Kattelek: Slik holder du katten din engasjert

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En katt som kjeder seg, er ikke en lykkelig katt. Ved å sørge for at den pelskledde vennen din får mental stimulering og aktivitet gjennom lek, vil den få det bedre og sannsynligvis også roe seg ned, spesielt hvis den uttrykker seg gjennom destruktiv oppførsel som å klore i stykker gardinene eller grave opp potteplantene. Katten din kan også vise tegn på kjedsomhet ved å opptre aggressivt eller vise tegn på depresjon. Hvis du er bekymret for kattens oppførsel, bør ditt første skritt være en tur til veterinæren for å sikre at det ikke finnes noen underliggende helsetilstand som forårsaker kattens problemer. Hvis veterinæren ikke finner noe galt, kan du det hende at katten din ganske enkelt kjeder seg. Her er noen enkle ideer som hjelper deg med å stimulere kattens hjerneaktivitet, enten du er hjemme eller ikke:

1.  Gjør måltidene til en utfordring

I stedet for bare å fylle opp katteskålen med mat, kan du anskaffe en «aktivitetsmater», som krever at katten selv finner ut hvordan den får maten ut av en labyrint eller en rekke hindringer for å spise den. Du kan kjøpe flere aktivitesmatere, eller lage dine egne ved å skjære hull, som er store nok til at tørrfôr slipper igjennom, i en tom (og ren) plastflaske, et papprør eller en annen type beholder. En annen form for hjernetrim går ut på å gjemme mat over hele huset. En skattejakt for katter er enkel å sette sammen og en fin måte å holde katten aktiv på mens du er borte, samtidig som du oppmuntrer til fysisk aktivitet. Prøv å gjemme små mengder mat over hele huset ved å bruke «skålene» fra en oppskåret eggekartong.

Tabby cat in crouched position about to prance on feather toy.

2. Stimuler kattens naturlige jaktinstinkt

Motoriserte museleker, en lysstråle fra en lommelykt eller til og med en enkel snor du trekker over gulvet, kan bidra til å stimulere katten og holde den mentalt aktiv ved å pirre det naturlige jaktinstinktet. Bonus: Kattens narrestreker når den gjør seg klar til å hoppe på byttet vil ganske sikkert få deg til å le, og underholde hele familien! Du kan øke kattens interesse ytterligere ved å gi den esker den kan gjemme seg i mens den venter på at «byttet»skal nærme seg. I tillegg til mental stimulering, er denne typen kattelek en god måte å tilbringe tid sammen med familien på, styrke båndene til katten og samtidig oppmuntre til fysisk aktivitet.

3. La dem klatre

Kattetrær og kattetårn er fantastiske for mental og fysisk stimulering hos katter. Innkodet i DNA-et fra kattens forfedre er et ønske om å være høyt oppe der den er mindre utsatt for angrep fra rovdyr. Det er også enklere for den å lure på byttet sitt herfra. Kattetrær og kattetårn gir katten muligheten til å klatre og klore, slik forfedrene dens gjorde. Disse finnes i alle former og størrelser, så du har mange muligheter til å finne de katten vil elske, og som heller ikke stikker seg ut i hjemmet ditt. Du vil også glede deg over å se den klatre og leke tittentei med denne nye leken. En slik leke kan også redusere destruktiv atferd, da katten fort vil skjønne at den kan klore og klatre på treet sitt, men ikke på de andre møblene dine.

4. Gi den utsikt

Katter elsker å se hva som skjer. Hvis du har et vindu med utsikt over en fuglemater eller en annen like stimulerende scene, kan du gjøre det enkelt for katten å hoppe opp og se ut. Det er utrolig hvordan en katt kan more seg ved å følge fugler langs vinduet og holde hjernen aktiv. Hvis du ikke har en særlig spennende utsikt, kan du sette på en naturserie med fugler eller ekorn. Dette kan holde katten underholdt i flere timer, men sørg for at fjernsynet ikke er innen kloreavstand, da den kan prøve å ta tak i ting med poten.

Det finnes også en rekke tilgjengelige kattevennlige apper. Hvis du har et nettbrett (du må være sikker på at det er pusesikkert), kan du laste ned et av disse spillene. Disse er designet for å hjelpe til med å aktivere katten, da den kan berøre forskjellige gjenstander på skjermen med poten og se dem gli over skjermen som om den lekte med en leke i huset.

5. Adopter en venn

En ny kattevenn kan være midt i blinken for en katt som kjeder seg, sier Companion Animal Psychology. To katter kan holde hverandre med selskap når du er borte, leke sammen og til og med stelle hverandre. Men før du raser ut for å adoptere en ny katt, må du ta hensyn til ekstrakostnadene og pleien som er forbundet med å ha en ny katt. Du bør ikke adoptere med mindre du er sikker på at du kan ta på deg ansvaret. Du må også introdusere det nye kjæledyret langsomt da opplevelsen kan være overveldende for begge kattene. En flott måte å sørge for at katten din (og du) passer godt sammen med den nye katten, er å være fosterhjem før du adopterer den.

I likhet med mennesker, kan katter kjede seg hvis de henger rundt i huset hele dagen. Ved å prøve ut disse enkle tipsene kan du hjelpe katten din med å komme seg over kjedsomheten ved å holde seg stimulert, engasjert, aktiv og et herlig medlem i husholdningen i mange år fremover!

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy er frilansskribent i Erie, Pennsylvania. Hun har en katt som heter Olive, og Olives favorittleke er en pappeske.

 

Relaterte artikler

 • Morsomme leker for å trene katten din

  Det er ingen hemmelighet hos katter elsker fugler. Eller rettere sagt, de elsker å prøve å jakte på dem. En pinne med fjær i enden kan kanskje være den magiske formelen som forvandler den sofaelskende katten din til en innbitt jeger på få minutter.
 • Leke med katten

  Å leke med katten din er en viktig del av å opprettholde dens helse samt båndet dere imellom.
 • Hvordan katter og barn leker trygt sammen

  Katter og barn kan være herlige venner. Men om barna ikke har lært å omgås katten riktig kan det bli en katastrofe. 
 • Gamle barneleker kan bli fine katteleker

  Visste du at du kan gjøre leketøy dine barn har vokst fra om til utmerkete hjemmelagede leker til din katt?

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.