Hunden min sover hele dagen: Er det normalt?

Publisert av Chrissie Klinger
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du noen gang tenkt "hunden min sover hele dagen. Jeg skulle ønske at det var meg!"? Hunder sover mer enn mennesker, og selv om vi kanskje blir litt misunnelige på hundenes luksuriøse fem-timers lurer, er det viktig å forstå hvorfor hunder sover så mye og vite hvordan overdreven søvn hos hunder virkelig ser ut.

Hvor mye søvn trenger hunden min egentlig?

Når du henger med andre eiere, kan du være nysgjerrig på om hunden deres også sover hele dagen. Dessverre så er det å sammenligne din hunds søvnvaner med andre hunders ikke den beste måten på å definere hva som er vanlig. Hvor mye søvn hunden din trenger avhenger av mange faktorer, som alder, rase, aktivitetsnivå og miljøforhold.

Hvis hunden din vanligvis sover mellom 12-14 timer om dagen, har du sannsynligvis ingenting å bekymre deg for, ifølge American Kennel Club (AKC). Men hvis hunden din sover over 15 timer i døgnet, bør du følge nøye med på hvordan hunden din oppfører seg mens den er våken. Hvis de virker sløve eller frakoblet fra mennesker og andre hunder og katter, er det på tide å besøke veterinæren din.

Ta miljøendringer i betraktning når det virker som om hunden din sover mer enn normalt. Små endringer i hundens liv kan føre til store endringer i søvnvanene.

  • Nye hunder og katter: Hvis det plutselig er en rampete kattunge i huset, kan det hende hunden din leter etter sitt eget stille sted å hvile.
  • Varmt vær: Hvis hunden din blir søvnig om sommeren, vær på utkikk etter tegn på varmeutmattelse som sløvhet, overdreven sikling eller oppkast.
  • En endring i tidsplanen: Har du nylig fått en ny jobb eller endret arbeidsplanen din? En hund som er alene hjemme i lange perioder kan bli lei eller ensom.
  • Leketiden har økt: Har hunden din nylig begynt å gå i en ny hundebarnehage? Trener dere to for en 5K sammen? Økt leketid eller trening kan ha fått hunden din til å bli utbrent, og det kan ta litt tid før den tilpasser seg det nye treningsnivået før den er tilbake til sitt normale søvnmønster.

Golden retriever-valp sover på rødt flanellteppe.

Valper: Lek hardt, sov hardt

Alder er en stor faktor når det kommer til hvor mye søvn en hund trenger. Akkurat som menneskelige babyer trenger mye søvn, bemerker PDSA at noen valper kan sove 18-20 timer i døgnet. Denne essensielle hvilen hjelper sentralnervesystemet, immunsystemet og musklene til å utvikle seg riktig. Mange valper vil få den søvnen de trenger ved å sove i løpet av dagen. Oppmuntre hunden din til å sove på det samme rolige, komfortable stedet, slik at du kan etablere en rutine, og prøv å holde barn eller andre hunder og katter fra å forstyrre den.

Svært unge valper kan også trenge hjelp til å etablere en vanlig leggetid. Slå av alle lys og støy som TV rundt samme tid hver kveld for å overbevise hunden din om at den bør legge seg når du gjør det.

Søvn og aldring

Seniorhunder har en tendens til å trenge mer søvn enn unge eller voksne hunder, og bruker ofte lengre tid på å komme seg etter anstrengelse. PDSA bemerker at eldre hunder noen ganger kan bli mindre aktive på grunn av leddsmerter. Hvis hunden din ikke bare sover mer, men også har problemer med å stå og gå, kan det hende de er i ferd med å utvikle slitasjegikt.

En undersøkelse av veterinæren din vil bidra til å avdekke hva som kan få hunden til å sove mer. Hvis hunden din er diagnostisert med slitasjegikt, kan veterinæren anbefale å flytte hundens seng til et varmere sted og legge til litt ekstra polstring, i tillegg til å se på hundens vekt for å unngå å legge ekstra belastning på leddene.

To hundesnuter som titter fram fra under teppet

Hunden min sover hele dagen: Andre faktorer

Store hunder har en tendens til å sove oftere enn små hunder. Newfoundlandhunder, sanktbernhardshunder, mastiffer og pyreneerhunder er spesielt kjente for å være kjærlige og lojale gulvmatter. Hvis du har en gigantisk hund som elsker å sove, kan det hende at de bare har noen skikkelig avslappede forfedre.

En ekstra lur her og der er sannsynligvis ikke noe å bekymre seg for, men hvis hundens ekstra søvn er ledsaget av en endring i spisemønster, uvanlig tørste eller overdreven vannlating, er det på tide å søke veterinærhjelp. Denne kombinasjonen kan noen ganger peke på diabetes hos hunder eller nyresykdom.

Det kan være en god idé å følge med på hvordan hunden din oppfører seg mens den sover også. Selv om de fleste hundeforeldre har sett hunden sin løpe i søvne, kan andre bevegelser være et rødt flagg for et underliggende problem. En hund som slutter å puste eller snorker kan være i faresonen for luftveisproblemer. En som sover så godt at de ikke en gang hører en ringeklokke på den andre siden, kan miste hørselen.

Hvis du er bekymret for hundens søvnmønster, kan du følge med på dens spise-, leke- og badeatferd sammen med den ukarakteristiske søvnatferden. Å si "hunden min sover hele dagen" er ikke nok til å finne ut av om det er et potensielt problem, så sørg for at veterinæren din har nok informasjon til å finne ut hva som skjer.

Sov godt

Når det kommer til hundes søvnmønster, er det ikke et enkelt svar på om hunden sover for mye eller for lite. Den beste måten å vite det på er å spore en typisk dag for hunden din og dele den med veterinæren din ved regelmessige kontroller. Veterinæren din kan bekrefte om søvnmønstrene virker normale for hunden din, og hvis de ikke er normale, kan veterinæren anbefale justeringer som kan gjøres, eller diagnostiske tester som burde vurderes. Når du innser at hundens søvnmønster er normalt, kan du også sove godt og vite at hunden din er sunn og frisk.

Forfatter

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er en eier som liker å dele hjemmet sitt med pelsungene sine, to av hennes egne barn og mannen hennes. Chrissie liker å tilbringe tid med alle familiemedlemmene sine når hun ikke underviser, skriver eller blogger. Hun streber etter å skrive artikler som hjelper dyreeiere til å leve et mer aktivt og meningsfylt liv med sine hunder og katter.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterte artikler

Relaterte produkter