Kan hunder bli forkjølet eller få influensa?

Publisert av Erin Ollila
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hva med Koronaviruset?

Som en bekymret hunde- eller katteejer, kan læsning om coronavirus, COVID-19, måske få dig til at tænke på risikoen for smitte mellem dig og din hund eller kat. Foreløbigt er der intet der tyder på, at hunde, katte, eller foderpakninger har været smittekilde til andre dyr eller mennesker. Ettersom situasjonen med koronaviruset (COVID-19) fortsetter å utvikle seg, er det viktig å følge med på oppdateringer fra verdens helseorganisasjon når det oppstår ny informasjon.

Det er ingen nåværende bevis på at hunder, katter eller andre kjæledyr kan spre den humane versjonen av viruset. World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) har publisert et veldig nyttig rådgivningsdokument, tilgjengelig på WSAVA Advisory Document, som oppdateres regelmessig og kan være en hjelp til å svare på spørsmål, inkludert en spesifikk del med spørsmål og svar. For mer informasjon,se følgende artikkel: Coronavirus, COVID 19 og din hund eller katt: Hva du trenger å vite

Burde jeg være bekymret hvis hunden eller katten min hoster?

Dersom hunden eller katten din hoster, har feber eller er slapp, som er lignende symptomer som det vi ser hos mennesker smittet med COVID-19, vennligst bestill time hos veterinæren din. Hunder og katter kan få andre sykdommer som kan påvirke helsen deres, inkludert influensa, kennelhoste, feline infeksjoner i øvre luftveier , hjertesvikt, bronkitt, lungebetennelse og hjerteorm - for å nevne noen. Noen av disse sykdommene kan forårsakes av andre virus, men det er viktig å vite at disse virusene eller sykdommene ikke er forbundet med COVID-19, og det er ifølge CDC ingenting som tyder på at hunders influensavirus kan smitte til mennesker.

Kan en hund smittes av forkjølelse fra et menneske?

Atsjo! Nyser du? Har du rennende nese eller vondt i halsen? Hos mennesker oppstår ofte forkjølelse etter at en person har vært i kontakt med et annet menneske som er infisert med et virus. Andre symptomer, utenom nysing, sår hals og rennende nese inkluderer rennende øyne eller økte mengder slim i nese og hals. Kan du så smitte hunden din med forkjølelse?

Here's some great news: If you're sick and your pup wants to give you a smooch and cuddle to raise your spirits, you don't have to turn them away. Some infections, viruses, or even bacteria are species-specific, which is why you don't need to worry about sharing a common cold. A human cold can only affect humans. It cannot be transmitted to animals, says PetMD.

Kan en hund smittes med forkjølelse av en annen hund? Dessverre er svaret på det ja. Selv om du ikke kan overføre din egen forkjølelse til hunden din, betyr ikke det at en annen hund som nyser ikke kan gjøre hunden din syk. Det er faktisk mange av hundens symptomer som ligner menneskenes. PetMD uttaler "Selv om det er forskjeller i typen virus som infiserer mennesker og dyr, er symptomene omtrent de samme: nysing, hosting, rennende eller tett nese og rennende øyne." Det er mange typer virus som hunder kan smitte hverandre med. La oss se nærmere på en av de vanligste forkjølelsene hos hund:

Kennelhoste

Kennelhoste er en svært smittsom luftveissykdom som ofte overføres når hunder er på kennel eller tilbringer tid på et sted med mange andre hunder, slik som på et hundeshow eller hundekurs. Det verste er at hunden din ikke engang trenger å være i direkte kontakt med en smittet hund. Viruset kan overleve på gjenstander som vannskåler eller på favorittleken, hvor hunden kan ha etterlatt seg litt spytt. Ifølge Vetstreet er "en durende, hakkende hoste som høres ut litt ut som en gås det vanligste tegnet [På kennelhoste]. Affiserte hunder vil ofte brekke seg, som om de prøver å få opp noe som sitter i halsen." Hunder som kommer i kontakt med kennelhoste vil vanligvis vise symptomer etter fire til ti dager. Behandling inkluderer alt fra å vente og se til medisinering.

Kan hunder smittes med influensa av mennesker?

