Pyodermi hos hunder: Verdt å vite

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Er hundens kløe frustrerende for dere begge? Ser huden rød ut eller har den skorper? Er det utslett, kviser, eller kommer det en rar lukt fra huden? Hunden kan ha en tilstand kjent som pyodermi, en vanlig hudtilstand som påvirker hunder av alle raser, størrelser og aldre. Hvis du er bekymret for at pyodermi kan skape hudproblemer hos hunden din, les videre for å lære mer om vanlige årsaker og behandlinger.

Hva er pyodermi hos hunder?

Pyodermi er en bakteriell infeksjon, som enten kan være overfladisk eller dyp, som påvirker hårsekkene og huden rundt. Hvis du bryter ordet ned i mindre deler, betyr "pyo" pus, og "derma" betyr hud. Potensielle underliggende årsaker til pyodermi hos hunder inkluderer:

 • Et fremmedlegeme, som et gressfrø, som har kommet seg inn under huden.
 • Traumer eller bittsår.
 • Følsomhet for lopper, mat eller miljøfaktorer som pollen eller støvmidd (atopisk dermatitt). Visse raser, som bulldogs, boksere og labradorer, er mer utsatt for atopisk dermatitt enn andre.
 • Midd.
 • En hormonell lidelse, som Cushings syndrom eller hypotyreose.
 • En autoimmun sykdom.
 • Bruk av immundempende legemidler, som steroider eller cellegift.

Enkelte raser har problemer med hudfolder, som shar pei og raser med flate ansikt og hudfolder i ansiktet. Når pelsete hud bretter seg, kan ikke luft komme inn og folden blir fuktig og betent. Dette er et miljø som bakterier stortrives i, og forårsaker problemer som pyodermi. Disse tilfellene av pyodermi kan være vanskelig å oppdage siden de kan skjule seg blant hudfoldene.

Hund klør seg mens den sitter utendørs.

Hva er symptomene på pyodermi hos hunder?

Pyodermi kan presentere seg på en rekke måter, avhengig av årsaken. Det kan være begrenset til ett bestemt område, eller det kan dekke hele din hunds hud. Noen områder av kroppen, som hudfolder, haken, leppene, vulvafoldene og huden mellom tærne er mer utsatte. Noen ganger er pyodermi ekstremt kløende, mens andre ganger ser det ikke ut til å plage hunden i det hele tatt. Symptomer på pyodermi som du burde se etter:

 • Røde nupper.
 • Byller.
 • Flassende hud.
 • Hårtap.
 • Misfarging av huden.
 • Overdreven røyting.
 • Rødhet.

Valper kan få en spesiell type pyodermi kalt valpepyodermi. Dette har en tendens til å påvirke de mindre hårete områdene som armhulene, lysken og magen. Disse røde ujevnheter kan danne skorper som etter hvert ramler av. Valpepyodermi kan gjøre at hunden din klør litt, men valper med valpepyodermi har vanligvis god helse ellers.

Hvordan behandles pyodermi hos hunder?

Pyodermi er vanligvis forårsaket av stafylokokkbakterier. Med mindre hunden din har en antibiotikaresistent type, er stafylokokkinfeksjoner vanligvis enkle å bli kvitt.

Hvis veterinæren din mistenker pyodermi, vil hen først bekrefte dette med en rekke tester. Hen kan ta flere prøver fra huden, som prøver av overflaten me den bomullspinne eller hudksrap, og muligens biopsier også. Deretter vil veterinæren se etter bakterier og andre organismer, for eksempel midd, i mikroskopet og kan også sende en prøve til et spesiallaboratorium for å finne ut hvilke(t) mest effektive antibiotikum(mer) som eventuelt bør gis på resept, om nødvendig Hen kan også bestille en soppkultur eller andre spesialiserte tester for å utelukke ringorm.

Når hunden er diagnostisert, behandles pyodermi ved å bekjempe den bakterielle infeksjonen. Pyodermi hos hunder behandles direkte med antimikrobiell terapi — enten oral antibiotika eller topikal antibiotika, sjampo eller spray som påføres på det berørte området. Bruken av antibiotika bør holdes på et minimum, så følg veterinærens instruksjoner for bruken av antibiotika nøye.

Du og veterinæren din må også samarbeide for å finne og ta hånd om den underliggende årsaken til infeksjonen, hvis det er aktuelt. Det kan være noe prøving og feiling involvert; veterinæren din kan be om å ta blod-, hud- eller urinprøver av hunden din. Hen vil kanskje også utføre en fôrprøve for å utelukke fôrfølsomhet.

Spiller ernæring en rolle?

Golden Retriever ligger mens den spiser av en matskål

Ernæring og hundens fôr spiller en stor rolle for hudens helse. For eksempel er aminosyrene som kommer fra kostholdsproteiner byggesteinene for hudceller og hår, mens fettsyrer er nøkkelen til å opprettholde pelskvaliteten og reduserer vanntap gjennom huden.

Noen hunder kan utvikle følsomhet overfor visse matingredienser; ofte et protein som biff eller kylling, noe som kan føre til en sekundær pyodermi. Hvis veterinæren din mistenker at fôrfølsomhet er synderen, må de behandle hudinfeksjonen først. Hen kan da anbefale å gi hunden din et dietisk fôr for å se om hudproblemet blir bedre. Disse forsøkene er eksklusjonsforsøk, så det er veldig viktig at du ikke fôrer hunden din med noe annet enn spesialfôret. For hudsykdommer kan det hende at forsøket må vare i 8-10 uker, så vær forberedt på å holde ut en stund og sørg for at hele familien er med.

Hvis hunden din ikke har fôrallergi, men har pyodermi som følge av andre helseproblemer, som en hormonell lidelse, kan det være en god idé å gi hunden din et fôr som er spesielt formulert for hunder med sensitiv hud. Det er viktig å snakke med veterinæren om det ideelle fôret for å sikre at hunden din får best mulig ernæring. God ernæring og bruk av fôr som støtter hudfunksjonen kan bidra til å fremskynde restitusjonen og redusere behandlingskostnadene.

Pyodermi er en plage, men med riktig kunnskap og omsorg kan det bli borte. Hvis hunden din utvikler pyodermi, spesielt om der skjer flere ganger, må du forstå at du har å gjøre med et underliggende problem som må løses. Hvis du legger merke til noen symtpomer på denne infeksjonen, ring veterinæren din, som vil kunne samarbeide med deg for å få hunden din til å føle seg på sitt beste jeg igjen.

Bidragsyterens bio

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten ble uteksaminert fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Som et medlem av American Society of Veterinary Journalists, fordeler Dr. Wooten arbeidstiden sin mellom praksis for smådyr i Greeley, Colorado, som foredragsholder om tilknyttede spørsmål, ledelse og kundekommunikasjon og skriving. Hun liker å campe med familien, å stå på ski, SCUBA og å delta i triatlon.

 

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

Relaterte produkter