Gastrointestinale- og fordøyelsessykdommer hos hunder: Typer og årsaker

$authorText
MINUTTERS LESETID

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hva er gastrointestinale sykdommer og fordøyelsesproblemer?

Gastrointestinale (GI) lidelser og sykdommer påvirker en hunds mage og tarm, og som vanligvis resulterer i symptomer som oppkast (sykdom) og diaré. Noen ganger kan du se blod i hundens avføring eller rennende avføring. Enhver forstyrrelse som negativt påvirker fordøyelsen eller opptak av mat, eller som endrer matens passasje gjennom fordøyelsessystemet, kan kalles et fordøyelsesproblem. En god fordøyelse er avgjørende for at hunden din får utnyttet næringsstoffene fra maten til å bygge og reparere vev og få energi. GI-sykdommer kan føre til dehydrering, syre-base og elektrolytt-ubalanser og underernæring, så det er viktig å gjenkjenne symptomene og rådføre deg med veterinæren.

Hastigheten maten beveger seg gjennom kroppen med

Typer og årsaker til gastrointestinale og fordøyelsessykdommer hos hunder

Det finnes mange ulike fordøyelsessykdommer, så veterinæren din kan utføre tester for å finne den eksakte årsaken til hundens problem. Årsakene kan være alt fra inntak av noe annet enn hundemat til reaksjoner på mat, infeksjoner eller en mangel på fordøyelsesenzymer. Noen raser, som for eksempel Grand Danois, schæferhund, golden retriever og collie, er mer utsatt for spesielle fordøyelsesproblemer. Noen vanlige diagnoser omfatter:

 • Akutt gastroenteritt. Dette er den vanligste årsaken bak "dårlig mage" hos hunder. Det består vanligvis av oppkast og diaré som begynner plutselig, men som også kan være kun diaré. Det kan være forårsaket av mange ting som å spise noe usmakelig (vi vet alle at hundene våre elsker å gjøre dette!), parasitter, virus og fremmedlegemer, for å nevne noen.

 • Kronisk enteropati eller inflammatorisk tarmsykdom. I motsetning til den plutselige fysiske endringen vi nettopp nevnte, oppstår kroniske enteropatier tregere og har en tendens til å vare lenge. Diaré og vekttap er vanlige tegn. Igjen, det kan være forårsaket av mange forskjellige ting som uønskede matreaksjoner og genetikk.

 • Kolitt. Tykktarmen er en del av tarmsystemet, og når denne blir betent kalles det kolitt. Det er vanligvis veldig karakteristisk, og de fleste hunder viser de samme tegnene - det kan se ut som om de brått trenger å gjøre fra seg, de kan anstrenge seg for å få bæsjet, men det kommer ikke mye ut, og et av de klassiske tegnene på kolitt er friskt blod og/eller slim i avføringen.

 • Pankreatitt. Dette er en alvorlig tilstand hos hunder og kan være livstruende. Vanlige tegn på pankreatitt er plutselig oppkast, nedstemthet og dårlig matlyst. Det er også en veldig smertefull tilstand, så hunden din kan være rastløs og stå med hodet ned og rumpa opp for å prøve å lindre smerten. Hvis du er bekymret for at hunden din kan ha pankreatitt, kontakt veterinæren så snart du kan.

 • EPI - eksokrin pankreasinsuffisiens. Dette kompliserte navnet beskriver en tilstand der hunder mangler visse enzymer som er nødvendige for fordøyelsen. Bukspyttkjertelen produserer noen av disse og når de mangler, passerer maten rett igjennom uten at hunden får tak i næringsstoffene. Hunder med EPI har en tendens til å være konstant sultne, men går fortsatt ned i vekt og ser dårlige ut. Fordi de ikke fordøyer fett godt, kan avføringen deres ha en gråaktig farge. Noen raser som schæferhunder er mer utsatt for det enn andre. Vanligvis gir det et godt resultat å supplere kosten med de manglende enzymene.

 • Matallergier. Hunder kan ha en dårlig reaksjon på visse matvarer av en rekke årsaker, og samlet kaller vi disse uønskede matreaksjoner. Ekte matallergier er sjeldnere enn folk tror, og de har en tendens til å være forårsaket av proteiner i matvarer som kylling og storfe. Matallergier kan forårsake oppkast og diaré samt hudproblemer som kløe.

