Tørr valpehud: Tegn, årsaker og behandling

minutters lesetid

En gul labradorvalp sitter sammen med eieren sin med tungen ut av munnen og et lyst uttrykk

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å ønske en valp velkommen til familien er en spennende tid for alle, men det kan også medføre nye erfaringer og bekymringer for eierene. Har du for eksempel lagt merke til at valpen din ser ut til å ha tørr hud eller flassende områder som ligner på flass? Dette kan være spesielt merkbart hvis valpen har en mørk farge, eller hvis du ser flassene der den har ligget i en mørk seng.

Tegn på tørr hud hos valper

Når det kommer noe nytt, har vi en tendens til å være veldig følsomme og årvåkne for de minste problemer. Dette er bra, for de mest observante eierne er de som ser tidlig når noe ikke er som det skal, og som kan være i forkant når det gjelder behandling.

Som du kanskje kan forestille deg, er det mest åpenbare tegnet på tørr hud hos valper det som ser ut som flass i pelsen. Det er lurt å venne valpen til å bli håndtert forsiktig fra den er liten av. På denne måten kan du stryke hendene over kroppen og skille håret på noen få steder og sjekke huden noen ganger i uken. Du kan også venne den til å bli håndtert, for eksempel for å tørke potene eller sjekke ørene og tennene dens. Hvis du gjør dette fra ung alder av, og på en positiv måte med belønning, kan det virkelig lønne seg senere i livet, og det vil også hjelpe deg under veterinærvisitter.

Hos noen valper med kort pels eller mørk pels kan flassdannelse være svært tydelig. For mellom- og langhårede hunder eller hunder som er veldig lyse i fargen, er det imidlertid nødvendig å se på huden.

Noen steder kan det være mer flak enn andre, for eksempel i nakken eller nær halebunnen. Det kan være fordi det er steder som er vanskeligere å komme til når valpen steller seg.

Du vil kanskje også legge merke til at valpen klør seg mer enn du hadde forventet. Dette er fordi en opphopning av tørr hud kan være ganske irriterende og forårsake kløe.

Årsaker til tørr hud hos valper og hva du kan gjøre med det

Det er to hovedårsaker til at valpen din kan ha tørr hud:

  1. Det er normalt for valper. Valper har en tendens til å ha litt tørrere hud enn voksne hunder fordi talgkjertlene i huden fortsatt utvikler seg. Dette er kjertlene som skiller ut naturlige oljer på huden og pelsen for å holde dem fuktige og sunne. Hvis valpen ikke klør seg konstant og ellers virker frisk, kan du prøve med litt forsiktig pelsstell et par ganger i uken. Dette vil bidra til å fjerne død hud og stimulere kjertlene som produserer oljer.

  2. Parasitter. Valper kan plukke opp parasitter som midd, lus og lopper fra moren og omgivelsene. Noen parasitter forårsaker intens kløe, og kløingen som oppstår, fører til flassende hud. Noen parasitter, kalt Cheyletiella, ser ut som flass. Hvis du ser nøye etter, kan du se at de beveger seg, derav navnet "vandrende flass"! Det er viktig å merke seg at hvis et familiemedlem lider av kløende hud samtidig med valpen, kan det være en reell mulighet for at Cheyletiella har spredt seg fra valp til menneske eller omvendt, så det er best å ta kontakt med en veterinær og oppsøke legen din.

Når du bør oppsøke hjelp

Valpen skal forhåpentligvis jevnlig til veterinæren for veiing, vaksinering og så videre. Hvis du ikke er bekymret, er det bare å ringe og be om en sjekk av huden ved neste besøk. Hvis valpen virker irritert, klør seg mye, mister pels og har skallede flekker eller sårskorper, bør du definitivt oppsøke veterinær.

Snakk også med veterinæren din om hva du skal mate valpen med når du får den. Optimal ernæring er svært viktig i vekstperioden, og valper av ulik størrelse har ulike behov. Å vokse er hardt arbeid, og hvis ernæringen ikke holder tritt, er det ofte huden og pelsen som lider først. Hvis du gir valpen et komplett og balansert valpefôr av høy kvalitet helt fra starten av, får både du og valpen en god start.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA