som er lagt opp av veterinæren din, som kan inkludere en eller flere av følgende behandlinger.

Kirurgi

Kirurgi brukes til å fjerne kreftsvulster og kan være helbredende ved enkelte kreftformer, for eksempel ved fullstendig fjerning av en lavgradig mastcellesvulst. Kirurgi kan også brukes sammen med andre behandlinger for å fjerne kreften fullstendig fra hunden eller kattens kropp.

Cellegift

Denne metoden bruker medisiner for å drepe kreftceller og er en del av de fleste kreftbehandlingsplaner. Cellegift kan tas oralt i pilleform eller administreres intravenøst (i en vene) av en veterinær.

Stråling

Stråling brukes til å krympe svulster før operasjonen, drepe kreftceller som resterer etter operasjonen, og bremse kreftveksten i deler av kroppen der kirurgi ikke er mulig — for eksempel i nesen. hunder og katter krever vanligvis flere doser stråling. Husk at strålesentre vanligvis bare er tilgjengelig på høyt spesialiserte veterinærsykehus, og kan medføre høye kostnader.

Immunterapi

Immunterapi bruker en vaksine for å stimulere en hund eller katts immunsystem til å bekjempe kreftceller. Denne behandlingen brukes ved melanom hos hunder og blir utforsket som et alternativ for å behandle osteosarkom.

Palliativ omsorg

Kreft hos hunder og katter kan ikke alltid kureres. Palliativ omsorg fokuserer på å sikre best mulig livskvalitet for hunder og katteret i løpet av tiden de har igjen. Dette kan innebære å kontrollere smerte, redusere kvalme og hjelpe deg å forstå når det er på tide å si farvel. Palliativ kirurgi kan brukes til å stoppe smerte, spesielt hos hunder som er diagnostisert med beinkreft. God ernæring er også viktig under palliativ behandling, så det er viktig å ha en samtale med veterinæren din for å diskutere kosthold og ernæringsbehov for hunden eller katten din. Fordelen er at palliativ behandling ofte kan gi uker til måneder med smertefri kvalitetstid med hunden eller katten din som du kanskje ellers ikke hadde hatt — og det er virkelig verdifullt.

Hva du kan forvente når hunden eller katten din har kreft

Avhengig av hvilken type kreft hunden eller katten din har, dens generelle helse og alder, og behandlingene den får, kan det bli noen endringer hjemme. For eksempel:

  • Hvis hunden eller katten din har blitt operert, vil den trenge tid og pleie hjemme for å komme seg.
  • Hunden eller katten din kan sove mer og spise mindre hvis den har en type kreft som forårsaker tap av appetitt eller energi. Ikke tving den til fysisk aktivitet, og la den selvregulere aktiviteten sin. Hvis du har en hund, fortsett å ta den ut daglig for frisk luft og sol. Hvis hunden eller katten din ikke spiser, kan veterinæren din gi et appetittstimulerende middel på resept eller endre fôret dens.
  • Hvis hunden eller katten din har hjernekreft, vil du kanskje legge merke til endringer i kognisjon som tap av lært atferd. Den kan også utvikle anfall, som må behandles med medisiner.
  • Kreft eller kreftbehandlinger kan noen ganger forårsake urin- eller tarmkontrollproblemer. Hunden eller katten din må kanskje avlaste seg oftere som et resultat, og kan være mer utsatt for ulykker i hjemmet.
  • Forvent hyppige veterinærbesøk. Hvis hunden eller katten din mottar behandling, må veterinæren din utføre ytterligere prøver under og etter behandlingen for å vurdere hvor godt den fungerer. Behandling kan være kostbart, så hvis du har forsikring, sørg for å ta en diskusjon med leverandøren din så snart som mulig for å forstå hva forsikringen din dekker.

Når hunden eller katten din er under palliativ behandling, kan det være vanskelig å vite når den trenger veterinærintervensjon og når det er på tide å si farvel. PDSA har en sjekkliste for livskvalitetsvurdering som kan hjelpe.

Konseptet med omsorgsbyrde hos mennesker som bryr seg om andre syke mennesker er godt dokumentert, men ifølge forskning diskutert i British Medical Journal, er det også et veldig reelt problem for mennesker som tar seg av kronisk eller uhelbredelig syke hunder og katter. Hvis du er omsorgspersonen, ta vare på deg selv og få støtte der du kan. Organisasjoner som Blue Cross tilbyr ressurser som gratis og konfidensiell rådgivning, sammen med muligheter til å komme i kontakt med andre hunde- og katterforeldre som forstår hva du går gjennom. Du kan oppsøke Blue Cross Pet Bereavement Support Service via e-post på pbssmail@bluecross.org.uk eller besøke nettsiden deres for ekstra støtte.

At hunden eller katten din får en kreftdiagnose kan være overveldende, men veterinæren din er her for å hjelpe deg med å navigere prosessen. Sorg er også en normal del av å håndtere kreft hos hunder og katter. Hvis du sliter, bør du vurdere å oppsøke støtte slik at du kan få mest mulig ut av tiden du har igjen med din kjære hund eller katt.

Bidragsyterens biografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten, utdannet ved UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002 og sertifisert veterinærjournalist, har 16 års erfaring innen veterinærpraksis for småhunder og katter, er en kjent internasjonal foredragsholder og skribent innen veterinær- og hunder og katterehelsesektoren, og er lidenskapelig opptatt av å hjelpe hunder og kattereeiere med å lære å ta bedre vare på pelsvennene sine.