Urinveisproblemer og blærestein hos hund

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hva er urinstein?

Urinstein (også kjent som urolitter) er ansamlinger av mineralkrystaller som samles til steiner i urinblæren. Steiner kan også dannes i nyrene, men dette er mindre hyppig forekommende. pH-nivået i din hunds urin påvirker utviklingen av krystaller, som fører til urinveisstein. De mest hyppig forekommende typer av steiner/krystaller hos hund er struvitt.

Hva forårsaker urinstein?

Selv om det ikke er én enkelt årsak til urinveislidelser, har veterinærer oppdaget at det er visse faktorer som kan ha innflytelse på hvilke hunder som utvikler disse sykdommene. 

Faktorer som øker din hunds sannsynlighet for å utvikle problemet inkluderer:

Alder: Hunder mellom 2 og 10 års alder. 

Kjønn: Hannhunder og tisper får sykdommen med samme frekvens, men hannhunder har en høyere risiko for livstruende blokkeringer i urinveiene med krystaller eller steiner. 

Infeksjon: Bakterier i blæren kan medføre utfelling av struvittkrystaller. 

Fôr: Du vet sikkert allerede at det fôret du gir til din hund er ekstremt viktig for helsen dens. Å fôre med feil type fôr kan medvirke til urinveisproblemer. Høye mengder av bestemte mineraler i hundefôr kan øke risikoen for krystalldannelse i urinen. Magnesium og fosfat er mineralkomponenter i de hyppigst forekommende typene av struvittkrystaller. Derfor er det en god idé å unngå å gi et fôr som inneholder for store mengder av disse mineralene. Det fôret hunden din spiser påvirker også urinens surhet (pH). Dette kan påvirke dannelsen av visse steiner, så det er viktig å gi et fôr som understøtter blærens helse. 

For lite væske: Hvis hunden din ikke drikker nok, vil den få en mer konsentrert urin, hvilket kan øke risikoen for dannelse av steiner. 

Rase: Små hunderaser er mer disponert enn store hunderaser. Dessuten er visse hunderaser, som dvergschnauzer, dalmatiner, yorkshire terrier og bulldog, mer tilbøyelige til å danne urinstein. 

Andre risikofaktorer kan være mangel på mosjon, mangel på regelmessig urinering (typisk en hund holdt innendørs) eller redusert vanninntak.

Har min hund et urinveisproblem eller blærestein?

Hvis din hund har et urinveisproblem, kan den være meget utilpass. Det er viktig å få den undersøkt hos veterinæren hvis du har lagt merke til noen av disse symptomene:

What causes urinary bladder stones?

Though there is no single cause of urolithiasis, or urinary tract disease, veterinarians recognize there are components that may contribute to the prevalence of the disease. Factors, that increase your dog’s likelihood of developing a problem include:

 • Vanskelig for å tisse
 • Blod i urin
 • Slikker kjønnsdelene sine
 • Inkontinens eller manglende kontroll over urinering
 • Hyppig vannlating
 • Nedsatt appetitt
 • Mangel på energi eller nedsatt interesse for normale aktiviteter

VIKTIG: Hvis din hund ikke kan tisse, kan det skyldes en blokkering i urinveiene. Kontakt veterinæren din med det samme, da denne tilstanden kan være livstruende.

Behandling: Viktigheten av ernæring

Det hundefôret hunden din spiser spiller en viktig rolle for dens overordnede helse. Balansert ernæring er en essensiell del av den aktive, sunne livsstilen. Hvis din hund har urinstein, er det enda viktigere å fôre den med riktig hundefôr. Fôr med et høyt innhold av magnesium, fosfor, protein og kalsium er assosiert med steindannelse. Velg derfor et fôr med meget begrensede mengder av disse mineralene. For å oppnå en presis diagnose og behandling skal du alltid kontakte din veterinær og spørre dem hvilket fôr de anbefaler. 

En hund som tidligere har blitt behandlet for en urinveislidelse har en viss risiko for å utvikle det igjen. Derfor er det viktig å fortsette med å håndtere sykdommen via ernæring og å være oppmerksom på tilbakevendende symptomer.

Spørsmål du kan stille din veterinær

 1. Hva kan forårsake min hunds symptomer? Hva er de kortsiktige og langsiktige behandlingsmulighetene?
  • Vær sikker på å spørre om symptomer som ikke er hyppig forekommende eller uten et bestemt mønster, de kan være tegn på et mer alvorlig problem.
  • Spør om problemet er atferdsmessig, miljømessig eller medisinsk.
  • Spør hvordan ernæring og væskeinntak kan påvirke din hunds helse.
 2. Skal ernæring være en del av min hunds behandling? Ville du anbefalt et Prescription Diet hundefôr til min hund?
 3. Hva hvis jeg har flere hunder? Kan jeg fôre dem alle med det samme hundefôret?
  • Hvordan kan ernæring hjelpe? Hva er fordelene med å fôre med klinisk ernæring som en del av behandlingen?
 4. Hvilken form for hundefôr er best ift. urinveisproblemer, tørr- eller våtfôr? Hvorfor?
  • ASpør hvordan klinisk ernæring kan hjelpe med å fremme langvarig sunnhet i urinveiene hos min hund.
 5. Hvor lenge bør jeg fôre hunden min med det anbefalte hundefôret?
  • Hvis du fôrer din hund med en blanding av tørr- og våtfôr, spør hvilke produkter som kan blandes.
 6. Hva er den beste måten (E-mail/mobil) å kontakte deg på dersom jeg har spørsmål?
  • Spør om du får bruk for en oppfølgingsavtale.

Relaterte artikler

 • Hvordan matallergi kan påvirke hunden din

  Dogs running Lær om varseltegn, symptomer og behandlinger av matintoleranse og matallergier hos hunder og hvordan dette påvirker hunden din.
 • Hudproblemer hos hunder

  Dogs running Lær om varseltegnene, symptomene og behandlingene av allergisk dermatittsykdom og andre hudsykdommer hos hunder.
 • Er hunden din i god form?

  Dogs running Hvordan kan du vite om hunden din er overvektig? Først vil veterinæren din veie hunden din ved dens vanlige helsekontroller. Mellom kontrollene, legg hendene på hundens ribbein; er de vanskelige, eller til og med umulige, å føle? I så fall er hunden din sannsynligvis overvektig.
 • Følg med på hundens vekt

  Visste du at en hund som veier 15 % eller mer over sin ideelle vekt regnes som overvektig? Det tilsvarer bare 330 gram for en liten hund som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>