Selv om den humane influensaen har lignende symptomer som vanlig forkjølelse, er det mulig at du har en mer alvorlig tilstand, altså influensa, dersom du kjenner at det i tillegg verker i kroppen og du har feber. Influensavirus spres fra en person til en annen, så pass på at du hoster og nyser i albuen din, eller i et lommetørkle.  Til forskjell fra en vanlig forkjølelse, der du blir frisk igjen ganske raskt, varer influensa lenger og kan utvikle seg til mer alvorlige tilstander, slik som lungebetennelse, sier den amerikanske lungeforeningen.

Det vil sikkert glede deg å høre at, i likhet med vanlig forkjølelse, smittes ikke hunden din med influensa selv om et humant medlem av husstanden er syk. Likevel bør du være klar over at det finnes egne artsspesifikke influensavirus for hund.

Canine influensa

Hundens influensa, også kjent som canine influensa, er en luftveisinfeksjon som ligner den humane influensaen. Ifølge den amerikanske veterinærmedisinske foreningen (AVMA) var "Den første stammen som ble rapportert i USA, siden 2004, et H3N8 influensa-A virus... I 2015 skyltes et utbrudd som startet i Chicago et annet canine influensavirus, H3N2.» Symptomer på hundens influensa ligner vår humane influensa. Hunden din kan få en vedvarende hoste som varer fra ti til tretti dager. Den kan begynne å nyse, få feber, og det kan renne fra øyne og nese.  

Pass på: Det finnes noen nødvendige forholdsregler du må ta for å forsikre deg om at ikke flere dyr i husstanden også blir syke. AVMA sier at «hunder med canine influensa burde isoleres for å hindre overføring av viruset til andre hunder eller, når det gjelder H3N2, katter.»

Et besøk hos veterinæreren

Du vil selvfølgelig beskytte hunden din, på samme måte som du ville beskyttet barna dine. Likevel er det ikke sikkert du vet helt hvordan du best kan ta vare på hunden din når den føler seg dårlig. Å ta vare på en syk hund er veldig likt som å ta vare på et sykt barn.

Om du mistenker at hunden din er syk på noen måte, bør du først kontakte veterinæren din for å få råd om hva du skal gjøre. Syke dyr burde alltid undersøkes av veterinær for å finne årsaken til sykdommen, og begynne å behandle den. En anbefaling veterinæren din sannsynligvis vil gi deg er at hunden bør få mye hvile. Søvn og hvile er avgjørende for at hunden din skal bli frisk. Dette blir antagelig ikke noe problem for hunden din, siden den sannsynligvis ikke føler seg så bra, men det er noe resten av husstanden bør huske på, og da særlig barn. Hunden har nok ikke lyst til å leke eller gå på tur før den føler seg bedre igjen. Heldigvis, siden viruset ikke smitter fra hunder til mennesker, kan du gi den all den kjærlighet og omsorg den trenger for å vite at du er der for den for å hjelpe den å bli frisk. Selv om hunden din ikke føler seg så bra, er det viktig at den holder seg hydrert. Sørg derfor for at vannskålen er full og prøv å oppfordre hunden til å drikke.

Dersom hunden din tilbringer tid hos hundepasser, eller kommer til å trenge et opphold på kennel i nær fremtid, snakk med veterinæren din og ansatte på kennellen for å forsikre deg om at hunden din er frisk nok til å være sammen med andre dyr. Du ville vel ikke likt at en hund man vet er syk skal komme i kontakt med din friske hund, derfor er det viktig å bidra til å beskytte andre hunder hvis din hund er syk. Dette betyr også at å ta en tur i hundeparken nå ikke er så lurt.

Med hvile, avslapning, sunne måltider, mye vann og kanskje litt medisin er hunden din snart tilbake til sitt vanlige, lekne selv igjen.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Eirin Ollila er en kjæledyrsentusiast som tror på kraften i ord, og at en tekst kan informere - og til og med forvandle - sitt publikum. Du kan finne tekster hun har skrevet spredt rundt over hele internett. Ta kontakt med henne på Twitter @ReinventingErin, eller lær mer om henne på http://erinollila.com.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter