Å fostre en valp: En praktisk guide

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Barbara Shannon har fostret hunder for dyrevernsorganisasjoner i flere år, og hun faller for dem alle sammen. Men favorittene hennes? Valpene som liker røff lek.

"De kan være mye jobb, men det er så gledelig å se dem vokse opp og utvikle personlighetene sine", sier Shannon, som bor i Erie, PA. "Det tar mye kjærlighet og tid, men det er den beste opplevelsen."

Dersom du skal være fosterforelder for første gang og du lurer på om valpefostring er tingen for deg, bør du vite at selv om det kan være utfordrende, er det garantert en svært givende opplevelse.

Small brown and white puppy laying on a lap.

Hvorfor fostres hunder i dyrevernsorganisasjoner?

Å rekruttere frivillige personer for å fostre hunder i sine hjem frem til de kan adopteres, kan hjelpe dyrevernsorganisasjoner på mange måter. Enkelte redningsorganisasjoner har ikke lokaler som kan huse hunder, mens andre kan ha plassproblemer grunnet mengden av dyr i nød i deres samfunn. En fosterordning kan være til fordel for hunder ved å la dem tilpasse seg livet i et familiehjem for første gang, eller ved å spare dem for stresset det er å bo med andre dyr.

En av organisasjonene som Shannon har fostret valper for, er The Humane Society of Northwest Pennsylvania, som befinner seg i Erie, PA. Organisasjonens direktør Nicole Bawol sier at organisasjonen prioriterer fostring av gravide hunner og svært unge dyr.

"Organisasjonens lokale kan være et bråkete og stressende miljø", sier Bawol. "Vi har også hunder som kommer og går hele tiden, hvilket åpner dørene for sykdommer, og valper — akkurat som babyer — er mer utsatt for smitte."

Bawol sier at en annen grunn til at organisasjonen prioriterer fostring av valper og kattunger, er viktigheten av sosialisering. For eksempel mottok organisasjonen nylig valper som ble tatt fra et hjem som blir etterforsket for mishandling. De fire måneder gamle valpene var undersosialiserte og viste aggressiv atferd, men var i stand til å endre seg etter at de bodde på et trygt sted, sier hun.

"Det er i slike stunder at man ser effekten av fostring — man kan ta en veldig sky hund eller katt, plassere den i en hjemmedynamikk, og i løpet av et par uker kan de blomstre", sier hun.

Hva du kan vente deg som fosterforelder

Hvis du ønsker å lære hvordan man fostrer en valp, hjelper det å være erfaren med hunder og villig til å vaske opp søl, samt ha kunnskap om hvilke vanlige helseproblemer man bør være på vakt for. Forbered deg på å sette av tid i løpet av dagen til fôring, turer og lek, og sett av mer tid enn det du ville gjort for aktiviteter med din egen hund dersom din midlertidige valp trenger ekstra hjelp med adferdsmessige problemer eller helseproblemer.

Å ta vare på valper — og spesielt de som har en vanskelig bakgrunn — kan ta mye tid. Shannon er pensjonist, så hun kan være hjemme med hundene hun fostrer mesteparten av dagen. Hun fostret nylig en mammahund som kom til henne med to valper som var to uker gamle.

"De var friske, så mesteparten av jobben min var bare å assistere moren på alle måter jeg kunne i de første par ukene", sier hun. Etter at valpene ble eldre og mer selvstendige, måtte huset hennes imidlertid valpesikres.

"Valper tygger på alt", sier hun. "Så det er viktig å ha et trygt miljø for dem."

Etter syv uker hos henne, dro valpene tilbake til dyrevernsorganisasjonen, hvor — med hjelp av sosiale medier — familier adopterte dem i løpet av noen timer.

"Vi har generelt sett ingen vanskeligheter med å finne adoptivfamilier til valper, spesielt valper av små raser, de drar nesten med en gang," sier Bawol.

Kostnader ved fostring

De fleste organisasjoner gir assistanse til fosterfamilier. For eksempel vil mange dyrevernsorganisasjoner betale veterinærregninger. Andre organisasjoner gir mye mer. Organisasjonene i Erie hvor Bawol og Shannon jobber, sørger for eksempel for alt fra fôr og bånd til leker og sengetøy.

Som minimum burde du som fosterforelder forvente:

  • Massevis av sengetøy: Du burde regne med å bytte og vaske sengetøyet en gang om dagen dersom du har en mamma med valper, sier Shannon.
  • Mye tid og arbeid: Selv friske valper trenger mange timer med oppmerksomhet. Iblant vil et kull ha en eller to valper som trenger spesiell oppmerksomhet, som oppflasking, som kan gjøre det enda mer tidkrevende å ta vare på dem, sier Bawol.
  • Å sørge for trygge områder: Etterhvert som valpene blir eldre og mer eventyrlystne, vil du av sikkerhetsgrunner måtte sperre av et område for dem når du er borte eller opptatt med andre ting. Dette avsperrede området kan være et dedikert "valperom" med en babygrind i døren, eller en type stor innhegning for hunder.

Men aller viktigst?

"Å fostre en valp eller hund krever mye kjærlighet og tid", sier Shannon.

Close-up of golden retriever puppy.

Krav til fostring

Hver organisasjon har forskjellige protokoller på plass for å godkjenne fosterfamilier, men de fleste krever at man fyller ut papirer, og gjør i det minste en grunnleggende bakgrunnskontroll. Noen krever mye mer.

Humane Society of Northwestern Pennsylvania krever for eksempel at alle som søker fyller ut et skjema, går gjennom en bakgrunnskontroll, og går gjennom et intervju og et hjemmebesøk før de godkjennes.

"Enkelte mener at vi er litt for strenge, ettersom det er frivillig arbeid, men vi er ansvarlige for velværen til disse dyrene, og det tar vi alvorlig", sier Bawol.

For Shannon er tiden og arbeidet det tar å fostre valper verdt bryet — spesielt når hun hører nyheter om hunder som har blitt adoptert.

"Det er selvfølgelig alltid vanskelig å si farvel", sier hun. "Jeg må bare minne meg selv på at jeg bare er et steg på deres vei til et hjem for livet."

Dersom du er interessert i å fostre valper eller hunder med spesielle behov, ta kontakt med din lokale dyrevernsorganisasjon og se om de har et program du kan involvere deg i. Tidsperioden du fostrer i varierer basert på dyrenes behov, og det kan være flere måneder før det kommer hunder som trenger fostring, så sørg for at du alltid er forberedt. Fosterhunder kan gi deg en ubeskrivelig glede, og du kan nyte å se disse hundene vokse som om de var dine egne.

Bidragsyters biografi

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy er en frilansskribent og dyreeier som bor i Erie, Pa. Hun har en goldendoodle ved navn Maddie.

Relaterte artikler

Relaterte produkter