Årsaker til at hunden din kaster opp og hva det betyr

Publisert av Kara Murphy
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det er ikke uvanlig for hunder å kaste opp. Faktisk er det mange grunner til hvorfor hunden din kaster opp, men noen grunner kan være mer bekymringsfulle. Så hvordan kan du vite om hundeoppkastet i gresset er et tegn på noe alvorlig? Er det forskjellige typer oppkast? Les videre for å finne ut mer.

Oppkast vs. Gulping

Hva kan få en hund til å kaste opp? Først må du forstå forskjellen mellom oppkast og gulping. Når en hund gulper, består gulpet vanligvis av ufordøyd mat, vann og spytt. Det støtes ofte ut i en sylindrisk form siden gulp vanligvis består av mat eller andre ting i spiserøret. Det kommer tilsynelatende uanstrengt ut, uten muskelsammentrekninger. Mest sannsynlig kommer det ingen forvarsel — verken for deg eller hunden din — om at noe er på vei opp igjen.

Oppkast, derimot, er mye mer aktivt. Det får musklene til å trekke seg sammen og gjør at hele kroppen spenner seg. Når en hund kaster opp, kommer maten eller materialet vanligvis fra magesekken eller tynntarmen. Du hører sannsynligvis at hunden brekker seg og ser ufordøyd eller delvis fordøyd mat i tillegg til en klar væske fra magen, eller gul/grønn væske (magesyre) dersom oppkastet kom fra tynntarmen. Du kan også få litt mer forvarsel at oppkast kommer ved at hunden sikler, tråkker rundt, klynker eller fra høylytte gurglelyder fra hundens mage.

hund som gjesper

Vanlige årsaker bak oppkast

Storbritannias Kennel Club sier at vanlige årsaker bak hundeoppkast er blant annet:

 • Inntak av søppel, rester eller andre ting de ikke bør spise.
 • Svelging av harde ting som en stein, et bein eller en leke, eller noe giftig som diverse husholdningsprodukter, frysevæske eller insektsprøytemidler.
 • Virus, bakterielle infeksjoner eller parasitter.
 • Kostholdsendringer, som nytt hundefôr.
 • Følsomhet ovenfor visse mattyper eller ingredienser.
 • Oppblåsthet eller andre mage-tarmproblemer.
 • En dårlig reaksjon på et medisin de har fått.
 • Heteslag.
 • Hjerteproblemer som påvirker magen, nyrene, leveren eller bukspyttkjertelen.

De vanligste årsakene bak gulping er:

Når det er grunn til bekymring

Siden oppkast ikke er uvanlig hos hunder, trenger ikke dyreiere å være bekymret om hunden kaster opp fra tid til annen. Men når er det grunn til bekymring?

The Kennel Club oppgir et par tilfeller der hundeoppkast kan være bekymringsfullt:

 • Du tror hunden din har svelgt et fremmedlegeme eller noe giftig.
 • Hunden har ikke bare kastet opp, men oppfører seg annerledes enn normalt — for eksempel at den sover mer enn før, nekter å spise eller har diaré — da bør du ringe veterinæren din.
 • Hunden har feber, virker dehydrert eller ser ut til å ha smerter.
 • Om du ser blod i oppkastet eller avføringen, eller om hunden kaster opp noe som ligner kaffegrut — fordøyd blod — ring dyrlegen. Blodet kan være en indikasjon på et alvorlig problem som magesår, eller et tegn på at hunden har spist et skarpt fremmedlegeme, som et bein eller en leke.
 • Hunden kaster konstant opp. Det er ikke uvanlig at hunden kaster opp av og til, men om den kaster opp ofte eller mye, rådfør deg med veterinæren for å finne ut hvorfor. Det kan også være bekymringsfullt om det ser ut til at hunden prøver å kaste opp, men uten hell.

Om du er bekymret for helsen til hunden din, ikke nøl med å ta kontakt med veterinæren din for råd.

Hva veterinæren kommer til å gjøre

Når veterinæren evaluerer hunden din, kommer den til å trenge en grundig oversikt over hva hunden din kan ha fått i seg eller kommet seg inn i, samt informasjon om hvor ofte den kaster opp eller gulper. Det kan hende hen vil ta en blodprøve for å finne årsaken bak oppkastet, som nyresykdom eller bukspyttkjertelbetennelse. Det kan også være nødvendig å ta røntgenbilder og/eller ultralyd om det er mistanke om en blokkasje i mage-tarmsystemet eller at spiserøret ikke virker som det skal.

Så snart veterinæren kommer til bunns i problemet, kan dere raskt komme i gang med behandling for å få hunden din i form igjen.

Hva du kan gjøre for å hjelpe

Dersom veterinæren finner ut årsaken bak hundens oppkast og sier at behandling hjemme er aktuelt for hunden din, trenger du å vite hvordan du kan lindre symptomene dens. PDSA anbefaler disse pleietipsene for din hund med oppkast:

 • Ikke fôr hunden på 6-8 timer, med mindre veterinæren anbefaler et lengre avbrekk.
 • Sørg for at hunden fortsatt drikker vann, med mindre veterinæren har anbefalt noe annet. Dehydrering utgjør en reell trussel ved vedvarende oppkast, så det er viktig å sørge for væsketilførsel.
 • Tilby hunden små, enkle måltid med lavt fettinnhold tre til seks ganger daglig i et par dager når oppkastet stopper. Om veterinæren ber deg nekte hunden vann, gjeninnfør det sakte i små mengder.
 • Gradvis øk fôrmengden og reduser hyppigheten på fôringene i overgangen tilbake til hundens normale fôr.

Hvis du fastslår at hunden kaster opp fordi den spiser for fort, kan en løsning være et "fôringsbrett," som tvinger hunden til å spise saktere siden den må jobbe for å få tak i maten. Du kan også prøve å bytte hundefôret til et fôr av høyere kvalitet eller hundefôr tilpasset dens kosthold for å sikre god fordøying og balansert ernæring. Bytt over til det nye fôret sakte, heller enn brått, ellers kan problemet forverres.

En hund som kaster opp er ikke nødvendigvis syk eller trenger ikke umiddelbar hjelp fra veterinæren. Men om du ser tegn som får deg til å mistenke at noe er alvorlig galt, ring veterinæren din for å fastslå hva problemet er og hvordan det kan løses. Før eller siden er du tilbake for å klappe voffsen, i stedet for å vaske opp oppkastet dens.

Bidragsyters biografi

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy er en frilansskribent og dyreeier som bor i Erie, Pennsylvania. Hun har en goldendoodle som heter Maddie.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterte artikler

Relaterte produkter