Merkelig hundeatferd: Løping i søvne med mer

Published by
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvis du er hundeeier, har du sannsynligvis observert at hunden din løper i søvne og lurt på hva i all verden som får de sovende beina til å bevege så mye på seg. Her finner du svaret! Vi forklarer hva som får hunden til å løpe og gjøre andre rare ting i søvne.

Løping, rykninger og bjeffing

Det kan kanskje virke som om hundens løping i søvne skjer separat fra rykningene, bjeffingen og andre utbrudd, men alt dette henger i realiteten sammen. Derfor forekommer det ofte samtidig. Enten hunden løper, har rykninger, bjeffer, klynker eller alt på en gang mens den sover, betyr det bare at den drømmer.

Hundens hjerne ligner strukturelt sett på menneskets, ifølge Psychology Today, og den går gjennom de samme elektriske mønstrene som menneskehjernen går gjennom i løpet av søvnsyklusen. Dette inkluderer raske øyebevegelser, ellers kjent som REM-søvn, der drømming forekommer. Mange hunder forsøker å uttrykke drømmene sine fysisk – som ofte går ut på å gjenskape minnene om hva de har gjort den dagen. Dette er årsaken til løpingen, rykningene og bjeffingen når de sover.

Søvnstilling

White and brown fluffy dog asleep on her back on the couchDu har kanskje lurt på hvorfor hunden din alltid ruller seg sammen til en ball når den legger seg for å sove, selv når det ikke er kaldt. Ifølge Vetstreet er denne atferden en evolusjonsmessig arv fra hundens forfedre. I naturen krøller ulver og villhunder seg sammen mens de sover for å beskytte de sårbare organene sine mot angrep.

Men hvorfor sover i så fall noen hunder på ryggen med magen i været? En liten prosentandel av hunder er tilpass med å sove på denne måten – Vetstreet anslår at det dreier seg om mellom fem og ti prosent. Avslappede, godt sosialiserte hunder hvis temperament er milevis fra ulveslektningene sitt, kan foretrekke denne stillingen. Hvis hunden liker å sove på ryggen, er det et tegn på at den stoler på deg og føler seg trygg i omgivelsene sine.

Gå rundt i ring og grave

En annen merkelig atferd du kan ha observert når hunden skal legge seg, er at den har for vane å skrape mot underlaget og snu seg i sirkler før den legger seg, selv på en myk overflate som en seng eller pute. Denne atferden kan spores tilbake til det samme instinktet som får hunder til å krølle seg sammen før de sovner. I naturen gravde hundens forfedre i bakken for å gjøre den mykere og lage seg et rede å legge seg i. Dette ga økt beskyttelse og bidro til å regulere kroppstemperaturen. De snudde seg også rundt flere ganger for å stampe ned jorden, bladene eller gresset i sengen sin for å gjøre den mer behagelig. Hvorfor dette instinktet har overlevd i tusenvis av år og fortsatt er videreført hos dagens hunder, forblir et mysterium.

Snorking

De fleste hunder snorker fra tid til annen. Noen gjør det imidlertid mer enn andre. Hunder snorker av samme grunn som mennesker gjør det – på grunn av hindringer i luftveiene. Denne hindringen kan ha flere årsaker, inkludert allergier eller luftveissykdommer, overvekt eller formen på snuten. Bulldogger er for eksempel beryktet for snorkingen sin, som skyldes den kompakte snuten.

Snorking nå og da er ingenting å bekymre seg for, men kronisk snorking kan tyde på at hunden har et mer alvorlig problem. Det er sannsynlig at en hund som snorker mye når den sover, også har problemer med å puste i våken tilstand, advarer PetMD. Siden hunder er avhengige av å puste raskt for å regulere kroppstemperaturen, kan manglende evne til å gjøre dette få alvorlige følger for helsen deres. Om du har en kronisk snorker, bør du besøke veterinæren for å fastslå årsaken til dette.

Hunder sover i timevis på dagtid, så du får helt sikkert sjansen til å observere denne pussige atferden. Neste gang du merker at hunden løper i søvne, kan du smile i visshet om at den har det gøy med å jakte på drømmeekorn eller fange drømmeballene du kaster til den.

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en hunde- og katteeier og kjæledyrblogger fra Tulsa i Oklahoma. Hun sitter vanligvis og skriver omgitt av sine pelsekledde venner.

 

 

Related Articles

Related products