Bie-, veps- og andre insektstikk

Alle hunder er nysgjerrige og elsker å løpe rundt og jakte på ting ...inkludert insekter! I de fleste tilfeller vil bie - eller vepsestikk kun gi svake smerter og irritasjon for hunden din.

HornetDersom den derimot er stukket flere ganger, eller inne i munnen eller halsen, kan det være farlig og vil kreve en tur til dyrlegen. Det er ikke det lille hullet i huden som forårsaker smerten ved et stikk, men den mengden gift som blir pumpet inn.

Hvilket stikk?

En bie stikker ved hjelp av en brodd designet for å bli sittende i huden, hvilket dreper bien når den adskilles fra kroppen og lar brodden stå igjen. Vepsestikk skjer ikke med brodden, men de er mer smertefulle, og dersom disse insektene er provosert, kan de stikke flere ganger.

De fleste ganger hunder blir stukket er det gjerne i ansiktet etter at de har undersøkt et stikkende insekt litt for nærme. Stikk på hundens sensitive nese er spesielt smertefulle. Enkelte hunder kan faktisk til og med bli stukket på tungen eller innsiden av munnen eller halsen dersom de forsøker å bite eller svelge et insekt. Disse stikkene kan være farlige på grunn av hevelsen de forårsaker, noe som kan stenge hundens hals og blokkere luftveiene.

Reaksjon

En alvorlig reaksjon kan forårsakes av et høyt antall stikk eller dersom hunden får en allergisk reaksjon av alle kjemikaliene i stikket. Stikk med påfølgende alvorlig reaksjon inkluderer generell svakhet, pusteproblemer, og en høy grad av hevelse som går utover stikkområdet. Vær obs på stikk rundt nakke, hals og hode. Dersom hunden din får en alvorlig reaksjon, bør du raskt ta den med til dyrlegen.

Et enkelt stikk kan trygt bli etterlatt til seg selv, og burde ikke plage hunden lenge. Dersom stikket fremdeles er tydelig, kan du forsøke å fjerne det ved å skrape med en fingernegl eller en stiv kortbit. Unngå bruk av klemmer eller pinsetter or å fjerne det med mindre det er helt nødvendig, ettersom dette kan klemme ut mer gift fra stikket.

Å påføre en svak blanding av vann og bakepulver på det berørte området, vil bidra til å redusere smerten. Du kan også legge på is eller ispose i et håndkle for å redusere hevelsen og smerten.

Hold et øye med hunden din etter at den har blitt stukket for å være sikker på at den ikke får en allergisk reaksjon. Dersom hevelsen fortsatt er der etter flere dager, bør du kontakte dyrlegen.

Relaterte artikler

 • Å ta med hunden til dyrlegen | Hill's Pet

  Veterinærbesøket kan være en utfordring for hundeeieren. Les disse rådene om hvordan veterinærvisitten blir bedre for hunden din og hvordan du enklest kan transportere den til dyreklinikken.
 • Helse og velvære | Hill's Pet

  Alle valper utvikler seg på samme måte, uansett hvilken rase de er. De gjennomgår de samme stadiene fra nyfødt til voksen. Det er ikke bare interessant for deg å kjenne til disse stadiene, men det er også viktig at du er klar over hva valpen din er i stand til i ulike faser i livet.
 • Møt dyrlegen | Hill's Pet

  Alle valper bør få en helsesjekk hver 6. måned hos en veterinær for å sikre at den holder seg frisk og sunn. Lær litt om hva du kan forvente ved undersøkelse av valpen din.
 • Å holde valpen din sunn | Hill's Pet

  Få nyttige råd om hvordan du holder valpen sunn. Her kan du få flere nyttige råd om valpens stell og helse. Vi går gjennom munn- og tannstell, ørepleie, stressmestring og vaksinasjoner.
 • Hvordan stelle og bade hunden din | Hill's Pet

  Få steg for steg tips om hvordan du steller og vasker hunden din for å holde den sunn og ren.
 • Sunn hud og sunn pels | Hill's Pet

  Ta vare på huden og pelsen til hunden din ved å følge disse rådene for stell, bading, børsting og fôring.