Hvordan finne og fjerne lopper på hunder

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som hundeeier kan få ting være så frustrerende som lopper på hunden din. Lopper er en av de vanligste årsakene til hudsykdommer og kløe hos hunder, og kan gi smertefulle bitt, forårsake allergiske reaksjoner og i noen tilfeller overføre sykdom. Noen er også bekymret for at lopper på en eller annen måte betyr dårlig hygiene når det kommer til hunden eller hjemmet deres. Vær imidlertid forsikret om at dette ikke er tilfelle; lopper er veldig vanlige og hver hund vil kunne få dem fra tid til annen, rett og slett fra å gå turer og lek i hagen. Selv om en infestasjon er irriterende, er det håndterbart. Med bare litt innsats kan lopper behandles og forebygges. Les videre for å lære hvordan.

Hva er lopper?

Det første trinnet i å håndtere lopper er å forstå dem. Lopper er små, vingeløse insekter som lever av blod. De er synlige med det blotte øyet, men hvis hunden din har mørk pels, kan det være lettere å se de mot den lysere huden. Ellers må du jakte på dem.

Visste du at de aller fleste loppeangrep hos hunder faktisk er av en art med kattelopper som hoppet på for å smake på noe nytt. De kan overleve på hunder og andre dyr men katter er fortsatt mer sannsynlig å være deres førstevalg for mat og transport.

Livssyklusen til en loppe

En loppe går gjennom fire stadier i sin levetid: egg, larve, puppe og voksen. Voksne hunner legger egg i partier på rundt 20 stykk. Eggene er veldig små, ovale og grå eller hvite i fargen.

Egg legges på verten, men faller vanligvis raskt av. Egg kan falle av hunden din når den rister eller klør seg, eller når den bare går rundt i huset. De kan da gjemme seg i tepper, på myke møbler og til og med i sprekker eller hull i harde gulv.

Husk at når de først har falt ned, kan loppeegg overleve i flere uker eller måneder uten en vert i vente på de rette forholdene for å klekkes. I løpet av denne tiden kan de bæres rundt i huset med tøfler, poter og andre ting. Dette er grunnen til at vårsesongen etter en infestasjon ofte er en topptid for loppeaktivitet i hjemmet ditt, siden den stigende temperaturen hjelper overlevende loppeegg til å utvikle seg og klekkes. Nå for tiden, med sentralvarme, kan også lopper være et problem året rundt.

Når loppeegg klekkes, dukker larver opp, og disse lever hovedsakelig av rusk som avføring, døde insekter eller vegetabilsk materiale. I løpet av en uke eller to vil larvene spinne kokonger og "forpuppe seg" i en til to uker til. Voksne lopper vil da dukke opp og må umiddelbart finne en vert for en blodkilde.

Lopper har en tendens til å spesialisere seg på en bestemt type vert. Typen du finner på hunden din vil normalt ikke livnære seg på mennesker, men det finnes alltid unntak.

Forebygging

Det er mye bedre å forhindre et loppeangrep i utgangspunktet, i stedet for å prøve å eliminere et senere. Det er nok av forebyggende behandlinger tilgjengelig nå for tiden, for eksempel dråpebehandlinger du apliserer på huden, som du kan bruke med ulike intervaller i løpet av året, avhengig av produktet.

Å oppdage tegn på loppeangrep

De vanligste tegnene på at hunden din har lopper er kløe; spesielt rundt halsen og ved halen. Du kan også legge merke til hårtap og skorper på huden.

Lopper bruker ikke mye tid på dyret, så de kan være vanskelige å få øye på dem med mindre det er mange av dem. Men for hver du ser på hunden din, er det 100 i huset! En god måte å oppdage lopper på er å se etter loppebæsj. Gre hunden din på et hvitt papirhåndkle og fukt det som kommer ut. Hvis det holder seg smussfarget, er det skitt. Hvis det blir rødt, er det loppebæsj fullt av blod!

Loppebehandling

Veterinæren din kan anbefale en rekke behandlinger for å raskt bli kvitt lopper og eggene deres. Disse virker vanligvis ved å drepe voksne lopper eller ved å svekke larvene.

Siden behandling vanligvis bare påvirker lopper i ett av livsstadiene deres, er det viktig å supplere enhver behandling med grundig rengjøring av hundens sengetøy og eventuelle møbler eller tepper de liker å ligge på.

Vær forsiktig med loppebehandlingsprodukter som ikke gis eller anbefales av veterinæren din, da det kan være vanskeligere å sikre produktenes effektivitet og sikkerhet. Som alltid er det alltid lurt å rådføre seg med veterinæren din før du starter noen slags form for behandling på hunden din. Behandle alltid hunden din med en loppebehandling beregnet for hunder, og ikke gi katter, kaniner eller andre dyrarter hundens loppebehandling. Å bruke en loppebehandling beregnet på en annen art kan være dødelig.

Du bør behandle huset også. Spør veterinæren din om en behandlingsanbefaling, da det er viktig å sørge for at produktet er trygt for andre dyr og familiemedlemmer i hjemmet også. Møysommelig støvsuging med ekstra fokus på kriker, kroker og polstrede møbler vil hjelpe mye med å bli kvitt egg, larver og kokonger. Når du behandler huset vil støvsugerens vibrasjoner stimulere eggene til å klekkes og behandlingen blir mer effektiv.

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

 • Valpestell

  Dogs running Alle valper bør stelles daglig, og ikke bare for å forbedre hud- og pelstilstanden dens.
 • Når og hvorfor burde man kastrere hunden eller valpen

  Dogs running Kastrering av hunder og tisper, når du bør gjøre det, hvordan det påvirker dem og fordeler for deres oppførsel, samt operasjonsrisiko.
 • Å holde valpen din sunn

  Få nyttige råd om hvordan du holder valpen sunn. Her kan du få flere nyttige råd om valpens stell og helse. Vi går gjennom munn- og tannstell, ørepleie, stressmestring og vaksinasjoner.
 • Sunn hud og sunn pels

  Ta vare på huden og pelsen til hunden din ved å følge disse rådene for stell, bading, børsting og fôring.

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Light Mini med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGTH MINI with CHICKEN er ett komplettfôr til små hunderaser over 7 år som tenderer til overvekt. Med vårt unike vektkontrollsammensetning og klinisk dokumenterte antioksidanter som støtter små hunderaser sin helse over lang tid.   
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
  Buy Now »