Håndtering av hundelopper

Publisert av
min. lesing

På grunn av vårt kalde klima, er ikke hundelopper vanlig i Norge. Men siden flere og flere reiser til land som har hundelopper med hundene sine, er det også et viktig tema her. Skal du til varmere strøk med hunden din, er kunnskap om lopper, behandling og forebygging viktig. Få ting kan være like frustrerende for en hundeeier som lopper. De kan gi vonde bitt og i noen tilfeller være smittebærere. Et loppeangrep er irriterende, men overkommelig, og kan heldigvis med litt innsats både kureres og forebygges.

Hva er de egentlig?

Første skritt for å håndtere lopper er å forsikre deg om at du forstår hva de er og deres livssyklus. Lopper er små, vingeløse insekter som overlever på blod. De burde være synlige for det blotte øye, men dersom din hund har mørk pels, vil det kanskje være enklere å se dem på huden. Ellers vil du måtte jakte på dem.

Et irritasjonsmoment på hvert stadium

En loppe går gjennom fire stadier i løpet av sitt liv: egg, larve, puppe og voksen loppe. Voksne hunnlopper legger 20 egg om gangen. Disse blir vanligvis lagt direkte på verten, men faller ofte raskt ned på bakken. Eggene er meget små, ovalformede og grå eller hvite.

Så snart eggene klekkes, kommer larvene ut. Disse livnærer seg i hovedsak av avfallsrester som f.eks avføring, døde insekter eller vegetabilske kilder. Innen en uke eller to vil larven lage seg en puppe, for deretter å vokse i nok en uke eller to.

Voksne lopper spretter ut og må umiddelbart finne en vertskilde til blod. Lopper pleier vanligvis å spesialisere seg i en spesiell type vert. Den typen du finner på hunder vil du normalt ikke finne på mennesker, men det finnes alltid unntak.

Forebygging

Det er mye enklere å forhindre et loppeangrep i utgangspunktet enn å skulle fjerne dem senere. Dessverre er det vanskelig å gjette kilden frem til du allerede har hatt et angrep.

Forsiktig støvsuging med spesiell oppmerksomhet på krinker, kroker og polstrede møbler vil gjøre mye for å bli kvitt egg, larver og pupper.

Dersom du aldri har hatt lopper i huset ditt tidligere, er det mest sannsynlig at de har kommet seg inn via hunden din.

Hvis du vet den er blitt infisert etter en tur til et spesielt sted (for eksempel til huset til en venn), bør du i fremtiden bade og børste den hver gang den kommer hjem fra dette stedet. Bruk en børste med tette nåler, og ha såpevann tilgjengelig for å drukne loppene.

Dersom utendørskilden er så tett innpå som din egen gressplen, er det lite du kan gjøre bortsett fra å ta et par ekstra forhåndsregler gjennom loppesesongen.

Du kan oppdage om din hund har lopper dersom han klør eller biter unormalt mye eller utvikler utslett på huden. Egg eller loppeavfall (mørke og harde kuler av størknet blod) enten i pelsen eller på sengen hans, er også gode indikatorer.

Behandling

Dyrlegen din kan anbefale flere behandlinger for raskt å eliminere lopper og egg. Disse fungerer vanligvis ved å drepe voksne lopper (samt gjøre hunden din til en vandrende loppefelle) eller ved å svekke larvene.

Ettersom behandling vanligvis kun virker på ett av livsstadiene, er det viktig å supplementere enhver behandling med nøye rengjøring av hundens seng.

Vær forsiktig med loppebehandlingsprodukter som ikke er skaffet av dyrlegen din. Som alltid vil det være lurt å konsultere han eller henne før du begynner enhver form for behandling av dyret ditt.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Light Mini med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGTH MINI with CHICKEN er ett komplettfôr til små hunderaser over 7 år som tenderer til overvekt. Med vårt unike vektkontrollsammensetning og klinisk dokumenterte antioksidanter som støtter små hunderaser sin helse over lang tid.   
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.