Sosialiser valpen din

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Sosialiser valpen din og gi den en best mulig start på livet

"Sosialisering". Det høres ut som et stort og viktig ord - og det er det også, fordi det handler om å forsikre at valpen din vokser opp til en vennlig voksen hund som lever livet til fulle.

Nå når du har tatt på deg ansvaret for en valp, skylder du den å gjøre ditt beste for at den skal bli en veltilpasset hund som trives i selskap med både mennesker og andre dyr. 

 

Det er aldri for tidlig å starte sosialiseringen

Det kan ikke understrekes nok hvor viktig det er å sosialisere valpen fra et tidlig stadium. De gode nyhetene er at det er enkelt og kan være gøy for både deg og valpen. Det eneste du trenger å gjøre er å ta den med deg ut så ofte og så tidlig som mulig. Siden den første vaksinasjonen finner sted allerede etter seks uker, kan du ta den med ut tidligere enn noensinne. Pass imidlertid på at du ikke prøver å gjøre for mye på én gang. Bygg opp valpens erfaringer langsomt til å begynne med.

 

Valpen din og andre mennesker

Det høres kanskje ut som en selvfølge, men mennesker er forskjellige. De kommer i forskjellige aldre, skikkelser og størrelser, og valpen bør treffe på hver og én. Den skal venne seg til fremmede, men pass på at de ikke overvelder valpen med omsorg og begeistring.

Det er også viktig at valpen lærer å omgås barn. Selv om det ikke finnes barn i huset, må den få anledning til å møte andre barn. Dette kan for eksempel gjøres ved å ta valpen med til et skoleområde. Barna trenger neppe å bli bedt to ganger om å ta kontakt med den skjønne lille krabaten. Du må imidlertid passe på at disse møtene ikke varer for lenge. Valper kan bli trette veldig fort, og må få tid til å hvile seg.

 

La valpen gå til hundene

En veldig viktig del av sosialiseringen er å la valpen møte andre hunder og valper. Det er viktig at disse hundene selv er godt sosialiserte. En dårlig opplevelse kan merke valpen for resten av livet.

Når valpen befinner seg rundt voksne hunder, vil den lære seg respekt for de eldre. Dette kan innebære å bli satt på plass av en eldre hund hvis valpen er i villeste laget.

Du må imidlertid passe på at valpen din ikke blir overveldet av en større, leken hund. Det siste du vil er at den skal bli skremt, så sørg for at du er i nærheten og kan bøye deg ned til valpens nivå og gi den et sted å søke tilflukt, hvis det blir nødvendig.

Det er ingen grunn til at valpen ikke skal få hilse på andre firbente venner, som katter, hester eller andre husdyr. Ved å utsette den for slike erfaringer vil du bidra til at den vokser opp som en selvsikker og omgjengelig hund.

 

Valpen din og andre steder

Som en del av sosialiseringsprosessen bør valpen bli vant til mange forskjellige omgivelser, synsinntrykk og lyder. For en valp som har god kontakt med mennesker, skal dette skje naturlig. Når du introduserer den til bylivet, landsbygda, trafikk og bilreiser, skal dette være en fornøyelig opplevelse for dere begge. Men som sagt - ikke prøv å gjøre for mye på én gang.

Hvis du ønsker å finne ut mer om sosialisering, kan veterinæren hjelpe deg ved å anbefale mer lesestoff. Det kan være en god idé å melde valpen på et sosialiseringskurs, som mange veterinærer selv avholder. Du kan melde deg på disse når valpen er mellom 12 og 18 uker.

Relaterte artikler

Relaterte produkter