Førstehjelpstips

Publisert av
min. lesing

Hunden din vil forhåpentligvis aldri komme ut for en alvorlig ulykke, men siden den er en liten energibunt, kan den fort pådra seg en skramme eller to. Det er derfor nyttig å ha kjennskap til grunnleggende førstehjelp.

Ulykker

Hvis hunden din er innblandet i en ulykke, skal du straks ringe veterinæren. Hunden kan være i sjokk og kan oppføre seg uberegnelig. Nærm deg langsomt og forsiktig. Hvis det er mulig, skal du løfte den opp på et pledd (bilmatter kan også brukes), og ta den med til veterinæren så fort som overhodet mulig. Hvis den ikke kan flyttes, kan du bli nødt til å be veterinæren om å komme til stedet.

Ben, pinner og baller

Ben, pinner og baller kan kile seg fast i eller på tvers av hundens munn. Hvis dette skjer, kan du oppdage at hunden skraper med poten i munnen, eller at den har problemer med å lukke kjevene. Du vil kanskje klare å fjerne gjenstanden med hånden eller med en pinsett, men hvis dette ikke lar seg gjøre, skal du be veterinæren om hjelp. Han eller hun vil bedøve hunden for å gjøre fjerningen enklere. Det er alltid bedre å forebygge enn å behandle, så ikke la hunden din leke med små baller og la være å kaste pinner til hunden.

Brannsår

Hvis hunden brenner seg på kokende vann, olje, kjemikalier eller is, må den behandles omgående. Mindre brannsår kan behandles hjemme. Rens det berørte området med et mildt antiseptisk middel og smør det inn med en lindrende krem eller gel, som f.eks. aloe vera. Kraftige brannsår vil kreve at du oppsøker veterinær, så ta hunden med til klinikken med en gang.

Førstehjelpsskrin

Du skal alltid ha noen grunnleggende gjenstander for hånden til nødsituasjoner, for eksempel gasbind, råbomull eller renset råbommul til å rense sår med, et mildt og hundevennlig aseptisk middel for å rense sår med og en pinsett til å f.eks. fjerne brodden fra et insektsstikk eller en fastkilt gjenstand fra munnen.

Rifter og sår

Hunder er spesielt utsatte for å få rifter og sår på føttene hvis de tråkker på noe skarpt, som f.eks. glasskår. Rens området med et fortynnet desinfeksjonsmiddel som f.eks. Hibiscrub og forbind det hvis det er nødvendig. Oppsøk veterinær hvis du ikke kan stanse blødningen, eller hvis såret er stort.

Brukkede eller utrevne klør

Dette kan gjøre veldig vondt og har tendens til å bli raskt betent. Det blør dessuten ofte kraftig. Prøv, hvis det er mulig, å forbinde foten og ta hunden med til veterinæren, siden antibiotika ofte er nødvendig. Det kan også være at kloen må klippes helt ned under bedøvelse.

Hundebitt

Hvis hunden din er så uheldig at den blir bitt av en annen hund, er det alltid best å ta den med til veterinæren. Avtal et rutinebesøk hvis bittskadene er små, og sørg for at den blir sjekket omgående hvis skadene er alvorlige.

Stikk og insektbitt

Hvis et insektsstikk fører til at hunden hovner sterkt opp rundt munnen, nesen eller svelget, kan dette føre til pustevansker, og du skal ta den med til veterinæren så fort som mulig. Hvis stikket eller bittet ikke fører til alvorlige problemer, kan du lindre ubehaget ved å legge et kjølig omslag på området.

Halting

Hvis hunden har tydelige smerter og ikke kan legge vekten på benet, skal du straks ta den med til veterinæren for å kontrollere at den ikke har brukket benet. I mindre alvorlige tilfeller skal du kontrollere om det sitter fast torner eller rusk i tredeputene, om det finnes rifter eller om klørne er skadde.

Anfall

Et anfall kan gjenkjennes av plutselige og ukontrollerte kramper. Den vil også ofte bite tennene hardt sammen og sikle. En hund som har et anfall faller vanligvis om på siden og er ikke bevisst omgivelsene. Hvis hunden din får et anfall, skal du ikke prøve å holde den fast. Prøv i stedet å fjerne eventuelle møbler eller harde gjenstander som den kan skade seg på. Slå av alle forstyrrende elementer som lys, radio, TV, vaskemaskin osv., og trekk for gardinene slik at hunden kan komme seg i fred og ro. Du skal alltid forhøre deg med veterinæren hvis hunden din har fått et anfall.

Øreproblemer

Hundens ører skal være blanke, svakt lyserøde på innsiden og være fri for voks eller puss. De skal ikke lukte ubehagelig. Alle øreproblemer krever at du oppsøker veterinær.

Øyeproblemer

Hvis hunden har problemer med øynene, som f.eks. en rift eller øyekatarr, skal du oppsøke veterinæren. Prøv om mulig å forhindre den i å klø seg i øyet.

Heteslag

Det beste rådet når det gjelder heteslag er at det er bedre å forebygge enn å behandle. Sørg for at hunden ikke befinner seg i solen for lenge når det er varmt, og at den ikke er ute midt på dagen når solen steker som verst. Hvis hunden likevel skulle få et lett heteslag, skal du kjøle den ned så godt som mulig med våte håndklær eller en vifte, gi den rikelig med kaldt vann å drikke og sørge for at den får masse hvile. Alvorlige heteslag vil kreve at du oppsøker veterinær.

Forgiftning

Hunder er veldig nysgjerrige, og det er alltid en fare for at den får tak i noe den ikke burde. I likehet med heteslag, er det bedre å forebygge enn å behandle, så du må hundesikre både huset og hagen for å sørge for at den ikke kommer i kontakt med skadelige ting som sneglegift, blekemidler eller sjokolade. Hvis du har mistanke om at den har spist noe den ikke tåler, skal du alltid ta med emballasjen til veterinæren. Dette vil hjelpe han eller henne med å identifisere problemet og finne den beste motgiften. Hvis det verste skulle skje, skal veterinæren oppsøkes akutt.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Light Mini med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGTH MINI with CHICKEN er ett komplettfôr til små hunderaser over 7 år som tenderer til overvekt. Med vårt unike vektkontrollsammensetning og klinisk dokumenterte antioksidanter som støtter små hunderaser sin helse over lang tid.   
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.