8 vanlige helseproblemer hos seniorhunder

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Uansett hvor store de blir, så liker vi å tenke at hundene våre forblir valper hele livet og som vil være sammen med oss for alltid. Så mye som du kanskje ønsker å benekte at hunden din blir eldre, er det viktig å holde et øye med helsetilstander hos eldre hunder slik at du kan bidra til å forbedre livskvaliteten. Fortsett å lese for å lære om vanligste helseproblemer hos eldre hunder som en dag kan påvirke din egen hund.

Når regnes en hund som senior?

Seniorhund ligger i gresset i en hage mens den smiler til kameraet
Generelt sett så regnes en hund som senior når den blir syv år, sier Dogs Trust, selv om det i det virkelige liv avhenger av størrelsen og rasen til hunden. Svært store raser eldes raskere enn små raser. Mens en Grand Danois vil bli betraktet som senior i en alder av seks år, kan det hende at en liten Chihuahua ikke får den statusen før den blir åtte eller ni år. Selvfølgelig kan også andre faktorer, som miljøforhold, påvirke hvordan enhver individuell hund eldes. Når hunden din begynner å vise symptomer på aldersrelaterte helseproblemer, kan den betraktes som en seniorhund, uavhengig av deres sanne alder.

Her er åtte vanlige helseproblemer hos eldre hunder.

1. Hørsel- og synstap

Eldre hunder kan ha svekket syn og hørsel, sier RSPCA. Seniorhunder er også utsatt for å utvikle grå stær, som PDSA definerer som en unormal uklarhet i øyet, forårsaket av endringer i linsestrukturen, som kan føre til delvis eller total blindhet. Selv uten operasjon for å fjerne grå stær, kan hunder fortsatt klare å finne frem rundt seg på grunn av sin gode luktesans og utmerket hørsel. En rekke årsaker, alt fra genetikk til kroniske ørebetennelser, kan forårsake hørselstap og døvhet. Mens døve hunder kanskje ikke kan høre deg snakke, vil de kunne føle vibrasjoner på gulvet når du nærmer deg. Du kan også bruke håndsignaler for å kommunisere med dem. Ta alltid forholdsregler når du er ute med en hund som ikke kan høre eller se godt. Du vil ikke at de skal vandre bort og få problemer!

2. Leddproblemer

Artrose er en svært vanlig årsak til leddsmerter og stivhet hos hunder, sier PDSA. Dette er en progressiv, degenerativ sykdom som forårsaker tap av smøring og slitasje av brusk i leddene. Selv om det ikke finnes noen kur, finnes det en rekke behandlinger som kan bidra til å redusere smerte og bremse utviklingen av denne sykdommen. Ernæring, spesielt omega-3 fettsyrer, spiller en sterk rolle for å støtte hunder med leddproblemer. Spør veterinæren din om hvilke typer fôr som er tilgjengelig for å støtte leddhelse, og om et diettfôr vil kunne være nyttig for hunden din. 

3. Demens/kognitiv dysfunksjon

I likhet med mennesker kan hunder få redusert kognitiv funksjon når de blir eldre, noe som resulterer i symptomer som ligner på senilitet eller Alzheimers hos mennesker, sier Kennel Club UK. Forvirring og desorientering, sutring eller bjeffing uten tilsynelatende grunn, går seg vill i kjente omgivelser, og ulykker inne kan alle være tegn på kognitiv dysfunksjon. Disse symptomene kan også indikere andre tilstander, så det er best å snakke med veterinæren din hvis du merker denne oppførselen hos hunden din. I likhet med slitasjegikt finnes det ingen kur mot demens, men visse medisiner og antioksidantberiket fôr kan hjelpe. 

4. Kreft

Eldre hunder er tilbøyelige for å få å klumper og kuler, og heldigvis er ikke alle ondartede. Men økende alder øker også risikoen for kreft hos hunder, så det er best å få sjekket ut eventuelle merkelige klumper, sier Kennel Club UK. Regelmessige kontroller og kreftscreeninger kan bidra til å fange opp svulster som ikke er lett å se eller føle.

5. Hjerteproblemer

Hjertesykdom kan også utvikle seg når hunder blir eldre. I følge PDSA inkluderer de vanligste hjertesykdommene som finnes hos hunder mitralklaffsykdom, kardiomyopati (sykdom i hjertemuskelen) og arytmi (uregelmessig hjerterytme). Hjertesykdom kan føre til kongestiv hjertesvikt, som oppstår når hjertet ikke er i stand til å pumpe blod effektivt og væsken hoper seg opp i hjertet, lungene og brysthulen. Hoste, pustevansker, treningsintoleranse, tap av bevissthet og uforklarlig oppkast er alle symptomer på mulig hjertesykdom og bør sjekkes ut av en veterinær umiddelbart.

Eldre blandingsrase av boxer med hvitt ansikt som bruker en ortoseskinne mens den svømmer i et basseng.

6. Overvekt

Når hunder blir eldre, er det vanlig at de går ned i vekt på grunn av muskeltap. Noen eldre hunder kan imidlertid fortsatt ha risiko for vektøkning og fedme. Dette kan ha en betydelig innvirkning på helsen deres, spesielt ettersom de eldes og blir mindre aktive. Kennel Club UK advarer om at overvektige hunder er mer utsatt for tilstander som diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom og nyresykdom. I tillegg til å gi hunden din så mye mosjon som den tåler, er det viktig å gi alderspassende måltider for å sikre at den får den riktige balansen av ernæring, samt riktig mengde med daglige kalorier.

7. Gastrointestinale problemer og inkontinens

En rekke problemer kan forårsake gastrointestinale (GI) problemer hos din aldrende hund. Selv om det ikke alltid er alvorlig, kan GI-problemer peke på problemer som nyresykdom, så hvis oppkast eller diaré ikke forsvinner raskt, er det best å ta en prat med veterinæren din. I tillegg så kan eldre hunder også tisse på seg, da musklene som kontrollerer blæren svekkes. Inkontinens kan være et tegn på et større problem som en urinveisinfeksjon eller mulig demens. Hvis disse problemene ikke er en engangshendelse, er det best å snakke med veterinæren din.

8. Nyreproblemer

Aldrende nyrer har en tendens til å miste sin funksjon når hunder blir eldre. Selv om kronisk nyresykdom er progressiv og ikke kan kureres, bemerker Blue Cross, kan den håndteres med riktig behandling, og dermed forlenge hundens liv og forbedre livskvaliteten. Rutinemessige blodprøver hos eldre hunder kan fange opp nyresykdom i et tidlig stadia, og forbedre hundens sjanser. Hvis du har noen bekymringer om hva du mater din eldre hund, sørg for å konsultere veterinæren din.

Å bli eldre er like vanskelig for seniorhunden din som det er for deg. Noe av det beste du kan gjøre for den aldrende hunden din er å ta den med på vanlige helsekontroller hver sjette måned for å undersøke disse vanlige helseproblemene. Å holde et øye med den hjemme og rapportere om uvanlig atferd til veterinæren din kan også bidra til å fange opp disse sykdommene tidlig, og dermed forbedre hundens sjanse på et langt og sunt liv. De er kanskje ikke en valp lenger, men de vil alltid være din hund!

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter