Fakta om leversykdom hos hunder

 
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hva er leversykdom?

Leveren er et viktig organ med mange funksjoner, inkludert fordøyelse og omdannelse av næringsstoffer, fjerning av giftstoffer fra blodet og lagring av vitaminer og mineraler. Fordi leveren jobber for å kvitte seg med så mange forskjellige stoffer, er den utsatt for skade fra mange forskjellige hold. En unormalt fungerende lever får raskt omfattende konsekvenser. Leversykdom resulterer i betennelse, kjent som hepatitt. Dersom sykdommen ikke behandles, kan det føre til funksjonstap ettersom friske leverceller erstattes av arrvev. Sykdommer andre steder i kroppen kan også påvirke leverens funksjon.

Heldigvis kan leversykdom håndteres effektivt og progresjon begrenses. Mange hunder lever flere lykkelige år etter å ha blitt diagnostisert. Riktig ernæring og kontinuerlig kontakt med veterinæren din er nøkkelen til å håndtere hundens leversykdom.

Hva forårsaker leversykdom hos hunder?

Faktorer som øker hundens sannsynlighet for å utvikle leversykdom inkluderer:

Alder: Flere sykdommer, inkludert leverdysfunksjon, er vanlige hos eldre hunder.

Rase: Visse hunderaser, som dobermann, rottweiler, yorkshireterrier ogcocker spaniel, er mer utsatt for å bli født med eller utvikle spesielle leverproblemer.

 • Noen raser, som Bedlington og West Highland white terriere, er kjent for å ha problemer med å skille ut kobber, noe som kan påvirke hundens lever eller kobberassosiert hepatitt. Denne genetiske sykdommen gjør disse rasene mer utsatte for kronisk leversykdom preget av kobberakkumulering i leveren.
 • Kronisk hepatitt hos dobermann pinscher er en arvelig kobberassosiert sykdom som påvirker tisper mer enn hannhunder.

Medisiner og kjemikalier: Medisiner som inneholder paracetamol kan skade hundens lever.

Andre faktorer inkluderer:

 • Virus- og bakterieinfeksjoner
 • Giftige stoffer hunden din har spist
 • Endret blodtilførsel til leveren på grunn av hjertesykdom eller annen medfødt abnormitet

Har hunden min leversykdom?

Tegnene på leversykdom kan ligne mye på symptomene på andre tilstander. Hvis du merker noen av følgende tegn hos hunden din, ta kontakt med veterinæren for en grundig undersøkelse. Symptomer å se etter omfatter:

 • Dårlig eller tap av matlyst
 • Vekttap
 • Gulsott (gulfarging av hud og det hvite i øynene)
 • Økt tørste
 • Oppkast eller diaré
 • Endringer i atferd
 • Overdreven sikling
 • Mangel på energi eller depresjon

Andre mulige tegn på leversykdom hos hunder inkluderer mørk urin, blekt tannkjøtt eller opphopning av væske i magen som kan forveksles med plutselig vektøkning. Veterinæren din kan utføre tester for å diagnostisere leversykdom.

Vanlige tegn på leversykdom

VIKTIG: Tegnene på leversykdom er ikke veldig spesifikke, noe som gjør dem vanskelige å gjenkjenne. Hvis hunden din ikke spiser, kontakt veterinæren umiddelbart.

Behandling: Hvorfor enæring er avgjørende

Hvis hunden din diagnostiseres, lurer du kanskje på hvordan du tar vare på hunden din med leversykdom. Behandling av enhver leversykdom er rettet mot å gi leveren hvile og minimere de funksjonene som tar seg av forbrenning av fett, proteiner, karbohydrater og medisiner. Kontroll av ernæringsmessig kobberinntak kan være fordelaktig for hunderaser som er disponert for å akkumulere giftige kobbernivåer i leveren. Når hunden din har leversykdom, er det enda viktigere å konsekvent gi den riktig hundefôr.

For nøyaktig diagnose og behandlingsalternativer, ta alltid kontakt med veterinæren og be dem anbefale det fôret som passer best for hundens leverhelse.

Spørsmål du kan stille veterinæren din om leversykdom:

 1. Finnes det fôr jeg bør unngå å gi hunden min for å holde leveren frisk?
  • Spør hvordan menneskemat kan påvirke hundens helse.
 2. Vil du anbefale et Hill’s® Prescription Diet®-fôr for hundens leverhelse?
  • Still spesielle ernæringsmessige spørsmål om hunden din
  • Hvor mye / hvor ofte du bør gi det anbefalte fôret til hunden din
  • Drøft hvilke godbiter du kan gi hunden din med det anbefalte fôret
 3. Hvor raskt kan jeg forvente å se tegn på bedring i hundens tilstand?
 4. Kan du gi meg skriftlige instruksjoner eller en brosjyre om leverhelse?
 5. Hva er den beste måten (e-post/telefon) for å nå deg eller sykehuset ditt hvis jeg har spørsmål?
  • Spør om du trenger en oppfølgingstime.
  • Spør om de sender en påminnelse per e-post eller melding.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>