Pyodermi hos hunder: Verdt å vite

Publisert av
minutters lesing

Har hunden din klødd seg mye i det siste? Ser huden rød ut? Har den kviser eller lukter huden rart? De kan ha en tilstand kjent som pyoderma, en vanlig hudtilstand som påvirker hunder i alle former, størrelser og aldre. Hvis du er bekymret for at pyodermi kan skape kaos i hundens hud, les videre for å lære mer om vanlige årsaker og behandlinger.

Hva er pyodermi hos hunder?

Pyodermi er en bakteriell infeksjon, som enten kan være overfladisk eller dyp, som påvirker hårsekkene og huden rundt. Hvis du bryter ordet ned i mindre deler, betyr "pyo" puss, og "derma" betyr hud. Pyodermi hos hunder har vanligvis en underliggende årsak, for eksempel:

 • Et fremmedlegeme, som et gressfrø, som har kommet seg inn under huden
 • Et traume eller bittsår
 • En allergi eller overfølsomhet overfor lopper, mat eller miljøfaktorer
 • Midd
 • En hormonell lidelse, som Cushings syndrom eller hypotyreose
 • En autoimmun lidelse
 • Administrering av immundempende legemidler, som steroider eller kjemoterapi
 • Dårlig ernæring

Hund klør seg mens den sitter utendørs.

Hva er tegnene på pyodermi hos hunder?

Pyodermi kan arte seg på en rekke ulike måter. Det kan være begrenset til ett bestemt område, eller det kan dekke hele din hunds hud. Noen områder av kroppen, som hudfolder, haker, lepper, vulvafolder og huden mellom tærne har større risiko får å bli påvirket. Noen ganger er pyodermi ekstremt kløende, for eksempel i tilfeller som skyldes loppeallergi dermatitt; andre ganger ser det ikke ut til at en hund klør i det hele tatt. Symptomer på pyodermi som du burde se etter:

 • Røde nupper
 • Kviser
 • Flassende hud
 • Hårtap
 • Misfarging av huden
 • Overdreven røyting
 • Rødhet

Valper kan få en spesiell type pyodermi kalt valpepyodermi. Hunden din kan ha valpepyodermi hvis du ser røde nupper i armhulene, lysken og/eller på magen. Disse røde ujevnheter kan danne skorper som etter hvert ramler av. Valpepyodermi kan gjøre at hunden din klør litt, men valper med valpepyodermi har vanligvis god helse ellers.

Hva er tegnene på pyodermi hos hunder?

Pyodermi er vanligvis forårsaket av stafylokokkbakterier (eller Staph). Med mindre hunden din har en antibiotikaresistent art, er Staph-infeksjoner vanligvis enkle å bli kvitt. Behandling av pyodermi er vanligvis rettet mot å fjerne den bakterielle infeksjonen og ta hånd om den underliggende årsaken, hvis aktuelt. Pyodermi hos hunder behandles direkte med antimikrobiell terapi - enten oral antibiotika eller topikal antibakteriell medisin, sjampo eller spray som påføres det berørte området. Bruken av antibiotika bør holdes på et minimum, så følg veterinærens instruksjoner for bruken av antibiotika nøye.

Hvis veterinæren din mistenker pyodermi, vil de ta en prøve fra huden. De vil deretter se på prøven under et mikroskop for å se etter bakterier og andre organismer, for eksempel midd, og de kan også sende en prøve til et spesialisert laboratorium for å bestemme hvilken type antibiotika å behandle med om nødvendig. De kan også bestille en soppkultur eller andre spesialiserte tester for å utelukke ringorm.

Den største utfordringen med pyodermi hos hunder er å bestemme den underliggende årsaken til infeksjonen, som du og veterinæren din må jobbe sammen for å finne ut av. Det kan være noe prøving og feiling involvert; veterinæren din kan be om å ta blod-, hud- eller urinprøver fra hunden din.

Spiller ernæring en rolle?

Golden Retriever ligger mens den spiser av en matskål

Ernæring og hundens fôr spiller en stor rolle for hudens helse. For eksempel er proteiner og aminosyrer viktige for hårvekst, og fettsyrer er nøkkelen til pelskvaliteten og reduserer vanntap gjennom huden.

Hunder med følsomhet for ingredienser eller matallergi kan være i fare for å utvikle pyodermi etter å ha spist noe som forårsaker en reaksjon. Hvis veterinæren din mistenker en fôrtintoleranse, må de først behandle hudinfeksjonen før de deretter kan anbefale å fôre hunden med et diettfôr for å se om hudproblemet avtar.

Hvis hunden din ikke har fôrallergi, men har pyodermi sekundært til andre helseproblemer, som en hormonell lidelse, kan det være en god idé å gi hunden din et fôr som er spesielt utviklet for hunder med sensitiv hud. Det er viktig å snakke med veterinæren om det ideelle fôret for å sikre at hunden din får best mulig ernæring.

Pyodermi er en plage, men med riktig kunnskap og omsorg kan det bli borte. Hvis hunden din utvikler pyodermi, spesielt om der skjer flere ganger, må du forstå at du har å gjøre med et underliggende problem som må løses. Hvis du legger merke til noen av symptomene på infeksjon, ring veterinæren din slik at dere kan jobbe sammen for å få hunden din til å kunne føle seg topp igjen.

Bidragsyters biografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten ble uteksaminert fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Et medlem av American Society of Veterinary Journalists, Dr. Wooten fordeler arbeidstiden sin mellom praksis for smådyr i Greeley, Colorado, som foredragsholder om tilknyttede spørsmål, ledelse og kundekommunikasjon og skriving. Hun liker å campe med familien, stå på ski, SCUBA og delta i triatlon.

Relaterte artikler

Relaterte produkter