Kløe - vanlige årsaker

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det er lett å bli gal når det klør skikkelig et sted, ikke sant? Hvis du ikke helt klarer å nå den kløende flekker, så blir det snart det eneste du kan tenke på. Det er en av tingene vi lettest har medfølelse for når det kommer til våre katter og hunder. Å ha en hund eller katt som alltid klør eller slikker seg selv kan være opprørende for oss som eiere så vel som for hundene og kattene våre. Mange av kundene mine som deler soverom med katten eller hunden sin, har hatt elendig søvnmangel på grunn av konstante skrapelyder, tygging og biting. Hvis katten eller hunden din mister pels, blir skallet eller ser ut til å ha en hudlidelse, kan det være en allergi mot noe. Allergi er ikke så vanlig som noen kanskje tror, så veterinæren din vil utelukke de mer vanlige tingene først. Vi har en artikkel om disse tingene her.

Den vanligste allergiske hudsykdommen hos hunder og katter kalles atopisk dermatitt eller atopi. Dette starter vanligvis fra en alder av seks måneder og utover, og du kan merke at hunden eller katten din klør seg, rister på hodet eller tygger og slikker seg selv for mye. Du kan se skallete flekker, rød hud og i mange tilfeller skader hundene og kattene sin egen hud fordi de klør så mye. Huden kan få en sekundærinfeksjon når såret starter, og dette kan gjøre kløen verre og resultere i en ond sirkel med betennelse.

Atopi er en reaksjon på ting som finnes i miljøet og det kan være en eller flere ting. De vanligste følsomhetene vi ser er for ting som midd, pollen, trær, gress og så videre. Ganske mange katter og hunder vil klø mer om sommeren når engene er i full blomst. Andre vil klø hele året hvis for eksempel noe som støvmidd er involvert.

Atopi kan være vanskelig å diagnostisere og kostbart å undersøke og behandle, så vær tålmodig med veterinæren din mens de gjør en grundig jobb for å finne ut av hvordan du best kan hjelpe din kløende katt eller hund. Når andre årsaker er utelukket, vil de kanskje gjøre andre tester for å finne ut hva hunden eller katten din er allergisk mot. Hudprøver er for eksempel et viktig skritt før såkalt hyposensibilisering. De kan deretter diskutere medisiner, omega-oljer som kan hjelpe, sjampoer, unngåelse av allergener og også hyposensibilisering. Hyposensibilisering er hvor en spesifikk blanding av allergener skreddersys for hunden eller katten din, og hvor det gis økende doser gitt ved injeksjon over uker og måneder. Dette kan stoppe atopi hos noen dyr og kan bidra til å redusere hvor mye medisin de trenger hvis en kur ikke finnes. Veterinæren din kan også gi en kort kur med steroider for å stoppe kløe-syklusen og gi hunden eller katten din, og deg, litt lettelse. Antibiotika kan brukes hvis det er infeksjon.

Etter atopi må vi snakke om fôrallergi. Vi foretrekker å kalle disse uønskede fôrreaksjoner fordi de fleste reaksjoner og følsomheter overfor fôr ikke er ekte allergier. Dette gjør ikke mye forskjell for hunden din fordi reaksjonene og tingene du bør unngå er de samme. Ekte fôrallergier er oftest en reaksjon på en del av proteinene i fôret. De vanligste matvarene som forårsaker allergiske reaksjoner hos hunder er biff, meieriprodukter, kylling og hvete og hos katter, biff, kylling og fisk. Ikke glem også at hunden eller katten din kan ha både atopi og fôrallergi.

Symptomene er omtrent de samme som ved atopi, men vil ikke være sesongavhengige hvis det samme fôret alltid fôres. I noen tilfeller varierer de områdene av kroppen som er mest affisert med kløe mellom atopi og matreaksjoner, men dette er ikke skrevet i stein. Hvis veterinæren din har mistanke om at fôr er en årsak, vil de gjøre et fôrekskluderings-/elimineringsforsøk. Dette kan ta mellom 4 og 12 uker å være avgjørende, og det er avgjørende at du holder deg til regimet. Vanligvis så er den enkleste måten å gjøre en fôrprøve på å gå på spesielt diettfôr. Dette vil være fôr som enten bare har proteiner som er kuttet ned i så små biter slik at kroppen ikke reagerer på dem lenger (kalt proteinhydrolysering) eller fôr som inneholder proteiner som katten eller hunden ikke har spist før (kalt "novel protein food"). Hvis hunden eller katten din etter flere uker mirakuløst blir bedre, kan du utfordre dem med forskjellige proteinkilder én om gangen for å finne synderen(e). Mange eiere er så lettet at kløen har stoppet at de kanskje bare holder seg til det spesielle fôret. Det finnes også blodprøver som kan gi litt mer innsikt i hvilken fôrallergi hunden eller katten din kan ha. En fôrelimineringsprøve som vi snakket om før er det beste valget for å gjøre dette.

En annen type reaksjon vi ser er kontakteksem. Det er her et dyr kommer i kontakt med noe som enten forårsaker en allergisk reaksjon eller skader huden. Dette kan være ting som å løpe gjennom brennesler eller det å reagere på en bestemt type vaskepulver som brukes på sengetøy.

Kløe kan gjøre oss og våre hunder og katter gale, men med engasjement fra deg og veterinærteamet ditt vil dere forhåpentligvis få litt lettelse.

Bidragsyters biografi

Dr. Emma Milne

Dr. Emma Milne kvalifiserte seg som veterinær i 1996. Hun jobbet i smådyrpraksis i 12 år og som klinisk ernæringsrådgiver i syv år. Hun er kjent for sitt dyrevernsarbeid og har skrevet ti bøker om kjæledyr.

Relaterte produkter