Katten min er kresen i matveien

Published by
min. lesing

Dersom katten din er kresen når det gjelder mat, så ikke bekymre deg da de har rykte på seg for å være ekstremt krevende. Faktisk er denne oppførselen som oftest tillært og ikke noe de er født med.

Du tror kanskje katten din ønsker eller forlanger  variasjon i kostholdet, men faktum er at de gjerne spiser den samme maten hver dag gjennom hele livet såfremt det er et næringsrikt måltid.

Sakte, sakte

Det som kan se ut som om at den ikke liker maten, er kanskje bare katten din som bruker god tid. Mange katter er småspiste og foretrekker å ha en munnfull mat nå og da. Bare fordi den ikke spiser alt med en gang betyr ikke at den ikke liker maten.

Katten min spiser ikke nok

Katten din unngår kanskje maten fordi den får ekstra snacks andre steder. Dersom du gir katten mye matrester, må du slutte med det. Katten vil klage en stund, men vil etterhvert forstå at den eneste maten den får er fra matskålen sin.

Prøv å passe på at heller ingen andre mater katten - om det så er i hjemmet ditt eller i nabolaget. Det krever kun en person til å endre hvordan katten din forventer å få maten.

Dersom du har gitt kattungen din flere forskjellige typer mat for å se hvilke den foretrekker, vil du kanskje se at når den vokser til har den forventninger om at du alltid vil gjøre dette. Dersom du åpner mange bokser fôr og forsøker å få den til å spise, har katten din trent deg opp godt.

Her er noen effektive måter å trene opp katten din til bare å spise det du ønsker at den skal spise:

  • Sett ut maten du vil katten skal spise i kun en halvtime.
  • Dersom den ikke spiser, tar du fôret vekk.
  • Repeter dette til den begynner å spise.

Etter en dag eller to med dette vil katten din kanskje begynne å ule etter ekstra snacks. Ikke gi etter. Katten din sulter ikke, hun bare bruker sjarmen sin for å få hva hun vil ha. Du må kanskje holde ut med dette et par uker, men denne behandlingen vil gjøre slutt på kravstore matvaner. Det er viktig å være obs på om katten spiser noe i denne perioden, katter skal ikke gå uten å spise i mer enn et døgn. Går katten din i en lengre periode uten å spise i det hele tatt, kan den bli alvorlig syk.

Å bytte til nye matvaner

Dersom du bytter kattens mat bør du gjøre det gradvis. Begynn med å blande litt av den nye maten inn i den gamle, og øk mengden gradvis frem til den kun spiser den nye maten.

Når skal du ringe dyrlegen?

Dersom katten din plutselig blir veldig kresen uten tidligere å ha vist tegn på denne type oppførsel, eller ser ut til å få et vektproblem, bør du ta den med til dyrlegen. Av og til kan oppførsel som virker å være krevende komme av en underliggende medisinsk grunn som f.eks tannproblemer, fordøyelsesproblemer eller hårballer.

Relaterte artikler

Relaterte produkter