Håndtering av hundelopper

På grunn av vårt kalde klima, er ikke hundelopper vanlig i Norge. Men siden flere og flere reiser til land som har hundelopper med hundene sine, er det også et viktig tema her. Skal du til varmere strøk med hunden din, er kunnskap om lopper, behandling og forebygging viktig. Få ting kan være like frustrerende for en hundeeier som lopper. De kan gi vonde bitt og i noen tilfeller være smittebærere. Et loppeangrep er irriterende, men overkommelig, og kan heldigvis med litt innsats både kureres og forebygges.

Hva er de egentlig?

Første skritt for å håndtere lopper er å forsikre deg om at du forstår hva de er og deres livssyklus. Lopper er små, vingeløse insekter som overlever på blod. De burde være synlige for det blotte øye, men dersom din hund har mørk pels, vil det kanskje være enklere å se dem på huden. Ellers vil du måtte jakte på dem.

Et irritasjonsmoment på hvert stadium

En loppe går gjennom fire stadier i løpet av sitt liv: egg, larve, puppe og voksen loppe. Voksne hunnlopper legger 20 egg om gangen. Disse blir vanligvis lagt direkte på verten, men faller ofte raskt ned på bakken. Eggene er meget små, ovalformede og grå eller hvite.

Så snart eggene klekkes, kommer larvene ut. Disse livnærer seg i hovedsak av avfallsrester som f.eks avføring, døde insekter eller vegetabilske kilder. Innen en uke eller to vil larven lage seg en puppe, for deretter å vokse i nok en uke eller to.

Voksne lopper spretter ut og må umiddelbart finne en vertskilde til blod. Lopper pleier vanligvis å spesialisere seg i en spesiell type vert. Den typen du finner på hunder vil du normalt ikke finne på mennesker, men det finnes alltid unntak.

Forebygging

Det er mye enklere å forhindre et loppeangrep i utgangspunktet enn å skulle fjerne dem senere. Dessverre er det vanskelig å gjette kilden frem til du allerede har hatt et angrep.

Forsiktig støvsuging med spesiell oppmerksomhet på krinker, kroker og polstrede møbler vil gjøre mye for å bli kvitt egg, larver og pupper.

Dersom du aldri har hatt lopper i huset ditt tidligere, er det mest sannsynlig at de har kommet seg inn via hunden din.

Hvis du vet den er blitt infisert etter en tur til et spesielt sted (for eksempel til huset til en venn), bør du i fremtiden bade og børste den hver gang den kommer hjem fra dette stedet. Bruk en børste med tette nåler, og ha såpevann tilgjengelig for å drukne loppene.

Dersom utendørskilden er så tett innpå som din egen gressplen, er det lite du kan gjøre bortsett fra å ta et par ekstra forhåndsregler gjennom loppesesongen.

Du kan oppdage om din hund har lopper dersom han klør eller biter unormalt mye eller utvikler utslett på huden. Egg eller loppeavfall (mørke og harde kuler av størknet blod) enten i pelsen eller på sengen hans, er også gode indikatorer.

Behandling

Dyrlegen din kan anbefale flere behandlinger for raskt å eliminere lopper og egg. Disse fungerer vanligvis ved å drepe voksne lopper (samt gjøre hunden din til en vandrende loppefelle) eller ved å svekke larvene.

Ettersom behandling vanligvis kun virker på ett av livsstadiene, er det viktig å supplementere enhver behandling med nøye rengjøring av hundens seng.

Vær forsiktig med loppebehandlingsprodukter som ikke er skaffet av dyrlegen din. Som alltid vil det være lurt å konsultere han eller henne før du begynner enhver form for behandling av dyret ditt.

Relaterte artikler

 • Å ta med hunden til dyrlegen | Hill's Pet

  Veterinærbesøket kan være en utfordring for hundeeieren. Les disse rådene om hvordan veterinærvisitten blir bedre for hunden din og hvordan du enklest kan transportere den til dyreklinikken.
 • Helse og velvære | Hill's Pet

  Alle valper utvikler seg på samme måte, uansett hvilken rase de er. De gjennomgår de samme stadiene fra nyfødt til voksen. Det er ikke bare interessant for deg å kjenne til disse stadiene, men det er også viktig at du er klar over hva valpen din er i stand til i ulike faser i livet.
 • Møt dyrlegen | Hill's Pet

  Alle valper bør få en helsesjekk hver 6. måned hos en veterinær for å sikre at den holder seg frisk og sunn. Lær litt om hva du kan forvente ved undersøkelse av valpen din.
 • Å holde valpen din sunn | Hill's Pet

  Få nyttige råd om hvordan du holder valpen sunn. Her kan du få flere nyttige råd om valpens stell og helse. Vi går gjennom munn- og tannstell, ørepleie, stressmestring og vaksinasjoner.
 • Hvordan stelle og bade hunden din | Hill's Pet

  Få steg for steg tips om hvordan du steller og vasker hunden din for å holde den sunn og ren.
 • Sunn hud og sunn pels | Hill's Pet

  Ta vare på huden og pelsen til hunden din ved å følge disse rådene for stell, bading, børsting og fôring.