 • Forstoppelse. Som mennesker, opplever forstoppede hunder at det er vanskelig å gjøre fra seg, og de kan gå på do mye sjeldnere. Forstoppelse kan være forårsaket av mange ting. Å spise bein kan gjøre avføringen hard og vanskelig å få ut, og dehydrering eller treg tarm vil også gjøre at avføringen er tørr og vanskelig å forskyve.

Har hunden min en fordøyelsessykdom?

De vanligste symptomene på fordøyelsesproblemer er løs avføring eller diaré. Hvis hunden din har fordøyelsesproblemer, kan du også legge merke til noen eller alle av følgende tegn.

 • Oppkast
 • Gulping
 • Flatulens
 • Svakhet
 • Diaré/forstoppelse
Vanlige tegn

Kronisk GI-sykdom kan være en utmattende tilstand for mange hunder, og krever at veterinæren utfører tester for å gi en nøyaktig diagnose.

VIKTIG: Dersom hunden din har diaré eller kaster opp, kan den bli ekstremt dehydrert. Kontakt veterinæren din hvis du oppdager noen av symptomene nevnt ovenfor.

Behandling: Hvorfor enæring er avgjørende

Fordøyelsproblemer hos hunder er ganske vanlig, og de fleste løser seg innen et par dager. Men noen hunder har tilbakevendende eller kroniske fordøyelsesproblemer, og trenger tilsyn på lang sikt.

Hundens fôr kan ha en avgjørende innvirkning på deres mage-tarmhelse. Flere ernæringsmessige tilnærminger kan bli anbefalt for hunden din, avhengig av dens spesifikke diagnose og symptomer. Hovedmålet er å lindre hundens symptomer som oppkast og/eller diaré. Veterinærer anbefaler å gi hunder med slike plager lettfordøyelig fôr for å forhindre å irritere dens ømfintlige mage og tarm. I tillegg kan oppløselig og uløselig fiber kombinert med moderate fettmengder bidra til å støtte god tarmfunksjon. Det er også viktig å overvåke hundens væskeinntak under restitusjonsfasen for å bidra til å rette opp eventuelt væsketap.

Siden flere av disse gastrointestiale sykdommene kan være vedvarende, kan langsiktig ernæringsstøtte for sykdommen være nødvendig. For nøyaktig diagnose og behandlingsalternativer, ta alltid kontakt med veterinæren og be hen anbefale det fôret som best passer din hunds fordøyelseshelse.

Spørsmål du kan stille veterinæren om hundens fordøyelse:

 1. Er det fôr jeg bør unngå å gi hunden min for å sikre en god fordøyelse?
  • Undersøk hvordan menneskemat (som sjokolade eller sukkertøy) kan påvirke hundens helse.
 2. Anbefaler du et terapeutisk hundefôr for hundens fordøyelseshelse?
  • Spør om hundens spesielle næringsbehov
  • Hvor mye / hvor ofte du bør gi det anbefalte fôret til hunden din
  • Drøft hvilke godbiter du kan gi hunden din med det anbefalte fôret
 3. Hvor raskt kan jeg forvente å se tegn på bedring i hundens tilstand?
 4. Kan du gi meg skriftlige instruksjoner eller en brosjyre om fordøyelse?
 5. Hva er den beste måten (e-post/telefon) jeg kan nå deg eller veterinærkontoret på hvis jeg har spørsmål?
  • Spør om du trenger en oppfølgingstime.
  • Spør om de sender en påminnelse per e-post eller melding.

relaterte artikler

 • Hvordan matallergi kan påvirke hunden din

  Dogs running Lær om varseltegn, symptomer og behandlinger av matintoleranse og matallergier hos hunder og hvordan dette påvirker hunden din.
 • Hudproblemer hos hunder

  Dogs running Lær om varseltegnene, symptomene og behandlingene av allergisk dermatittsykdom og andre hudsykdommer hos hunder.
 • Er hunden din i god form?

  Dogs running Hvordan kan du vite om hunden din er overvektig? Først vil veterinæren din veie hunden din ved dens vanlige helsekontroller. Mellom kontrollene, legg hendene på hundens ribbein; er de vanskelige, eller til og med umulige, å føle? I så fall er hunden din sannsynligvis overvektig.
 • Følg med på hundens vekt

  Visste du at en hund som veier 15 % eller mer over sin ideelle vekt regnes som overvektig? Det tilsvarer bare 330 gram for en liten hund som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler.

Relaterte produkter