Når og hvorfor burde man kastrere hunden eller valpen

Publisert av Emma Milne
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Noen av de vanligste spørsmålene som veterinærer får, er om kastrering. Det er også en del forvirring rundt ordene, så la oss ta tak i det først – ved kastrering av hunner og hanner så fjerner en alt av interne reproduksjonsorganer, ved sterilisering så kutter en over egg- eller sædleder uten at reproduksjonsorganene fjernes. Som oftest så spør folk: "Når bør jeg kastrere hunden min?" og, "Er det noen fordeler med kastrering?"

Fordeler med å kastrere hunden eller valpen din.

Alle operasjoner medfører en liten risiko, så folk bekymrer seg naturligvis for å levere katten sin til operasjon hvis det ikke er nødvendig. Kastrering for hanndyr betyr å få fjernet begge testiklene, og for hunndyr fjerning av eggstokkene og noen ganger livmoren også, avhengig av hva veterinæren din foretrekker. Dette kan gjøres gjennom et snitt i magen eller ved nøkkelhullskirurgi, eller laparoskopi som det er kjent. Dette betyr ikke bare at de ikke kan lage kattunger, men det fjerner også hormonene deres. Begge disse tingene har fordeler for hundene og deg som eier.

Fordelene med kastrering er forskjellige for begge kjønn, så la oss først se på tispene

Den største fordelen med kastrering hos tisper er forebygging av brystsvulster. Jo tidligere de kastreres, jo mer fordel får du. Brystsvulster hos tisper har en tendens til å være veldig aggressive og spre seg raskt gjennom kroppen, så forebygging er definitivt bedre enn kur. Kastrering forhindrer også en infeksjon i livmoren kalt pyometra. Dette kan være livstruende og krever nesten alltid kastrering når det skjer. Denne operasjonen er mer risikabel fordi dyret er sykt og livmoren ofte er svært hoven og betent.

Og hva med hannene? Testosteron er et kraftig hormon og er ansvarlig for mye mannlig atferd. Det driver oppførsel som å konkurrere om ting, og for hannhunder er en av de viktigste tingene paring. Hannhunder (ikke kastrert) vil bruke mye tid på å lete etter tisper. Dette betyr at de kan være vanskelige å kontrollere og kan ha mye større sannsynlighet for å komme seg ut på egenhånd, forsvinne på turer og ignorere deg fordi de har viktigere ting i tankene.

Det er også mer sannsynlig at de tisser på uønskede steder. Så kastrering har noen fordeler for deg som eier fordi kastrerte hunder har en tendens til å være bedre på tilbakekalling, mindre aggressive og en mer sosial skapning å ha hjemme.

Men kastrering har også fordeler for hunden. Kastrering forhindrer testikkelkreft, svulster rundt anus og brokk rundt bakenden også. Hunder er svært utsatt for forstørret prostata senere i livet og dette kan gi problemer med avføring og noe ubehag. Kastrering stopper dette fra å skje.

Men den endelige avgjørelsen om å kastrere hunden din er selvfølgelig alltid din. Veterinæren din er en god kilde til råd dersom du tenker på dette. Her er en lenke til artikler som kan hjelpe deg med å ta denne avgjørelsen

Når skal du kastrere hunden din.

Meningene om dette varierer så snakk med veterinæren din om deres retningslinjer og diskuter hundens kjønn, rase og temperament. Generelt kan hannhunder kastreres fra rundt fem måneder, men det er et par unntak. Hvis du har en veldig engstelig hund, anbefaler noen atferdseksperter å vente til de har modnet litt og blitt mer selvsikre for å unngå fryktrelaterte problemer. Også de større rasene kan være mer utsatt for enkelte ortopediske problemer hvis de kastreres tidlig, så noen veterinærer anbefaler å vente til 9-12 måneder.

Kvinnelige hunder er best kastrert før sin første løpetid, så det gjøres vanligvis rundt 5-6 måneders alder. Dette betyr at du får maksimal reduksjon i brystsvulster. Det unngår også uønskede graviditeter som veldig lett kan skje hvis løpetiden går ubemerket hen.

Og endelig …

Som veterinær kommer jeg alltid med anbefalinger som jeg ville ha gjort for mine egne dyr. Jeg kastrerte begge de vakre hundene mine da de var seks måneder og vil alltid kastrere alle hunder jeg eier. Jeg tror fordelene overveier risikoen. Jeg hadde femten fantastiske år med hundene mine og studier viser at kastrerte hunder har en tendens til å ha et lengre liv. Hunder er virkelig en del av familien, så hvis du ønsker å maksimere tiden din med dine beste venner, vil jeg sterkt anbefale at du kastrerer dem.

Vi har også andre artikler om fordelene med kastrering av katter, hvordan du kan hjelpe kjæledyret ditt gjennom prosessen og hvilke endringer du kan se etterpå hvis du er interessert.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne kvalifiserte seg som veterinær i 1996. Hun jobbet i smådyrpraksis i 12 år og som klinisk ernæringsrådgiver i syv år. Hun er kjent for sitt dyrevernsarbeid og har skrevet ti bøker om kjæledyr.

 

Relaterte artikler

 • Hvordan holde valpen frisk

  Du er den beste personen til å sørge for at din valp spretter rundt med helse og vitalitet.
 • Hvordan finne og fjerne lopper på hunder

  Dogs running Lær mer om hva du , symptomene og behandlingene for sesongmessige hundeallergier og kløe fra flått, lopper og andre irriterende skadedyr!
 • Valpestell

  Dogs running Alle valper bør stelles daglig, og ikke bare for å forbedre hud- og pelstilstanden dens.
 • Sunn hud og sunn pels

  Ta vare på huden og pelsen til hunden din ved å følge disse rådene for stell, bading, børsting og fôring.

Relaterte produkter